Valuascollege Venlo: ruimte voor samenwerking en concentratie

Projecten
Onderwijs 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
TwoWork ontwierp voor het Valuascollege in Venlo een uitnodigend studiecentrum, waar zowel leerlingen als docenten aangenaam en geconcentreerd kunnen werken.

Het Valuascollege, voortgekomen uit een voormalige kloosterschool, is een school voor vmbo en havo/vwo. De school bestaat uit het kloostergebouw van drie verdiepingen dat overgaat in een nieuwbouwdeel uit 2006, ontworpen door Jeanne Dekkers Architectuur. De meeste klaslokalen zijn in de nieuwbouw, in de oudbouw ligt de nadruk op praktijkonderwijs; zo is er een bakkerij met eigen bakkerswinkel voor de vmbo-opleiding Horeca, Bakkerij & Recreatie.
Vanwege groeiende leerlingenaantallen en veranderende onderwijsinzichten wordt het Valuascollege sinds enkele jaren in fases gerenoveerd, waarbij onder meer reeds de bibliotheek en de mediatheek zijn verbouwd. Onlangs is ook het nieuwe studiecentrum opgeleverd. Voor het interieur van het studiecentrum werd TwoWork gevraagd, het in 2016 opgerichte bureau van voormalig aanvoerder bij Lande en Artifort Emiel Barten en interieurontwerper Ingrid Bronkhorst. “Het Valuascollege is al 12 jaar een klant van ons”, vertelt Barten, “ook al toen we nog bij Lande werkten.” Bij het studiecentrum was TwoWork verantwoordelijk voor het hele traject – van vraagstelling tot en met realisatie, waarbij het interieurontwerp tot stand kwam in samenwerking met de leerlingenraad.

Geluidsniveaus Valuascollege

“Het Valuascollege had nog geen goede plek waar leerlingen geconcentreerd konden studeren”, zegt Bronkhorst. “Daarnaast wil de school met het studiecentrum leraren uit de klas lokken om er de leerlingen te coachen en te begeleiden – iets dat voorheen vooral in de klaslokalen zelf plaatsvond.” Het studiecentrum dient ook als uitbreiding van het restaurant – tussen de middag kan er ook worden geluncht.
Het studiecentrum is op de eerste verdieping van oudbouw, en bestaat uit een lange gang en een aantal daaraan grenzende ruimtes, die onder meer werden gebruikt als kantoor. Tussen een aantal van die ruimtes liet TwoWork de wanden verwijderen zodat grotere zijn ontstaan. Het studiecentrum is ingedeeld in drie stiltezones met verschillende geluidsniveaus. De gang grenst via een vide aan de nieuwbouw en is deels open – een tussenzone – en hier mag worden gepraat en kunnen zaken worden uitgelegd. In de middelste van de aangrenzende ruimtes moet gedempter worden gesproken, daarnaast zijn echte stilteruimtes.
Er was veel aandacht voor een goede akoestiek: zo hangen in alle ruimtes grijze baffles van petvilt aan het plafond. In een van de stilteruimtes hangt een grote visual die is aangebracht op akoestisch materiaal, in een andere is tegen de wand een compositie van akoestische panelen in verschillende kleuren aangebracht. Deze ruimte kan ook worden gebruikt als ontmoetings- en presentatieruimte – daarvoor hangt er een beeldscherm. Voor de akoestiek is samengewerkt met Het Stille Verzet, een bedrijf dat zoveel mogelijk werkt met duurzame en circulaire grondstoffen.
Op de oorspronkelijke houten vloer van de stilteruimtes liggen tapijttegels uit de milieuvriendelijk ontwikkelde Human Nature-collectie van Interface, met een geluiddempende backing en een dessin dat doet denken aan kiezelstenen. Deze vloerbedekking ligt ook in een deel van de gang, in een ander deel ligt nog de oorspronkelijke terrazzovloer, die mooi past bij het kiezeldessin.

Bezinnen en vertrouwen

In alle ruimtes staan vaste banken (van Meubitrend), tegen de wanden of tegenover elkaar opgesteld als treincoupés. De banken hebben een leren bekleding die eveneens bijdraagt aan de akoestiek. Ertussen staan tafels van Lande die door TwoWork van stroomunits werden voorzien. Daarnaast staan er losse tafels in verschillende maten en vormen, waaronder lange tafels met grijze akoestische tussenschermen die eenvoudig kunnen worden verplaatst of verwijderd – zodat je er zowel in grote als in kleine groepjes aan kunt werken. Rond de tafels staat stoel Hale van De Vorm, met een zitting en rug van akoestisch petvilt en een oranjekleurig frame dat mooi past bij de bekleding van de treinbanken, “en bij de koperen gloed in de vloerbedekking”, weet Bronkhorst. Boven de tafels hangen lampen met grote ronde vilten kappen (de Topolight van Feltouch) en zesarmige armaturen.
Aan het einde van de gang is op een bord de leus ‘Bezinnen en vertrouwen’ te lezen. “Daarmee wordt aangegeven dat hier ook vertrouwelijke gesprekken mogelijk zijn”, zegt Barten, “een van de redenen waarom de akoestiek zo belangrijk was. Onze opdrachtgever heeft al laten weten dat de akoestiek zo’n 80 procent beter is dan voor de renovatie.” Hans Oostdam, Campusdirecteur Valuascollege: “Het is mooi om te zien hoe TwoWork er in geslaagd is om aan onze wensen te voldoen en een aantal functionaliteiten in te bedden in een bestaande ruimte. De uitstraling die we voor ogen hadden is meer dan geslaagd. In het studiecentrum kunnen niet alleen de leerlingen uitstekend leren en worden begeleid door de docenten, ook onze ondersteuning kreeg er een plek, in een aangename omgeving met een huiselijke sfeer. Voor ons reden genoeg om de samenwerking met TwoWork voort te zetten.” TwoWork heeft inmiddels al een voorstel gereed voor herinrichting van de mediatheek in de nieuwbouw. Die gaat deel uitmaken van het studiecentrum en krijgt onder meer een tribune en organisch gevormde hoge en lage tafels. Ook komen er twee stiltekamers voor zowel geconcentreerd als in groepjes werken, en een huiskamer waarin ook gesprekken met ouders kunnen worden gevoerd.

www.twowork.nl

(Tekst: Rutger van Oldenbeek – fotografie: Nabor Fotografie)

LEGENDA
Opdrachtgever Valuascollege
Interieurontwerp TwoWork; Ingrid Bronkhorst, Emiel Barten
Losse meubelen De Vorm, Lande, Meubitrend, Girsberger, Huislijn Kantoormeubelen, private label producten (uitgevoerd door Rofa)
Verlichting Feltouch
Vloerbedekking Interface
Akoestische panelen Het Stille Verzet

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.