Holiday Inn Voorburg: eigentijdse kwaliteit en comfort

Projecten
Hotels & Restaurants 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
In opdracht van All-In Real Estate renoveerde Heyligers architects een gebouw uit de jaren negentig van de vorige eeuw tot Holiday Inn Voorburg. Ondanks beperkende voorschriften en een gelimiteerd budget ademt het hotel nu een eigentijdse sfeer van comfort en kwaliteit.

Tegenover het station van Voorburg verrees halverwege de jaren negentig een wafelvormig hotel met honderdvijfentwintig kamers. Toen Holiday Inn het in 2020 overnam, besloot de keten tot een ingrijpende renovatie en kreeg Heyligers architects de opdracht. “We troffen een ‘onhandige situatie’ aan”, vertelt Marleen Valstar van Heyligers architects. “De halfronde, donkere hotellobby had een receptie die met zijn rug naar de entree lag. Het personeel had nauwelijks zicht op arriverende gasten. Bovendien onttrok de balie de erachter gelegen liften aan het oog. Omdat de bestaande entree gehandhaafd werd, hebben we de balie verplaatst. Deze ligt nu in het verlengde van de entree zodat er een rechtstreekse zichtlijn ontstond. Er is nu direct contact met de gasten en een verbeterde, efficiëntere routing. Om dit te bereiken moesten we wel enkele forse constructieve ingrepen doen. Zo zijn er diverse dragende muren verwijderd.” De kleine ramen in de buitengevel zijn uitgebreid tot verdiepingshoge puien. Er valt nu veel meer daglicht binnen, wat de lobby minder introvert maakt. Marleen Valstar is trots op de drie ‘zwevende’ ontvangstbalies die op de hoeken zijn afgerond en bekleed met een terrazzo-achtig materiaal uit de collectie van Hi-Macs. De balies krijgen extra accent door de minimal art-achtige houten omlijsting en de subtiele belichting. Ook de routing naar de liften is nu logisch en vanzelfsprekend.

Design-guide Holiday Inn

Holiday Inn werkt met een design-guide die het gebruik van bepaalde ruimtelijke oplossingen, materialen en meubelen voorschrijft. Heyligers architects moest zich daarom vindingrijk en creatief opstellen om het onderste uit de kan te halen. Ook vanwege het afgegrensde budget. Gelukkig bleken uitzonderingen mogelijk. De ‘lastige’, halfronde vorm van de lobby is gebleven, maar omgebogen tot een levendige en uitnodigende ambiance. Een nieuw aangebrachte, verticaal gelede, houten lambrisering maakt de ruimte hoger dan hij in werkelijkheid is. Valstar: “Het open-lobby-concept uit de design-guide vereist een transparante scheiding tussen de lobby en het erachter gelegen restaurant Miss Jones. Maar de uitbater wilde dat niet en we losten dit op door boven de lambrisering zwarte taatsramen te plaatsen. Zij versterken de illusie van hoogte en kunnen worden geopend. Zo ontstaat er alsnog een open lobby.” Het restaurant is door Heyligers architects verbouwd, maar niet ingericht. Het bureau overdekte een patio en verwijderde een binnenmuur zodat er meer daglicht binnenvalt. De lobby is levendig en huiselijk gemeubileerd. Heterogene fauteuils met lage tafeltjes uit Scandinavië, een TV-hoek met op maat gemaakte wandkasten, een computertafel en een lange tafel voor groepen plus talloze displaykastjes maken de sfeer uitnodigend, eigentijds en transparant. Gewoonlijk gebruikt Holiday Inn Engelse meubelen, maar door de Brexit betekende dit extra lange levertijden plus importkosten. Daardoor ontstond er voor Heyligers architects ruimte om een eigen, meer persoonlijke keuze te maken.

The Good Floor

Heyligers architects ontwierp een basistapijt dat in alle gangen en kamers van het hotel is toegepast. Het grafische rasterpatroon keert in een vrije variant terug in de lobby. Het werkt effectief terwijl de samenhang met de rest van het hotel overeind blijft. Het combineert ook goed met de terrazzo-achtige gietvloer van The Good Floor. Hierin zijn op kleur geselecteerde kunststofdeeltjes, opgevist uit de Maas, verwerkt tot een circulaire vloer.
Blikvanger van de Holiday Inn Voorburg is het centrale atrium waar twee glazen liften de acht verdiepingen ontsluiten. Een wand met brandwerend glas schermt de liften af van het overige deel van het hotel. De oorspronkelijk bordeauxrode liften en kamerdeuren zijn in nieuwe kleuren geschilderd. Zij maken de voorheen wat gedateerde ruimte eigentijds en lichter. De minimalistische, goudkleurige wandarmaturen van Wever & Ducré versterken dit effect.
De honderdvijfentwintig kamers in het wafelvormige Holiday Inn waren door hun afwijkende vorm lastig om in te richten. Valstar: “Holiday Inn schrijft kingsize bedden voor met een comfortabele bank ernaast. Daar konden we niet omheen. De badkamers met een ligbad en kleine wastafel mochten we aanvankelijk niet opnieuw inrichten. Uiteindelijk kregen we wel toestemming en maakten de ligbaden plaats voor douches en grote wastafels. De wanden zijn opnieuw betegeld en ogen nu fris en modern. Omdat het gebouw is opgetrokken uit beton was het aanbrengen van nieuwe leidingen extra lastig. Dat hebben we ondervangen met een minimalistische verlichtingsrail, waarin spotjes en armaturen worden geklikt. De voeding is in de koof van de gordijnen weggewerkt.” De verduisteringsgordijnen – noodzakelijk omdat gasten die uit een andere tijdzone komen, overdag moeten kunnen slapen – zijn van een lichte en soepele stof gemaakt en worden subtiel uitgelicht door ledlampjes.

Gedistingeerde toiletten

Vanuit de lift zien de hotelgasten op de verschillende verdiepingen stijlvolle entresols die terughoudend en uitnodigend zijn ingericht. Een vergaderkamer op de benedenverdieping ademt een vergelijkbare sfeer en heeft modulaire meubels die uitnodigen tot multifunctioneel gebruik. Het speciaal voor deze ruimte ontworpen tapijt diende als inspiratiebron voor de zwart-witte betegeling van de toiletten. Met hun groene muren, zwarte systeemplafonds, houten wasmeubelen en zwarte spiegels ogen zij gedistingeerd en luxueus. Opnieuw een voorbeeld hoe Heyligers architects de beperkingen van de opdracht creatief oploste. In de gangen is een decoratief landschappelijk behang toegepast dat ook in het restaurant is gebruikt.
Buiten gekomen vertelt Valstar dat zij de zilverkleurige luifel bij de entree graag had willen accentueren door langs de randen veel extra lampjes aan te brengen. “Toen dat niet haalbaar bleek, hebben we hem donkergrijs laten schilderen, meer in overeenstemming met de huidige tijd.” Inmiddels blijkt de bezettingsgraad van Holiday Inn Voorburg bijzonder hoog. Heyligers architects lijkt dus met glans geslaagd te zijn in hun missie.

www.heyligersarchitects.nl

(Tekst: Peter van Kester – fotografie: Wouter van der Sar)

LEGENDA
Opdrachtgever All-In Real Estate
Ontwerp Heyligers architects
Interieur lobby Kroeze Interieur
Meubilair hotelkamers Reinhold Keller
Losse meubelen Desque (&Tradition, Hay, Vitra)
Verlichting Tom Dixon, Wever & Ducré, Foscarini
Vloeren Leoxx, The Good Floor
Adviseur brandveiligheid Brain of Buildings
Installatieadviseur Overdevest
Adviseur constructies Van der Vorm Engineering
W-installaties Vink Installaties
E-installaties Concept Elektro
Bouwkundig aannemer Heddes bouw
Oppervlakte 7.000 m²

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.