Een uitnodigende werkomgeving voor de HvA/UvA

Projecten
Onderwijs 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
In een voormalig bankkantoor aan de Hogehilweg in Amsterdam Zuidoost is een verrassende nieuwe werkomgeving gecreëerd voor de medewerkers van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het ontwerp is van Ex Interiors.

De verhuizing van HvA/UvA van Amsterdam Centrum naar Amsterdam Zuidoost betekent voor veel medewerkers verder reizen van en naar de campussen. In deze tijd waarin hybride werken steeds meer de norm is, is het meer dan voorheen van belang om medewerkers een (extra) reden te geven om naar kantoor te komen. De expliciete wens van de opdrachtgever was dan ook om een uitnodigende, huiselijke en behagelijke werkomgeving te creëren waar medewerkers, docenten, studenten en externe partijen graag samenkomen om te werken en te overleggen.
Het gebouw was enigszins verouderd, grijs en eentonig en vroeg daarom om een rigoureuze revitalisatie. De vier verdiepingen zijn getransformeerd om de uiteenlopende werkprocessen te faciliteren. Voor alle medewerkers start de dag in het multifunctionele ontvangstgebied op de begane grond. Als in een hotellobby worden ze welkom geheten en kunnen ze genieten van goede koffie. Dit is ook de plek voor informele afspraken, ontmoetingen en de gezamenlijke lunch. Standaard werkplekken, aanlandplekken, concentratieruimtes en vergaderfaciliteiten zijn optimaal over de verdiepingen verdeeld en de scrumplekken voor het Agile werken zijn samen met de medewerkers uitgedacht.

Hergebruik materialen & meubilair HvA/UvA

Er werden hoge eisen gesteld op gebied van hergebruik van het bestaande inbouwpakket en het bestaande meubilair. De binnenwanden zijn, zoveel als mogelijk, blijven staan en het plafond is intact gelaten. De bestaande systeemwanden zijn gehandhaafd, dan wel gedemonteerd en hergebruikt op andere posities. Deze wanden zijn daarbij voorzien van een nieuwe kleur. Door als ‘derde laag’ vurenhouten frames met gerecycled petfelt ervoor te plaatsen, zijn de akoestische waarden en de aankleding van de ruimte versterkt. Tevens zijn er gordijnen als extra geluidsbuffer toegevoegd, welke ook helpen om de ruimtes flexibel af te kunnen scheiden.
Vanuit een circulaire gedachtegoed is een groot deel van het bestaande meubilair meeverhuisd naar de nieuwe locatie en is waar nodig nieuw gestoffeerd of gelakt. Door te kiezen voor een eenduidige afwerkingslaag als toevoeging op het bestaande, komen oud en nieuw samen.

Creëren van een identiteit

Voor de invulling van de identiteiten had Ex Interiors een ‘eclectische wereld’ voor ogen, aansluitend op de culturele rijkdom van Amsterdam Zuidoost. Door de komst van nieuwe bedrijven en woningen is Zuidoost volop in beweging en krijgt het gebied een nieuwe impuls. In deze wereld omarmden we het bestaande gebouw, namen we de goede onderdelen mee zonder afbreuk te doen aan kwaliteit en is er een nieuwe ‘laag’ toegevoegd door de juiste combinatie van stijlen, materialen en kleuren. Het aanbrengen van diverse kleuren en het plaatsen van veel groen was een aanvullende wens van de eindgebruikers. Er is gekozen voor een basispalet met een constante grijze kleur en kleurvarianten per afdeling. De kleuren geven elke verdieping een eigen identiteit en helpen je de weg te vinden. Door planten te plaatsen op hergebruikte kasten en grote oliedrums te vullen met groen, ontstond er een variantie aan groen.

Kunst

Om de verbinding met de nieuwe omgeving verder te versterken, is de Amsterdamse kunstenaar Job Wouters uitgenodigd om, in samenspraak met de medewerkers van de HvA/UvA, de kernwanden van de verdiepingen te voorzien van kunstwerken. De kunstwerken moesten passen bij het werk en de identiteit van de gebruikers en de ondersteunende diensten. Op zoek naar een geschikte beeldvertegenwoordiger kwam Wouters uit bij de octopus. De octopus is eigenzinnig, creatief en heeft een hele eigen positie binnen de evolutieleer.
Bovendien heeft dit bijzondere dier geen vaste vorm of kleur en is daardoor een zeer inclusieve vertegenwoordiger van alle kwaliteiten die de HvA/UvA te bieden heeft. Wouters’ kleurgebruik reageert op de kleuren in het interieur en geeft het ontwerp van Ex Interiors, dat ervaring heeft met onderwijsprojecten, een extra dimensie. De octopus omhelst de mensen, wanden en verdiepingen in het gebouw op een veelkleurige, warme manier.

Interieurontwerp & onderwijs

Tijdens het ontwerpproces is het initiatief ontstaan om studenten te betrekken bij het interieurontwerp. In samenwerking met een studente van het AMFI (Amsterdam Fashion Institute) zijn er unieke gordijnen ontworpen voor het restaurant. Door onze vakkennis te delen en samen te werken, is in co-creatie een interieurproduct ontstaan. Hiermee is er een brug geslagen tussen onderwijs en de praktijk.
Onder leiding van huisvestingsbureau Aestate zijn vanaf de eerste dag de eindgebruikers betrokken geweest bij het ontwerptraject. Door open en transparant te communiceren, te luisteren naar de wensen, zorgen en ideeën te delen, is vanuit een positieve energie gewerkt aan dit project. Er is een dynamische wereld ontstaan, waarin mensen graag samenkomen om te werken en waar ze zich thuis voelen.

(Foto’s: Alexander van Berge)