Wervende werkomgeving voor Brunel

Projecten 10-07-2023
Wervende werkomgeving voor Brunel

Voor het nieuwe kantoor van Brunel in Delft ontwierp Heyligers architects een warm en huiselijk interieur, waarin thema’s als energietransitie en duurzaamheid de hoofdrol spelen.

Wervende werkomgeving voor Brunel

Tekst: Rutger van Oldenbeek
Foto's: Wouter van der Sar

Wervende werkomgeving voor Brunel

Brunel is een specialistische detacheerder die specialisten uit verschillende vakgebieden verbindt aan (uitdagende) projecten. Het bedrijf heeft in Nederland zeven vestigingen, die in Rotterdam verhuisde vorig jaar naar het door Ector Hoogstad ontworpen gebouw NEXT op de campus van de TU Delft. Het kantoor in Rotterdam telde drie verdiepingen, dat in het nieuwe gebouw is gelijkvloers en 825 m2 groot.

Wervende werkomgeving voor Brunel

World Solar Challenge

Voor het interieur werd Heyligers architects gevraagd, dat al eerder verschillende kantoren voor Brunel ontwierp. “Ons eerste project voor Brunel dateert uit 2008”, vertelt Marleen Valstar van Heyligers architects. “We hebben toen een designguide ontwikkeld en een interieur ontworpen dat was gebaseerd op de Volvo Ocean Race die door Brunel werd gesponsord, met veel schuine lijnen die naar zeilen verwijzen en felle kleuren. Voor het kantoor in Delft wilde de opdrachtgever een warmer interieur met een huiselijke sfeer, met veel hout en groen. Ook moest het kantoor geschikt zijn voor hybride werken.”

Wervende werkomgeving voor Brunel

Voor het interieur identificeerde Heyligers architects een aantal thema’s, waaronder energietransitie. Een belangrijke business line van Brunel, engineering, houdt zich hiermee bezig en het bedrijf ondersteunt deze transitie, onder meer door het sponsoren van het Brunel Solar Team – een team van studenten van de TU Delft dat meedoet aan de World Solar Challenge met de Nuna Solar Car. Behalve energietransitie speelt duurzaamheid een belangrijke rol in het interieurontwerp – alle toegepaste materialen zijn duurzaam en/of circulair.

Wervende werkomgeving voor Brunel

Wieken

Het thema energietransitie komt onder meer terug in de intakekamers waar de gesprekken met kandidaten plaatsvinden – met voor elke kamer een eigen subthema dat terugkomt in de wandafwerking en de bijzondere verlichtingsarmaturen. Zo is er een waterstofkamer met een reflecterende wand die aan water doet denken, en een solarkamer met een wandprint van zonnepanelen en een lamp die aan de zon doet denken. In de turbinekamer komt het thema terug in de wand met patroon van wieken en een lamp die doet denken aan een propeller. Voor de glazen scheidingswanden tussen de kamers en de gang aan het atrium van het gebouw hangen semitransparante gordijnen van Kvadrat, “twee lagen over elkaar, zodat er privacy is maar je niet helemaal afgesloten bent”, aldus Valstar.

Wervende werkomgeving voor Brunel

Voor de circa 60 medewerkers van Brunel zijn er hybride ARBO flexwerkplekken. Die worden afgewisseld met ronde zitjes met daaromheen semitransparante gordijnen en door Heyligers architects ontwikkelde stalen frames met geïntegreerde whiteboards en planten. Daarnaast zijn op verschillende plekken groene wanden gemaakt.

Softseating

Voor een groot deel van het losse meubilair werkte Heyligers architects samen met OCS+, dat op zijn beurt ook al sinds 2008 met Brunel samenwerkt. “Aanvankelijk waren we vooral kantoorinrichter en leverancier van werkplekken, maar inmiddels zijn we veel breder en leveren we als Design + Build bedrijf ook turnkey-projecten op”, vertelt Meeuwis van den Hooven, senior account- en projectmanager bij OCS+. “We verzorgen het hele traject, van consultancy tot ontwerp en uitvoering, en daar onderscheiden we ons steeds meer in. Daarnaast werken we veel samen met architecten. Voor Brunel Delft hebben we samen met Marleen meubilair uitgezocht dat past bij het ontwerp.” Voor de intakekamers, de trainingsruimte en het entreegebied werd gekozen voor softseating meubilair van Steelcase; OCS+ is authorized dealer van Steelcase in Nederland, daarnaast levert het bedrijf nog zo’n 60 andere merken. Ook de werkplekken bij Brunel zijn van Steelcase. Die werden in 2019 aangeschaft voor het kantoor in Rotterdam en hoefden niet te worden refurbished, een service die OCS+ overigens ook levert.

Houten lamellen

Naast de flexwerkplekken is er een stilteruimte met zes werkplekken, voor video- en telefoongesprekken staan er ‘pods’ – Phone-Cabins en tweepersoons Cabins van Conceptual Furniture Design, geleverd door SV Collection. Op de vloer van het kantoor ligt een circulaire tapijttegel van Leoxx met een betonachtige, vintage look in combinatie met een duurzame tapijttegel van Donkersloot.

De zone met bijzondere functies als de ‘pods, diverse zitjes, een team- en een scrumruimte is door Heyligers architects gemarkeerd met een houten lamellenplafond. Ook een aantal wanden zijn van houten lamellen gemaakt, wat bijdraagt aan de warme sfeer in het kantoor. De houten wanden en plafonds zijn vervaardigd door interieurbouwer Frederiks, ook een ‘preferred supplier’. “Brunel is heel loyaal aan zijn leveranciers”, weet Van den Hooven en, voegt Valstar daaraan toe, “die trouw zorgt voor binding en heeft veel voordelen, zowel bij nieuwe projecten als bij onderhoud en aanpassingen van bestaande projecten.”

Race for talent bij Brunel

Voor ontspanning is er ten slotte een ‘gameroom’ met onder meer een flipperkast en een icehockey table. Een pantry heeft Brunel overigens niet, om ontmoeting met andere gebruikers van NEXT te stimuleren en kennis te delen is er een gezamenlijk restaurant. Dat past uitstekend bij Brunel, want in ‘accelerator’-gebouw NEXT zitten veel startups met technisch toptalent, en aldus Jeroen Floris, marketing manager bij OCS+, “De TU Delft is voor Brunel een mooie kans om in contact te komen met jong talent.”

Het kantoor van Brunel Delft is inmiddels zo’n half jaar in gebruik en zegt Valstar, “We krijgen veel positieve feedback en de medewerkers zijn superblij, die geven het interieur een 9.” Inmiddels werkt Heyligers architects aan een nieuw interieur voor het kantoor van Brunel in Groningen, ook weer in samenwerking met OCS+.

Legenda:

Opdrachtgever Brunel
Interieurarchitect Heyligers architects
Interieurbouw Frederiks Interieurs
Losse meubelen OCS+ (Steelcase), SV Collection (Conceptual Furniture Design, Stua)
Speciale armaturen Tom Dixon
Vloeren Donkersloot, Leoxx
Gordijnen Kvadrat
Stoffering de kruijff
Wanden Vitriwand, Espero
Groene wanden Silentium Acoustics
Planten Zuidkoop
Raamverduistering Kindow
Elektricien Erdo
Aannemer Van der Grift
Oppervlakte 825 m2