Vaimo en EASI: twee bedrijven in één klap

Projecten 16-07-2021
Vaimo en EASI: twee bedrijven in één klap

De voormalige mijnsite van Winterslag-Genk, in de Belgische provincie Limburg, herbergt vandaag 42 organisaties en bedrijven in prachtig gerenoveerde gebouwen. Twee daarvan, Vaimo en EASI, sloegen de handen in elkaar en gaven Creneau International opdracht om hun kantoren in te richten.
Vaimo en EASI: twee bedrijven in één klap

Hoewel Vaimo en EASI twee afzonderlijke IT-bedrijven zijn, voelden beide een gemeenschappelijke behoefte om nieuw talent aan te trekken en daarvoor een unieke ruimte te delen. Vaimo heeft digitale handel op het Magento- en Adobe Commerce Cloud-platform als core business. Als een full-service omnichannel-bedrijf levert het strategie, ontwerp, ontwikkeling en diensten aan merken, retailers en fabrikanten wereldwijd. EASI is cloud-, security- en softwareleverancier. Als IT-partner helpt de onderneming andere bedrijven te groeien om hun volledige potentieel te bereiken.

Vaimo en EASI: twee bedrijven in één klap

Shared economy

Via mond-aan-mond-reclame kwamen Vaimo en EASI terecht bij Creneau International, een creatief designbureau met drie decennia ervaring. Het Hasseltse hoofdkantoor telt een 35-tal medewerkers, terwijl de onderneming ook over een bijkantoor in Dubai beschikt. Het bureau voert geen residentiële projecten uit, maar is gespecialiseerd in opdrachten voor verschillende sectoren zoals, horeca, retail en kantoren. Ook masterplanning voor projectontwikkelaars behoort tot het bedrijfsportfolio. De ervaring die is opgedaan in de realisaties van bars, hotels en restaurants, past Creneau International ook toe in kantoorprojecten. In de inrichting van Vaimo en EASI is dat hospitality-gevoel dan ook prominent aanwezig.
Reeds vanaf de prille conceptnota werd enerzijds rekening gehouden met de behoeften van de klantbedrijven en anderzijds met het gebouw op zich. De innovatieve trends op het gebied van ‘kantoor van de toekomst/het nieuwe werken’ werden daarbij in het achterhoofd gehouden. Die drie zaken werden samengevoegd tot het uiteindelijke concept, waarvoor Creneau International de absolute vrijheid kreeg.
“Het was wel een uitdaging om twee bedrijven op één vloer te krijgen”, stelt Bart Canini, General Manager Creneau International. “Want zowel Vaimo als EASI hadden de ambitie om de gemeenschappelijke ruimte te delen als ‘shared economy’.” Beide bedrijven zijn geen concurrenten, wel complementair en hebben reeds eerder voor gemeenschappelijke klanten samengewerkt. Omdat EASI vanuit verschillende satelietlocaties opereert, is de kantoorruimte de helft kleiner dan het hoofdkantoor van Vaimo dat vanuit deze nieuwe locatie de activiteiten in België, Nederland en Frankrijk aanstuurt. Canini: “Door middel van inspirerende brainstormsessies en een uitgebreide vragenlijst, vernamen we de wensen en behoeften van de verschillende partijen. Dat resulteerde vervolgens in een zeer plezierig traject van A tot Z.”
Vermits het pand al sinds ettelijke decennia in onbruik was, verkeerde het in behoorlijk slechte toestand. Het ging dus om een casco-project; enkel de buitenmuren en het dak waren nog intact. Creneau International kreeg opdracht om in de lege ruimtes het kantoor van de toekomst te implementeren. “Het designproces verliep zodanig vlot dat er minder dan een half jaar zat tussen de eerste ontwerpschets en de uiteindelijke oplevering”, zegt Canini. “Dat dankzij de design & build-werkwijze van Creneau International; al tijdens de designfase bestellen we bepaalde elementen met een lange levertermijn, zodat we daar tijdens de uitvoeringsfase niet op hoeven te wachten. Een dergelijke design & build-visie is dus echt wel efficiënt.”

Vaimo en EASI: twee bedrijven in één klap

Abstract en ongrijpbaar

“Werkgerelateerd zijn zowel Vaimo als EASI geconcentreerd rond data, software en cloud, begrippen die abstract en ongrijpbaar zijn”, aldus Canini. “Daarom vonden we het belangrijk dat beide kantoorruimtes de connectie met de natuur aangingen. Natuur in de breedste zin van het woord; een goede mix van warme kleuren en stoffen, texturen en verrassende materialen vormen daarbij een boeiende aanvulling op de originele, industriële baksteenwanden die we intact lieten uit respect voor het karakter van het historische, mooie gebouw.” De kantoorruimte, van om en bij de 1.000 m², bevindt zich op de eerste verdieping van het voormalige mijngebouw en biedt een fraai uitzicht op de mijnterril van Winterslag en op C-Mine, het culturele centrum van Genk.
De gemeenschappelijke inkomhal herbergt niet de klassieke onthaalbalie met daarachter de al even klassieke onthaalbediende. In dit geval lijkt deze multifunctionele hal eerder op een gezellige hotellobby of loungebar. Omdat de interactie tussen de werknemers van de twee bedrijven hier primeert, heet de ruimte ‘Basecamp.’ De gewenste gesprekspartner ontvangt de bezoeker in deze hospitality-omgeving met zijn verschillende zitmogelijkheden, naast flexibele faciliteiten om informeel te vergaderen, een mini-event te organiseren, een toespraak te houden, enz. Natuurlijke, aardse tinten vormen de hoofdtonen van het kleurenpalet. De twee baksteenwanden voegen een verrassende textuur en een grafisch ritme toe. Een groene balk met terrazzo werkblad is opvallend uitgelicht om de sociale insteek van de onthaalhal te benadrukken.
Van daaruit is er toegang tot ‘common sky’, een houten terras van 150 m² en een aantrekkelijke buitenuitbreiding voor alle medewerkers. Het terras is uitgerust met een gedeeltelijk overkapping, talrijke planten, een buitenbar, verschillende zitmogelijkheden en een schommelstoel. De insteek van ‘common sky’ is om medewerkers een fijne plaats te bieden waar het aangenaam is om te vergaderen, te werken en te lunchen. Tevens is het dé place to be om op sommige vrijdagnamiddagen een gezellige drink of barbecue bij te wonen. Canini: “Omdat het voor de IT-sector doorgaans behoorlijk uitdagend is om goede medewerkers aan te trekken, aan zich te binden en te behouden, was het de betrachting om, in zijn geheel, een werkomgeving te creëren die dit vergemakkelijkt. En daar hoort dit fijne terras absoluut bij.”

Vaimo en EASI: twee bedrijven in één klap

Hospitality-meubilair voor Vaimo en EASI

Vanuit de gemeenschappelijke ontvangsthal bereikt men de twee kantoorruimtes. Hoewel de bedrijfsoppervlakte van Vaimo dus dubbel zo groot is omdat er meer werkplekken vereist zijn dan voor EASI, zijn beide ruimtes gelijkaardig opgedeeld in verschillende meetingrooms; zowel klein, groot, formeel als niet-formeel. De her en der opgestelde kantoortafels zijn alle ergonomisch en in hoogte verstelbaar. MDF-platen, afgewerkt met eikenhouten randen, voegen een subtiele kleur en textuur toe aan de kantoren. Grote raampartijen zorgen voor overvloedige lichtinval en bieden uitzicht over de inspirerende omgeving. Verhoogde vloeren bij de ramen moedigen aan om een blik naar buiten te werpen.
Op verschillende plekken sturen aanwezigheidssensoren dimbare ledverliching aan, waardoor de lichtintensiteit flexibel varieert en decoratieve elementen uitgelicht worden. Glazen wandpanelen, al dan niet openschuivend, verlenen de ruimte een verfrissende touch en zorgen voor transparantie. De herhaling van de gemetselde wanden voegt tactiliteit en ritme toe. Canini: “Vermits beide kantoorruimtes historisch hoge planfonds hebben, gaf ons dit de opportuniteit daar handig en ludiek op in te spelen door te werken met verschillende vloerniveaus. Zo zijn sommige meetingrooms iets hoger dan andere, waardoor het geheel zich niet saai op één niveau situeert maar een verrassend effect sorteert.”
Vaimo heeft een verduisterde kamer waar men ‘op een ander niveau’ kan ontmoeten, dankzij een ovalen tafel voor zes personen en een superzachte loungebank om te relaxen. De ‘Chill-out Room’ is een ontmoetingsruimte voorzien van twee zachte zitbanken en leent zich voor brainstormsessies of lange vergaderingen. Tot slot is er de ‘War Room’, een gezellige bunker voor lange ‘hackathons’, met een directe toegang tot de kitchenette. Zowel bij Vaimo als bij EASI werden scheidingswanden ludiek opgevat door deze variërend op te trekken in materialen als: gipsplaat, glas of verschillende soorten bakstenen, al dan niet op een ongewone manier verlijmd of zo gestapeld dat zij een semi-transparant effect sorteren. “Al het vast meubilair werd door Creneau International op maat ontworpen en geproduceerd, terwijl het los meubilair werd aangekocht, enkele tafels niet te na gesproken die ook door ons ontworpen en vervaardigd werden”, verduidelijkt Canini. “Wij maakten daarvoor niet de reguliere keuze uit catalogi van kantoormeubilair, maar wel van hospitality-meubilair.”
Als belangrijkste materialen werd voornamelijk voor eikenhout en textiel in de meest diverse kleuren en texturen geopteerd, terwijl er met tal van plantensoorten als groene accenten werd afgewerkt. Omdat de akoestiek in een werkomgeving uitermate belangrijk is, werd in alle ruimtes akoestische spuitpleisterplafonds aangebracht, gecombineerd met akoestische wandmaterialen. Als vloerbedekking werd geopteerd voor een grijze gietvloer.

Vaimo en EASI: twee bedrijven in één klap

Snelheid en budget

“De grootste uitdagingen voor dit specifieke project waren snelheid en budget”, besluit Bart Canini. “Beide vergden een sterke coördinatie en ik ben best trots op deze realisatie. Het is echt een referentieproject van waar Creneau International voor staat. De mensen die hier werken ken ik inmiddels goed en ook zij zijn bijzonder in hun nopjes met wat dit uiteindelijke project geworden is. En daar kan ik alleen maar blij om zijn.”

Vaimo en EASI: twee bedrijven in één klap

(Tekst: Wouter Peeters – fotografie: Arne Jennard – Creneau International)

Vaimo en EASI: twee bedrijven in één klap

www.creneau.com

Vaimo en EASI: twee bedrijven in één klap

LEGENDA
Programma Kantoor voor twee IT-bedrijven, 60 werkplekken
Bouwheer/opdrachtgever Euroscoop
Architect Creneau International
Projectarchitect Pieter Van Doorn
Hoofdaannemer Creneau International
Interieurarchitectuur Creneau International
Vast meubilair Creneau International
Los meubilair Dols
Verlichting FutureLiving
Vloeren Correli
Buitenschrijnwerk Schiffeleers Glas
Binnenschrijnwerk Creneau International
Technieken Maris & Cooltech
Sanitair Cooltech
Elektriciteit Maris
HVAC Cooltech
Totale oppervlakte 766 m²
Bouwsom € 1,2 miljoen

Vaimo en EASI: twee bedrijven in één klap

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.

Vaimo en EASI: twee bedrijven in één klap

Vaimo en EASI: twee bedrijven in één klap
Vaimo en EASI: twee bedrijven in één klap
Vaimo en EASI: twee bedrijven in één klap
Vaimo en EASI: twee bedrijven in één klap
Vaimo en EASI: twee bedrijven in één klap