Theater De Nobelaer in Etten-Leur opgeleverd

De Nobelaer betreft een volledige nieuwbouw voor een culturele instelling, die voorziet in onder meer een grote zaal met vlakke vloer, een kleine zaal, een bibliotheek, muziek-, dans- en dramastudio’s, ateliers en kantoren. Architect van dienst bij dit project was TenBrasWestinga.
Theater De Nobelaer in Etten-Leur opgeleverd
Theater De Nobelaer in Etten-Leur opgeleverd
Theater De Nobelaer in Etten-Leur opgeleverd
Theater De Nobelaer in Etten-Leur opgeleverd
Theater De Nobelaer in Etten-Leur opgeleverd
Theater De Nobelaer in Etten-Leur opgeleverd
Theater De Nobelaer in Etten-Leur opgeleverd
Theater De Nobelaer in Etten-Leur opgeleverd
Theater De Nobelaer in Etten-Leur opgeleverd
Theater De Nobelaer in Etten-Leur opgeleverd
Theater De Nobelaer in Etten-Leur opgeleverd
Theater De Nobelaer in Etten-Leur opgeleverd

Steeds vaker maken meerdere organisaties gebruik van één multifunctionele accommodatie. Theaters zijn allang geen naar binnen gekeerde, mono-functionele organisaties meer, integendeel. “Buiten zien wat er binnen gebeurt”, en stimulering van onderlinge kruisbestuiving tussen verschillende culturele disciplines zijn de basis geweest voor het nieuwe gebouw. Het resulteerde in een uiterst compact ontwerp voor De Nobelaer, met een herkenbare, dubbelhoge centrale ruimte in het gebouw. Grote glasvlakken in de gevel en ín het pand zorgen voor een vloed aan daglicht, een sterke relatie met buiten en veel zichtbaarheid intern op de verschillende activiteiten in het gebouw.

Interieurontwerp De Nobelaer

Het interieurontwerp is er op gericht om elkaar te ontmoeten, kennis te maken met elkaar én de activiteiten in het gebouw, met zoveel mogelijk hergebruik en meubels met een tweede leven. De Nobelaer staat aan de Parklaan, tegen het centrum aan. De hoofdentree, zaal en dramastudio’s richten zich naar het centrum. Naar achteren toe neemt het volume in hoogte af, en zoekt het aansluiting bij de lagere bouwhoogte van de woonwijk. De stenen buitengevel heeft drie grijstinten die toe steeds lichter worden naarmate het gebouw hoger wordt. De buitengevels worden deels doorgezet in het interieur. Binnenwanden en plafonds zijn in de houtsoort Accoya uitgevoerd. Wanden in verkeersruimten zijn voorzien van verdiepingshoge fotografie door theaterfotograaf Deen van Meer.

Oriëntatie op de zon

Grote overspanningen creëren wand- en kolomvrije ruimten, die bij veranderende behoefte naar elke wens kunnen worden ingedeeld. Het ontwerp maakt optimaal gebruik van de oriëntatie op de zon. De grootste glasvlakken bevinden zich aan de (niet bezonde) noordzijde. Het grote glasvlak aan de zuidzijde is voorzien van een 5 m. diepe zonwerende luifel. Het forse dakoppervlak is voor een groot deel wordt voorzien van zonnepanelen. Het gebouw en het tuinpark om het gebouw heen zijn als één geheel ontworpen. Tegenover de oppervlakte van het dak staat 1,5 maal groen oppervlak. Het gebouw is voorzien van 12 vleermuiskasten. Infiltratiegeulen rondom het gebouw en wadi’s in de overgang van terrein naar omgeving anticiperen op wateroverlast, droogte en hitte. De bouwkundige uitwerking vond plaats i.s.m. SVP Architectuur en Stedenbouw.

(Fotografie: Mike Bink Fotografie)

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.