Team Koepel District transformeert Koepelgevangenis Breda

Team ‘Koepel District’, bestaande uit DELVA, OMA en B-architecten, zal Breda’s ooit omheinde justitiële complex Boschpoort en het iconische Koepelpanopticum transformeren (ook wel bekend als Koepelgevangenis Breda) tot een welbezochte en groene plek in de stad. Het ontwerpteam onder leiding van de Belgisch-Nederlandse ontwikkelcombinatie VDD Project Development en Being komt met het project Koepel District als winnaar uit de bus na een openbare verkoopprocedure van het Rijksvastgoedbedrijf.
Team Koepel District transformeert Koepelgevangenis Breda | Project & Interieur
Team Koepel District transformeert Koepelgevangenis Breda | Project & Interieur
Team Koepel District transformeert Koepelgevangenis Breda | Project & Interieur
Team Koepel District transformeert Koepelgevangenis Breda | Project & Interieur

In het koepelcomplex, dat ooit als Koepelgevangenis Breda door het leven ging, met woningen, commerciële ruimtes en culturele evenementen, vormen herbestemde monumenten, nieuwbouw en een prominente groene buitenruimte de basis voor een nieuwe levendige groene stadswijk. Een uniek ensemble van gebouwen vormt de context van een reeks van nieuwe openbare ruimtes voor de binnenstad van Breda. “Het project Koepel District is een kans om te onderzoeken hoe een gesloten erfgoedstructuur midden in het stadscentrum kan worden getransformeerd”, aldus David Gianotten van OMA.

Johan Metzelaar

Breda’s Koepelpanopticum, gebouwd in 1886 naar ontwerp van de Nederlandse architect Johan Metzelaar, is een van de drie in Nederland bestaande panopticons die de door Jeremy Bentham bedachte architectuur van de bewaking belichamen. Met een iconische, 53 meter brede koepel maakte het deel uit van het gerechtelijk complex Boschpoort aan de rand van de binnenstad van Breda. Naarmate het stedelijk weefsel van Breda in de loop van de twintigste eeuw uitbreidde, is het afgesloten gerechtsgebouw Boschpoort bij de sluiting in 2016 onderdeel geworden van het oude stadscentrum. Eerder dit jaar werd het drie hectaren groot terrein aangekocht door Being & VDD Project Development voor de realisatie van een mixed-use wijk gebaseerd op het ontwerp van OMA, DELVA en B-architecten. “De monumenten en nieuwe gebouwen herbergen nieuwe programma’s en, belangrijker nog, creëren nieuwe open ruimtes die geïntegreerd zijn in het bredere openbare landschap van Breda. Een uniek ensemble van gebouwen vormt de context van een reeks van nieuwe openbare ruimtes voor de binnenstad”, zegt Steven Delva van DELVA dat ook betrokken was bij de ontwikkeling van het nieuwe hoofdkantoor van IBM.

Huidige bestemming Koepelgevangenis Breda

Het Koepelpanopticum herbergt momenteel 380 Oekraïense vluchtelingen, wiens behoeften en privacy volledig zullen worden gerespecteerd tijdens de ontwikkeling van het project.