Stadsdeelbibliotheek Huttrop: een levendige smeltkroes

Projecten 02-10
Stadsdeelbibliotheek Huttrop: een levendige smeltkroes

De onlangs geopende Stadsdeelbibliotheek Huttrop brengt nieuw leven in een voormalig supermarktgebouw. Het interieurontwerp van advies- en ontwerpbureau includi heeft een hoge belevingswaarde. Dit voegt een extra dimensie toe aan deze uitnodigende en inclusieve derde plek voor alle leeftijden.

Stadsdeelbibliotheek Huttrop: een levendige smeltkroes

De wijkbibliotheek Huttrop van Stadsbibliotheek Essen is een van de vestigingen met het grootste media-aanbod en het hoogste aantal uitleningen. De bibliotheek moest verhuizen naar een nieuwe bestemming, omdat het vorige gebouw niet meer ter beschikking stond.

Stadsdeelbibliotheek Huttrop: een levendige smeltkroes

Het werd een leegstaande supermarkt, aan de stadsgrens met Essen-Steele, goed bereikbaar en met voldoende parkeergelegenheid. De eerste stap was het gebouw structureel en architectonisch geschikt te maken voor de nieuwe functie. Maar hoe maak je vervolgens, binnen een gelimiteerd budget, van één grote, open ruimte een unieke en uitnodigende bibliotheek?

Stadsdeelbibliotheek Huttrop: een levendige smeltkroes

Zijn wie je bent

Het includi team organiseerde Design Workshops en gebruikersonderzoeken om de behoeften van het gemêleerde publiek van Huttrop en het bibliotheekteam te begrijpen. "In verschillende workshops hebben we met alle medewerkers een belofte uitgewerkt,” legt Anja Flicker, directeur van Stadsbibliotheek Essen, uit. "De bibliotheek moet een unieke, uitnodigende ontmoetingsplek zijn. Een plek die prikkelt, inspireert en diverse mogelijkheden biedt. Iedereen is er welkom. Hier kun je steun vinden, hier kun je zijn wie je bent, hier kun je je thuis voelen."

Stadsdeelbibliotheek Huttrop: een levendige smeltkroes

Tijdens de Design Workshops werd ook de thematiek van de visuele identiteit van de bibliotheek bepaald. Deze zou moeten aansluiten bij het industriële Ruhrgebied in Essen met haar rijke historie, in de volksmond liefkozend ‘Ruhrpott’ genoemd. Verder gaf includi bouwkundige adviezen om de functie van derde plek binnen het pand te verstevigen en om – door te strippen – de voormalige supermarktsfeer te laten verdwijnen.

Stadsdeelbibliotheek Huttrop: een levendige smeltkroes

Industriële verleden Huttrop

Bibliotheek Huttrop is een grootschalige, multifunctionele setting zonder gesloten ruimtes, op de kantoren van het bibliotheekteam na. Het industriële verleden komt op moderne wijze tot leven in een kleurrijk interieur, waar zowel subtiele als opvallende verwijzingen naar de staal- en steenkoolindustrie te ontdekken zijn. Dit zorgt voor herkenning, een vertrouwd gevoel en ook voor verwondering. Door muren en plafonds te strippen kwamen oorspronkelijke stenen muren en betonnen elementen tevoorschijn, wat voor een rauwe industriele look zorgt. Met vele metalen interieurelementen, zoals de zwarte stalen XL-boekenkast en cocoons van staal, ademt de bibliotheek een unieke sfeer uit.

Stadsdeelbibliotheek Huttrop: een levendige smeltkroes

Knus en uitnodigend

Bij binnenkomst voelt iedereen zich onmiddellijk welkom in de gezellige koffiebar met infotheek. Dankzij slimme indelingen zijn aparte zones voor verschillende leeftijdsgroepen en interesses ontstaan, elk voorzien van comfortabele zitplekken, van gemeenschapstafels tot knusse cocoons. “In dit uitnodigende bibliotheeklandschap met industriële look ligt de nadruk op beleving,” vertelt Vera Schneider, Interieurarchitect bij includi. “Jongeren kunnen zich bijvoorbeeld terugtrekken in een boomhut of een opvallende, robuuste cabine op de jeugdafdeling. Studie- en werkplekken voor de ramen, een zitlandschap als het ware, versterken de verbinding met buiten. Deze opstelling nodigt voorbijgangers uit om een kijkje binnen te nemen. Doe dat vooral, want hier valt altijd wel iets te beleven.”

Legenda:

Opdrachtgever Stadtbibliothek Essen
Locatie Huttrop, Essen, Duitsland
Oppervlakte 700 m2
Research, Strategy, Design, Art-Direction includi (team: Vera Schneider, Aat Vos, Hélène IJsselstijn, Jasper Poortvliet, Tessa Wennink, Eunice Ma, Thijs Alberts)
Bouwpartners Team Stonepark (interieurbouwer), Planungsbüro Bause (architect gebouw)
Fotograaf Marco Heyda/includi