Rooftop Award voor Depot Boijmans van Beuningen

Actueel 08-09-2020
Rooftop Award voor Depot Boijmans van Beuningen

Het dakbos van het Depot Boijmans Van Beuningen is op vrijdag 4 september tijdens het Rooftop Symposium in Capital C in Amsterdam, bekroond met de Rooftop Award 2020. Sjarel Ex, directeur van Museum Boijmans Van Beuningen, Arjen Ketting, associate en architect MVRDV, en Michiel van de Bunt, bedrijfsleider bij ZinCo Benelux, ontvingen de Rooftop Award uit handen van DakenDiva Esther Wienese.
Rooftop Award voor Depot Boijmans van Beuningen

Rooftop Revolution, de organisator van het symposium en aanjager van het duurzaam benutten van ons daklandschap, wil met de Rooftop Award ambitieuze ‘dak-innovators’ een podium geven en laten zien dat er veel meer kan op onze daken. Het dakbos op het depot is daar een prachtig voorbeeld van. Het is een ontwerp van MVRDV in samenwerking met MTD Landschapsarchitecten. Winy Maas, mede-oprichter van MVRDV: “In onze ontwerpen zijn daken van groot belang. We maken ze toegankelijk als tuin, bos of evenemententerrein. Het depot is een speciaal geval; het heeft een duidelijke publieksfunctie, en bevindt zich in het Rotterdamse Museumpark dat we niet te veel wilden aantasten. Dat hebben we opgelost door het park naar 35 meter hoogte te verhuizen.”

Rooftop Award voor Depot Boijmans van Beuningen

Ambitie, creativiteit en lef, en dus terechte winnaar Rooftop Award

“Het depot is een bijzonder voorbeeld van lef, creativiteit en een ommekeer in het denken over daken”, zegt Jan Henk Tigelaar, directeur Rooftop Revolution. “We hebben prachtige inzendingen ontvangen, stuk voor stuk inspirerende projecten die het verdienen in het zonnetje gezet te worden, maar ik begrijp dat de jury niet om dit icoon heen kon.” Michiel van de Bunt, van adviseur ZinCo Benelux, was degene die het dakbos voor de Rooftop Award heeft ingezonden: “ZinCo was als een van de partners betrokken bij de realisatie van dit project en ik ben zeer vereerd dat ik de Rooftop Award mede in ontvangst mag nemen.” Hij voegt eraan toe: “De winst bevestigt wat er te bereiken is wanneer je samenwerkt met een team van ambitieuze mensen.”

Rooftop Award voor Depot Boijmans van Beuningen


Overige genomineerden

Het kunstdepot in het Rotterdamse Museumpark was één van in totaal zeven genomineerde daken. Alle leveren een duurzame bijdrage aan hun omgeving, zijn innovatief en een feest voor het oog:
* Capital C, Amsterdam (monumentaal dak)
* De Peperklip, Rotterdam (natuurdak)
* Depot Boijmans van Beuningen, Rotterdam (dakpark)
* Het Hof van Cartesius, Utrecht (bedrijfs- en kweekdak)
* Kindcentrum Zanddonk, Waalwijk (dak van kinderopvang)
* PLNT, The Roof, Leiden (innovatief en multifunctioneel dak)
* Triodos Bank, Driebergen (bedrijfsdak)

(Foto’s: Ossip van Duijvenbode)