REV’IT!: aandacht voor detail

REV’IT! is een grote speler op het gebied van innovatieve motorkleding. In Oss bouwde het bedrijf een nieuw hoofdkantoor met een distributiemagazijn, een ontwerpafdeling, een laboratorium, ondersteunende kantoren, vergaderunits, showrooms, een gym en een restaurant. De eigen motorkleding diende als inspiratie voor het interieur.
REV’IT!: aandacht voor detail
REV’IT!: aandacht voor detail
REV’IT!: aandacht voor detail
REV’IT!: aandacht voor detail
REV’IT!: aandacht voor detail
REV’IT!: aandacht voor detail

Tekst: Peter van Kester
Fotografie: Lucas van der Wee

Het snelgroeiende en toonaangevende REV’IT! ontwerpt zijn innovatieve motorkleding en accessoires zelf. Het bedient een brede doelgroep die varieert van professionele coureurs en motorrijders die lange tochten maken tot mooiweerrijders. De producten worden onder meer gefabriceerd in Zuid-Europa en Azië en vanuit Oss naar de 1200 dealers wereldwijd gedistribueerd. REV’IT! beheert ook een eStore. Het exterieur en het casco, inclusief de vaste voorzieningen als trappen, vergaderunits, stilte-werkplekken, sanitaire voorzieningen et cetera, van het nieuwe hoofdkantoor is ontworpen door architectenbureau cepezed. Het interieurontwerp is van Studio Westgeest. Al in de auto op weg naar REV’IT! vertelt Judith Westgeest over de stimulerende samenwerking. “Het was echte co-creatie, waarin we elkaar steeds uitdaagden tot het uiterste te gaan. Dat zie je terug in het eindresultaat.”

Aangekomen schuift Silvester den Dekker aan, de 3D designer van REV’IT! Hij coördineerde het inrichtingsproces in overleg met creatief directeur Gerbrandt Aarts: “De nieuwbouw straalt onze kernwaarden uit: design, performance en innovation. We wilden een stoere uitstraling en besteedden veel aandacht aan de afstemming van de materialen en details. Ook om een omgeving te creëren waarin transparantie, samenwerking en plezier centraal staan. Onze motorkleding vormde de inspiratiebron: functioneel, innovatief en stijlvol.”

Stramien

cepezed ontwierp een stoer en gebruiksvriendelijk gebouw met veel daglicht. Het is modulair van opzet: een innovatieve, stalen draagconstructie omspant twee beuken van elk drie verdiepingen met daartussen een lichtstraat en achterin het warehouse. Bij de ingang verrast een entreebalie van aan elkaar gelaste aluminium platen, geïnspireerd op de constructie van een motorframe. In de lichtstraat erachter verrijst een imponerende trap van onbewerkt blauwstaal die tot de tweede verdieping doorloopt. Op maat gemaakt en zo groot dat hij al geplaatst moest worden voordat het dak erop ging. De open treden laten de zichtlijnen intact. Links van de trappen ligt het research- en testlaboratorium, rechts de showroom en het restaurant. Op de eerste verdieping bevinden zich links de afdeling Innovatie, de grafische afdelingen en de sanitaire ruimtes en rechts de ontwerpateliers en product development. De tweede verdieping huisvest de ondersteunende kantoren, zoals marketing, supply chain en finance. Plus een gym voor alle medewerkers. Verder zijn er op alle verdiepingen open ruimtes met pantry’s voor ontmoeting, concentratieplekken, bel- en vergaderunits en instructielokalen voor de dealers en het personeel. Iedere ruimte is vernoemd naar een bekend circuit, zoals Mugello, Assen, en Sachsenring.

cepezed gebruikte voor de tussenvloeren betonnen TT-vloerdelen van 120 centimeter breed. Zij overspannen een lengte van 16,2 meter in één keer, wat veel ruimte gaf om de vloeren vrij in te delen. “Bij het plaatsen van de bureaus en meubels gebruikten we een soort damboordpatroon”,  vertelt Den Dekker. “Gebaseerd op het stramien van 120 centimeter van de vloerdelen en veelvouden daarvan. De combinatie met het zwarte staal, het vele glas, beton, vilt en donkere MDF geven het interieur zijn identiteit.”

Aorta’s

Door het hele interieur lopen over het plafond brede kokers van 180 bij 75 centimeter: de zogeheten aorta’s waarin de technische leidingen zijn ondergebracht. “Nogal aanwezige elementen”, zegt Westgeest. “Lastig te integreren. Na intensief zoeken en het aandragen van talloze staaltjes, hebben we ze afgewerkt met Neolife, een houtcomposiet die normaliter op buitengevels wordt gebruikt. We pasten het toe in zwarte, verticale stroken die perfect harmoniëren met de kleur ‘early dew’ van de Ecophon plafonds. Deze houdt het midden tussen spierwit en grijs en figureert opvallend vaak in de REV’IT! motorkleding. De airsocks die vanuit de aorta’s over de plafonds lopen, zijn speciaal in dezelfde tint gekleurd.” De verlichting en de sprinklers in de vergaderruimtes zijn subtiel in de vilten plafonds opgenomen, evenals de vele beeldschermen en brandslangen in de wanden. 

In het restaurant is een hoge wanddisplay uitgevoerd in fraai gedetailleerd, zwart MDF. Dit is ook toegepast in de omkleding van de kasten, waarin standaard archiefkasten zijn gebruikt. Ook de TV’s zijn erin weggewerkt. De uitgiftebalie in het restaurant en de pantry’s op de verdiepingsvloeren zijn afgewerkt in smalle delen Neolife, waarmee de Aorta’s bekleed zijn. De vele, glazen balustrades zijn afgetopt met smalle staalstripjes.

Interne meubelwerkplaats REV’IT!

REV’IT! nam veel los meubilair mee uit de vroegere huisvesting. Opvallend is de hoge kwaliteit ervan: zo staan er meubelen van Maarten van Severen, Konstantin Grcic, Charles en Ray Eames, Jasper Morrison en de gebroeders Bouroullec. De nieuwe zit-sta-bureaus zijn van Lensvelt. Overal staan werk- en bespreektafels uit het Join-systeem van Vitra maar met aangepaste bladen. Den Dekker: “Wij beschikken over een eigen meubelwerkplaats. Toen wij vaker deelnamen aan beurzen, werd het aantrekkelijker om de stands in huis te bouwen. Zo kunnen we snel sturen en hebben we grip op de kleinste details. We hebben de werkbladen net als het vaste meubilair van zwart MDF zèlf gemaakt. Maar ook de zwartstalen klemprofielen van ons shop-in-shop syteem. Dat is modulair en biedt veel variatiemogelijkheden.” Het duikt dan ook overal in het interieur op. Zij bepalen de hoofdstructuur en scheiden de werkplekken van elkaar, afgestemd op de werkbehoeften ter plaatse. Het keert ook terug in de showroom, het laboratorium en op de ontwerpafdeling, waar partijen kleding snel moeten worden doorgepast en gepresenteerd. Want net als in de mode-industrie presenteert REV’IT! winter- en zomercollecties. Vanwege wisselende volumes en samenstelling van de collectie, vraagt dat om een modulaire indeling.

Sponsoring

In de lengte van het gebouw bevinden zich aan de glazen gevels vides. ‘De koppen daarvan hebben we bekleed met verticale lamellen van antracietkleurig Heartfelt”, licht Westgeest toe. “Op de afdelingen pasten we deze lamellen in lichtgrijs toe. Zij benadrukken de hoogte van de vides en zorgen voor rust, helderheid en een goede akoestiek. Het interieur is nergens rommelig. Iedereen wordt gestimuleerd de werkplek opgeruimd te houden, ook tijdens de hectische presentatieweken.” Zo wordt de bedrijfsfilosofie in het interieur doorgetrokken en krijgen dealers en bezoekers eenzelfde experience.

Sinds 2008 sponsort REV’IT! op het hoogste niveau van de wegrace: MotoGP. Het mobiele laboratorium van het bedrijf, het REV’IT! Racing Technology Center, kreeg in 2019 een vaste plek en is tijdens raceweekenden door heel Europa te zien. Hier wordt de feedback verwerkt die REV’IT! ontvangt van wereldkampioenen als Danilo Petrucci, Álvaro Bautista en Augusto Fernández. In het laboratorium op het hoofdkantoor in Oss vinden zelfs valnabootsingen plaats. Behalve motorkleding ontwerpt en ontwikkelt REV’IT! inmiddels ook laarzen, handschoenen en andere accessoires, inclusief de beschermende onderdelen daarin. Dit vereist de nodige research en testfaciliteiten. Diverse producten wonnen Red Dot design-onderscheidingen.

Het hele project duurde zo’n 1,5 jaar. Enkel de boardroom met prachtig uitzicht over de snelweg wacht nog op zijn definitieve inrichting. Ook hier komen een op maat gemaakte vergadertafel en wandmeubels, gelast volgens hetzelfde principe als de entreebalie. Zodra dat klaar is, gaat REV’IT! nadenken over nieuwe ruimtes. Want het snelgroeiende bedrijf telt inmiddels bijna 120 medewerkers en moet alweer uitbreiden. De modulaire draagconstructie van cepezed en de modulaire indeling van het interieur maken dat soepel mogelijk.

Legenda:

Opdrachtgever REV’IT! Sport
Architect cepezed
Interieurontwerp Studio Westgeest
Vaste inrichtingselementen REV’IT!
Losse inrichting REV’IT!, Desque (Moroso, Vitra, Lensvelt, HAY)
Workbench tafels eigen ontwerp REV’IT! i.s.m. Studio Westgeest, met onderstellen van
Inrichting restaurant in-huis vervaardigd met o.a. natuurstenen ­eettatels en onderstellen van Moooi
Verlichting interieur Eikelenboom (XAL)
Vloerbedekking vergaderruimtes Interface (Contemplation Rural)
Vilt wandbekleding ReFelt
Trappen & balustrades Hektracon
Vloeren Quick-Steel, Hoco Beton
Coating gevlinderde betonvloer Ashford Formula
Systeemwanden Interior Glassolutions
Plafonds Ecophon, Hunter Douglas (Heartfelt)
Bouwmanagement V.R. Bouwmanagement
Constructies Aveco de Bondt
Installaties, bouwfysica & duurzaamheid K+ Adviesgroep
E&W-installateur Van Delft Groep
Staalconstructie Metaalbouw Vloet
Gevels Quick-Steel, JM van Delft & zn
Dak Quick-Steel, Hollanddak
Daklichten JET BIK
Keuken IQ-Kitchen
Warehouse consultant Groenewout
Hoofdaannemer Bouwbedrijf Berghege
Oppervlakte kantoren ca. 3600 m² 

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.