Objects of Change in Depot Boijmans Van Beuningen

Foto: Lotte Stekelenburg
Foto: Lotte Stekelenburg

In Depot Boijmans Van Beuningen is de presentatie Vooruitkijken: Objects of Change te zien. Hoe toekomstbestendig is de designcollectie?

Foto: Lotte Stekelenburg
Foto: Lotte Stekelenburg

Verzamelt het museum objecten die over 85 jaar nog relevant zijn? Samen met Museum of 21st Century Design onderzoekt Museum Boijmans Van Beuningen (MBVB) de designverzameling en toont het werk van Christien Meindertsma, Melle Smets en Melanie Smith, dat de toekomst alvast visualiseert.

De wereld is een plek die constant in verandering is. Normaal hanteert een museum een blik naar het verleden: waar komt een object vandaan en voor welke ontwikkeling staat het? In de huidige tijd zijn er urgente thema’s die dit proces op zijn kop zetten. Gaat de klimaatcrisis de toekomstige functie van gebruiksvoorwerpen veranderen? Welke rol speelt sociale ongelijkheid binnen de designcollectie van MBVB?

In Vooruitkijken: Objects of Change wordt de bezoeker uitgedaagd zich naar de volgende eeuw te verplaatsen. Hoe zouden de mensen van de 22e eeuw kijken naar de collectie van nu? Welke objecten zouden dan relevant kunnen zijn? Zo ontvouwt zich een kunst-futurische blik, die tegelijk vragen over het heden stelt. Het Depot Boijmans Van Beuningen, als werkgebouw, is de uitgelezen plek om deze nieuwe verzamelcriteria bespreekbaar en invoelbaar te maken.

Communities

Samen Museum of 21st Century Design (M21D) is de designcollectie van MBVB onderzocht. M21D is het eerste museum dat bewust bijdraagt aan een betere toekomst door het design te promoten dat in dienst staat van de dag van morgen. Ze hebben geen permanent gebouw. In plaats daarvan creëert M21D communities rond online en fysieke tentoonstellingen die plaatsvinden op verrassende locaties, zoals in dit geval Depot Boijmans Van Beuningen.

Ontwerper Christien Meindertsma krijgt in het voorjaar van 2022 bijna 5000 kilo wol van de gemeente Rotterdam. Dit is afkomstig van de vele schapen die de gemeente inzet om gras kort te grazen. Lang werd die wol als ‘afval’ gezien, een bij voorbaat overtollig bijproduct. Meindertsma onderzocht het materiaal en vind grote waarde: het is goede wol en het kan niet alleen als kleding worden verwerkt maar speelt ook een rol als grondstof in de maakindustrie. In Vooruitkijken – Objects of Change zijn verschillende stappen van het onderzoek te zien, waaronder de begeleidende film die ze maakte met filmmaker Roel van Tour.

Mensgedreven

Zoals elke stad wil Rotterdam in de toekomst klimaatneutraal zijn. Energietransitie is de gamechanger. Maar: wat is klimaatneutraal eigenlijk? Om dat te bepalen heb je een nulpunt nodig. Samen met journalist Kris de Decker stelt kunstenaar Melle Smets voor dat de mens zélf als nulpunt dient. Kunnen we leven in een door menskracht aangedreven wereld? Dit is de prikkelende vraag die Smets stelt. Samen met bewoners van de Rotterdamse wijk Bospolder- Tussendijken bedacht Smets hoe een ‘mensgedreven energiewijk’ er in 2050 uit zou kunnen zien. Dit project kwam tot stand in samenwerking met het Huis van de Toekomst.