Installatie ‘Droog30. Design or Non-design?’ geopend

Bij het Nieuwe Instituut in Rotterdam is vanaf vandaag Droog30. Design or Non-design? te bezoeken. Droog is een spraakmakend designlabel uit Nederland.

Droog30. Design or Non-designF2A7727 - foto's © Gianluca Di Ioia
Installatie ‘Droog30. Design or Non-design?’ geopend | Project & Interieur
Installatie ‘Droog30. Design or Non-design?’ geopend | Project & Interieur
Installatie ‘Droog30. Design or Non-design?’ geopend | Project & Interieur

De installatie viert het dertigjarig bestaan van het Nederlandse designcollectief Droog, dat onder leiding van Renny Ramakers en Gijs Bakker in 1993 zijn internationale debuut maakte in Milaan.

Droog ondermijnde de gebruikelijke ‘form and function’ van design en verlegde de grenzen ervan, door gewone objecten buitengewoon te maken. Zo herdefinieerde Droog de designwereld zelf, met nieuwe benaderingen en ‘droge’ humor die tegenwoordig mainstream is geworden. Droog was misschien wel de laatste designbeweging, omdat snel na 1993 het internet opkwam en het discours over design daarmee decentraliseerde.

Installatie Droog30. Design or Non-design?

De installatie, samengesteld door Maria Cristina Didero en Droog-oprichter Richard Hutten, vertelt het verhaal van Droog met behulp van installatie met diverse iconische items van het collectief en commentaren over de collectie, die werden verzameld van social media. Deze ‘analoge representatie’ van de online wereld reflecteert op de impact die Droog had op de designwereld, en stelt impliciet de vraag of die impact in het huidige kakofonische digitale landschap nog steeds mogelijk zou zijn.

Aric Chen, algemeen en artistiek directeur van het Nieuwe Instituut, zegt: ‘Droog bracht zijn droge humor en subversieve ontwerpen naar een wereldwijd publiek - en design zou nooit meer hetzelfde zijn. Het merk drukte dertig jaar geleden zijn stempel op de wereld als de laatste ontwerpbeweging voor de komst van het internet. Wanneer we terugkijken op die geschiedenis kunnen we ons niet alleen afvragen hoe ver we sindsdien zijn gekomen, maar ook waar het vanaf hier naartoe gaat.’

Meer info

Droog30. Design or Non-design? is van 2 mei tot 27 augustus 2023 is de installatie te bezoeken bij het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Deze samenwerking tussen het Nieuwe Instituut, Droog en Triennale Milano was eerder te zien tijdens de Milano Design Week / Salone del Mobile in Milaan.