In de eerste integrale Spoedpost van Amsterdam heerst rust

Projecten 14-03
In de eerste integrale Spoedpost van Amsterdam heerst rust

Het Integraal Zorgakkoord (IZA) krijgt vorm in de eerste integrale Spoedpost van Amsterdam, een ontwerp van EGM architecten. De versmelting van de Spoedeisende Hulp (SEH) van BovenIJ en Huisartsenpost Noord in de nieuwe Spoedpost Amsterdam-Noord biedt passende acute zorg aan patiënten. Dit gebeurt in een uitnodigende zorgomgeving die rust brengt in de normaal gesproken zeer hectische werkomgeving.

In de eerste integrale Spoedpost van Amsterdam heerst rust

Fotografie: Patrick Siemons, ServicesInFotografie.nl

In de eerste integrale Spoedpost van Amsterdam heerst rust

Fris, vriendelijk, ruimtelijk en overzichtelijk, zo oogt de nieuwe Spoedpost Amsterdam-Noord, die minister Ernst Kuijpers op 25 mei opende. Deze eerste Amsterdamse integrale Spoedpost geeft handen en voeten aan het Integraal Zorgakkoord (IZA) dat als doel heeft de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Huisartsen, Spoedeisende Hulp-artsen, medisch specialisten, SEH-verpleegkundigen en triagisten verlenen als één team passende acute zorg aan patiënten. Sneller en efficiënter.

In de eerste integrale Spoedpost van Amsterdam heerst rust

Hectiek- en stress verminderende omgeving

Een spoedpost is per definitie een stressvolle omgeving. Het ontwerp van EGM is er daarom op gericht om rust te bieden. Zowel voor zorgverleners als de patiënt. Prettige ruimtes, logische routing, menselijke maten en verhoudingen, ronde vormen, warme materialen, veel groen, functionele verlichting en een duidelijke bewegwijzering zijn ingezet om die rust te bereiken. Het zorgt er direct voor dat medewerkers elke dag in een comfortabele en gezonde omgeving kunnen werken. Voor de patiënten straalt het ook vriendelijkheid en veiligheid uit. Daarom is er één herkenbare ingang, één uitnodigende ontvangstbalie en één daglichtrijke wachtruimte.

In de eerste integrale Spoedpost van Amsterdam heerst rust

Intensief gebruikte Teampost als hart van de afdeling

Het hart van de afdeling is de centrale Teampost. Een intensief gebruikte werkplek met in de directe nabijheid de zorgondersteunende functies, zoals de spoel- en medicatieruimte. De Teampost is toegankelijk voor zowel de ambulancediensten als de huisartsen. In de omliggende 12 identieke kamers – alle met zicht op groene tuinen – kan zowel de huisarts als de spoedeisende hulparts zijn werk doen. Een comfortabel zitgedeelte biedt passende ruimte aan bijvoorbeeld een slecht-nieuwsgesprek. De open gemeenschappelijke ontspanningsruimte is direct naast de werkomgeving gelegen, zodat collega’s altijd veilig in de buurt zijn. Het ontwerp voorziet er tevens in dat alle stromen van mensen en goederen intuïtief goed lopen, en dat begint al buiten bij aankomst.

In de eerste integrale Spoedpost van Amsterdam heerst rust

Spoedpost als voorbeeld eigentijdse gezondheidszorg

Spoedpost Amsterdam-Noord is een voorbeeld van eigentijdse gezondheidszorg. Edwin van der Meer, voorzitter raad van bestuur van het BovenIJ ziekenhuis, zegt hierover: “In de Spoedpost komt een patiënt binnen met een acute vraag en wordt geholpen door de juiste zorgverlener op de juiste plek. Dit kan de huisarts zijn, een verpleegkundige of een medisch specialist. Er kan ook een zelfzorgadvies uit voort komen. Het ziekenhuis fungeert zoals een gezondheidsorganisatie, waarin de patiënt centraal staat. Met minder loketten, minder administratie en minder verplaatsingen.” Ook minister Kuipers benadrukte de voordelen van een integrale Spoedpost. “Huisartsen, verpleegkundigen en SEH-artsen staan hier letterlijk zij-aan-zij, wat de samenwerking en efficiëntie ten goede komt. Patiënten blijven hier vanaf het moment van binnenkomst tot het moment van vertrek op dezelfde plek. Zo ontvangen patiënten de voor hen op dat moment meest passende zorg.”

In de eerste integrale Spoedpost van Amsterdam heerst rust

Samen brainstormen en ontwerpen

Via kennissessies, workshops en een mock-up betrok EGM vanaf het begin alle verschillende gebruikersgroepen bij het ontwerpproces. Zo zijn behoeftes, wensen en processen in kaart gebracht om daarmee een optimaal ontwerp te maken. Dat was een positieve en intensieve aanpak die de verschillende afdelingen en zorgprofessionals samenbracht op één goed functionerende en fijne locatie.

In de eerste integrale Spoedpost van Amsterdam heerst rust

Modernisering gaat door

Naast de eerste integrale Spoedpost Amsterdam-Noord, het nieuwe Moeder Kind Centrum was EGM ook de architect van de verbouwing van de polikliniek. Hier zijn de driepersoonskamers eigentijds aangepast naar eenpersoonskamers. Daarbij tekende EGM voor het aangepaste ontwerp van de Acute Opname Afdeling en nieuwe look & feel van de ziekenhuisgevel. De ingeslagen weg van modernisering versterkt de eigentijdse uitstraling van het ziekenhuis als één geheel, waarin de eigenheid van elke afdeling wordt gewaarborgd. Inmiddels is EGM bezig met de vernieuwbouw van de gipskamer. Al deze fasen maken van het Amsterdamse BovenIJ een flexibele en toekomstbestendige gezondheidsorganisatie.

Legenda:

Omvang 905 m² BVO
Ontwerpperiode 2021 – 2022
Opleveringsjaar 2023
Opdrachtgever BovenIJ Ziekenhuis, Amsterdam
Architect EGM architecten, Dordrecht
Interieurarchitect EGM interieur, Dordrecht
Projectmanagement Pieterse Terwel Grevink Advies
Constructeur Van Rossum Raadgevende ingenieurs, Amsterdam
Werktuigbouwkundig/elektrotechnisch adviseur Verwey Raadgevend Technisch Bureau
Aannemer Winters bouw & ontwikkeling
Bouwtoezicht Centraal Bureau Bouwtoezicht