GLUE 2021: de rijkdom van design

Events 26-11-2021
GLUE 2021: de rijkdom van design

GLUE amsterdam connected by design editie 2021 – van 16 tot en met 19 september – toonde opnieuw de rijkdom van Amsterdam als centrum van design en designers.
GLUE 2021: de rijkdom van design

Tekst: Rutger van Oldenbeek

GLUE 2021: de rijkdom van design

Er waren voor GLUE 2021 maar liefst 160 deelnemers op het door David Heldt, Janine de Jong en Guus van Maarschalkerweerd georganiseerde evenement, bijna het dubbele van vorig jaar. Bovendien duurde GLUE 2021 een dag langer en voerde de designroute door nog meer stadsdelen, waarbij het ook in de uithoeken van de stad regelmatig aangenaam druk was. In onder meer ontwerpstudio’s, architectenbureaus, (nieuwe) showrooms, scholen, hotels en privéwoningen was design in vrijwel al zijn verschijningsvormen te zien – vaak ook op het snijvlak van kunst. Overigens niet alleen van Amsterdamse ontwerpers en kunstenaars, maar uit het hele land, en in de verschillende showrooms ook uit tal van andere landen. Net als vorig jaar werd daarbij duidelijk hoeveel iedereen er, in deze tijden van veel thuisblijven, naar uit had gekeken om elkaar weer te ontmoeten en mooie nieuwe dingen te zien.
Nieuw onderdeel was GLUE TV (in samenwerking met SALTO TV), dat vanuit de A’DAM Toren dagelijks inspirerende interviews uitzond. Voor wie ze gemist heeft: de uitzendingen zijn nog terug te zien op de website van GLUE. De organisatoren stellen in hun ‘recap’ dit jaar dat het voelde alsof GLUE amsterdam connected by design er altijd al geweest is, en ze slaan daarmee de spijker op de kop. Niet alleen dat, GLUE is ook een onmisbaar evenement voor de stad. Goed nieuws: de volgende editie van GLUE in 2022 is al aangekondigd.

GLUE 2021: de rijkdom van design

glue.amsterdam

GLUE 2021: de rijkdom van design

 

GLUE 2021: de rijkdom van design

GLUE 2021: de rijkdom van design

Textielkunstenaar Lizan Freijsen is gefascineerd door schimmels en onze nimmer aflatende pogingen om schimmel- en vochtplekken uit onze alledaagse omgeving te verbannen. Door deze vlekken te ‘vertalen’ in textiele kunstwerken wil ze de schoonheid ervan visualiseren. In opdracht van Artis-Micropia, het eerste en enige microbenmuseum ter wereld, maakte Freijsen The Fungal Wall, een serie wollen, handgetufte karpetten die acht verschillende schimmels tegen een achtergrond van korstmossen verbeelden. Het in samenwerking met Micropia, Textielmuseum Tilburg en het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute in Utrecht gemaakte monumentale werk toont, net als het museum, het belang van microben, en laat schimmels van een positieve kant zien. The Fungal Wall is nog tien jaar te zien in Micropia, net als de film die Marieke van der Lippe over ‘the making of’ van het werk maakte. (Foto: Colin Eusman).
www.lizanfreijsen.com, www.micropia.nl

GLUE 2021: de rijkdom van design

GLUE 2021: de rijkdom van design

Bij Hollands Licht in Design Post introduceerde ontwerper Dick Spierenburg de XIO, een helder en tijdloos lichtontwerp dat sfeervol licht op een aangenaam niveau geef. De XIO – kruis (X), lijn (I), en vlak (O) – bestaat uit een vlak van 30 x 30 cm op een slank pootje en een vloerkruis, en laat zich overal toepassen zonder dominant te worden. Het vlak is transparant en licht bij inschakelen egaal op, en verspreidt een helder en zacht licht. De innovatie zit in de smalle led, verstopt in de drager van het vlak (de ‘heatsink’). Het speciale patroon zorgt ervoor dat het frameloze vlak egaal wordt verlicht, om te lezen of een wand of object te accentueren. Het onderstel is rank en elegant, en geeft XIO een minimalistisch en architectonisch karakter. De XIO heeft een hoogte van 90 of 120 cm. De metalen delen zijn er in white en anthracite als neutrale, en pebble en het hier getoonde rust als warme tinten – alle vier met een fijne korrelstructuur. De lichtintensiteit kan traploos worden aangepast met een vloerdimmer.
www.hollandslicht.eu

GLUE 2021: de rijkdom van design

GLUE 2021: de rijkdom van design

Petra Vonk presenteerde in haar studio een nieuw product in de Plectere-collectie van akoestisch textiel: re_play, een innovatief geluidsabsoberend paneel, gemaakt van restjes wol die bij de productie van Plectere over blijven. Een re_play-paneel is samengesteld uit negen stroken dik wolvilt, die aan elkaar worden gestikt tot een breedte van 45 cm. De boven- en onderzijde zijn geheel dicht, het gecurvde open deel is 70 cm hoog en bevindt zich op ooghoogte. Wanneer je langs een paneel loopt speelt het sierlijk golvende dessin met verschillende gradaties van transparantie, waardoor de ruimte een dynamische uitstraling krijgt. De hoogte van re_play is 200-250 cm hoog, op aanvraag zijn alle maten mogelijk. De panelen kunnen alleen of in serie worden geplaatst of opgehangen, en zijn er in écru en in kleur – afhankelijk van wat er over blijft. De restjes van Plectere worden gecombineerd met die van andere viltleveranciers, waardoor oneffenheden en kleurverschillen mogelijk zijn.
www.petravonk.nl, www.plectere.nl

GLUE 2021: de rijkdom van design

GLUE 2021: de rijkdom van design

‘Waste Textiles Artist’ Femke van Gemert vervaardigt (wand)kleden, installaties en objecten van gerecycled textiel en andere afvalmaterialen. Het textiel is afkomstig van uiteenlopende bronnen en weerspiegelt volgens Van Gemert ons overdadig consumentengedrag. Als kunstenaar wil zij kunst creëren zonder natuurlijke grondstoffen te gebruiken, en in haar werken is altijd de schoonheid van imperfectie en verval te zien. Daarbij getuigt elk stuk van grote liefde voor textiel als veelzijdig materiaal. In een van de monumentale trappenhuizen van Hotel Arena was dit gekleurde werk ‘Happy Ever After’ te zien, een ironische titel die verwijst naar het zoeken naar geluk waar we allen aan ‘lijden’. Met zijn opgewekte kleuren is het kleed een ‘onschuldig antidepressivum’. Het bestaat voornamelijk uit synthetische stoffen die moeilijk te recyclen en vaak schadelijk zijn, en daarom volgens Van Gemert maar beter voor iets vrolijks aan de muur kunnen worden gebruikt.
www.femkevangemert.nl

Burik & Burik – agent voor onder meer Moroso, Pedrali, Extremis, RS Barcelona, Tom Dixon en Arktura – is het afgelopen jaar naar een nieuwe showroom verhuisd. Deze ‘Brand Box’ aan de Cruquiusweg heeft een prachtig uitzicht en terras aan het water, waar het tijdens GLUE 2021 goed toeven was op de hier getoonde Amai van Extremis. Deze flexibele en verstelbare tafel kan worden aangepast aan elke bijeenkomst, zowel binnen als buiten, voor werk of ontspanning, zittend of staand werken. Het blad kan op twee hoogtes tussen twee stevige, A-vormige frames worden geplaatst, en in een handomdraai van zit- naar stahoogte worden gebracht. De frames kunnen worden voorzien van onder meer dimbare led-verlichting, stopcontacten en USBC-verbindingen, een zonnescherm, en zelfs een virusdodende module die gebruik maakt van UV-C-licht. Ontwerp: Dirk Wynants.
www.burikenburik.nl, www.extremis.com

In de nieuwe showroom van OCCO liet Edith Winkler van W-architectuurstudio onder meer deze Office Rickshaw zien – een intelligent, mobiel werkstation dat vorig jaar op de shortlist stond van de prijsvraag Agile Workspace 2.0, uitgeschreven door FRAME magazine en Orgatec. De briefing voor de prijs was ‘hoe kunnen we de werkplek verbeteren als het gaat om individuele invloed?’. De Office Rickshaw is een duidelijk antwoord op deze vraag: het ‘smart’ werkstation biedt draadloze voorzieningen en kan vrij in een ruimte worden verplaatst, waarmee ook de afstand tot andere gebruikers kan worden bepaald. Hij kan ook fysiek van vorm veranderen, waarmee je een signaal naar je omgeving kunt geven dat je even niet beschikbaar bent. De Office Rickshaw is uitgerust met aanpasbare verlichting, een intelligente, krachtige batterij en een geïntegreerd ventilatiesysteem, dat steeds voor verse lucht zorgt. Alle instellingen kunnen met een app op de smartphone worden geregeld. Winkler maakte haar ontwerp al voor de Covid-pandemie en de Office Rickshaw is dan ook zeer visionair.
www.w-architectuurstudio.nl

Een drukbezochte locatie tijdens GLUE was Cosentino City Amsterdam, schuin tegenover het Concertgebouw – het 15de inspiratiecentrum van de Spaanse producent van innovatieve materialen voor architectuur en design. Op zo’n 550 m2 verdeeld over twee verdiepingen kun je hier kleuren, materialen en toepassingsmogelijkheden bekijken en vergelijken. Het City-concept is ontworpen door het Cosentino-designteam en bestaat uit meerdere ruimtes, waar de voornaamste merken van Cosentino, Silestone, Dekton en Sensa in de spotlight staan. Er zijn voorbeelden te zien van vloer- en (geventileerde) geveltoepassingen en werkbladen, en materialen kunnen live op groot formaat ervaren worden. Ook is er ruimte voor evenementen en exposities.
www.cosentino.com/nl-nl

De Nivo van Casala (in Design Post) is een stijlvolle en uitgesproken bijzettafel die door het kenmerkende gevouwen blad over meerdere niveaus beschikt – waaraan hij ook zijn naam dankt. De tafel is volledig uitgevoerd in staal, het blad en het onderstel worden afgewerkt met een matte structuur poedercoating in diverse eigentijdse kleuren. Nivo is er als bijzet- en salontafel in meerdere maten, de salontafel wordt uitgevoerd met massief eikenhouten poten. Het ontwerp is van architect en meubelmaker Michael Hilgers uit Berlijn, die reeds meerdere Interior Innovation Awards en German Innovation Awards ontving.
www.casala.com

Het Nederlandse designmerk Banne toonde een deel van de nieuwe collectie in hotel Arena, een van de belangrijke GLUE hubs. Banne is onderdeel van het designlabel Zuiver en richt zich op duurzame producten, vervaardigd van hoogwaardige materialen. Banne werkt samen met ontwerpers als Bas Vellekoop, Peter van de Water en Lex Pott, van de laatste zijn deze bank en fauteuil uit de collectie Slice. Voor de gelegenheid ging Banne een samenwerking met vloerenfabrikant Interface, een van de GLUE founding partners. Al sinds de jaren 90 focust Interface zich op het produceren van CO2-neutrale producten. Op het moment dat hun missie zo goed als bereikt was, hebben ze de lat weer een stuk hoger gelegd door CO2-negatieve producten na te streven. De eerste collecties daarvan waren tijdens GLUE 2021 te zien.
www.banne.com, www.interface.com

Tijdens GLUE vond de ‘grand opening’ van STUART Amsterdam Interior Hub plaats, een prachtige nieuwe showroom voor interieurprofessionals aan de Verrijn Stuartweg in Amsterdam Diemen, waar tal van bijzondere interieurcollecties en kantoorinnovaties zijn te zien. Op een oppervlak van circa 400 m2 en 150 m2 dakterras zijn verschillende merken en agentschappen vertegenwoordigd: BOND Interior, NORR11, Milani Ruimte-inrichters, Fourmost agency, Bryck en Charles & More. De foto toont de ‘working showroom’ van Charles & More, dat zich niet alleen richt op werkomgevingen, maar ook op onder meer publieke zones, ontspanningsruimtes, horeca, wachtruimtes en educatieve gebieden. Het bedrijf realiseert projecten in de zakelijke markt, zoals kantoren, hotels, cafés, restaurants, luchthavenlounges, universiteiten en zorgcentra.
www.charlesandmore.nl

Circuform is een nieuw merk dat industrieel ontworpen meubelen een circulair leven geeft, om zo gebruik van nieuwe grondstoffen te minimaliseren en hergebruik te maximaliseren. Op CONTACT Amsterdam was onder meer deze stoel Kwart van ontwerper Ton Haas te zien, die wordt gemaakt in Nederland van 100 procent Nederlands ‘post consumer’ plastic afval. De vorm van de Kwart is ontstaan uit een zoektocht naar efficiënt materiaal wat betreft comfort, visuele identiteit, technisch haalbaarheid en prijs, en staat voor een optimale balans tussen hoeveelheid materiaal en stijfheid.
www.circuform.com, www.tonhaas.com

Blikvanger in de Lensvelt Gallery aan de Herengracht was deze Tank Chair, ontworpen door Sanne Schenk en Tommy Kleerekoper van Tank architecture & interior design. De stoere en circulaire Tank Chair biedt een hoog comfort dankzij de geavanceerde instelmogelijkheden en is verkrijgbaar in talloze kleuren en stofferingen. De stoel heeft een officiële NEN 1335 certificatie en is afgewerkt met echte skateboardwieltjes, die haast onverwoestbaar zijn en zorgen voor een vrolijke twist.
www.lensvelt.nl, www.tank.nl

 

Bekijk ook