Forbo’s Sphera SD/EC: ‘We bieden permanente veiligheid’

branded 04-03-2021
Forbo’s Sphera SD/EC: ‘We bieden permanente veiligheid’

Forbo introduceerde onlangs een nieuwe collectie geleidende vloeren: Sphera SD/EC – een banencollectie die speciaal bedoeld is voor toepassing in kritische en gevoelige ruimten in onder meer de zorgsector. Piet Looijen en René Treffers van Forbo vertellen over de eigenschappen van deze en andere Electro Static Discharge (ESD)-vloeren.
Forbo’s Sphera SD/EC: ‘We bieden permanente veiligheid’

De coronacrisis heeft het eens temeer duidelijk gemaakt: de zorg is een absoluut vitale sector. Een hoog kwaliteitsniveau in de zorg is daarom van groot belang, zowel voor wat betreft de deskundigheid van het personeel als de inrichting van zorginstellingen. Bij Forbo weet men er alles van. De vloerenfabrikant, die onlangs door het publiek werd verkozen als duurzaamste bedrijf van Nederland, is sinds jaar en dag actief in de zorgsector en levert uiteenlopende types vloeren aan zorggebouwen. Behalve sfeervolle vloeren in algemene ruimtes en patiëntenkamers gaat het dan bijvoorbeeld ook om ESD-vloeren in onder meer operatiekamers, laboratoria en cleanrooms.

Forbo’s Sphera SD/EC: ‘We bieden permanente veiligheid’

Omgevingsfactoren

Het Under Control-assortiment van Forbo biedt een drietal collecties die de potentieel gevaarlijke statische elektriciteit optimaal geleiden via de vloer: Marmoleum Ohmex, Colorex en het nieuwe Sphera SD/EC. “We willen zorginstellingen – en trouwens ook afnemers in bijvoorbeeld de industrie en de onderwijssector – permanente veiligheid bieden”, benadrukt Looijen.
Marmoleum Ohmex is een geleidende linoleumvloer die geschikt is voor toepassing in uiteenlopende ruimtes. De geleidende functionaliteit van deze vloer kan beïnvloed worden door omgevingsfactoren, zoals luchtvochtigheid. Wanneer dit niet gewenst is, kunnen klanten kiezen voor één van beide andere collecties uit het Under Control-assortiment. “De geleidende eigenschappen van Colorex en Sphera SD/EC zijn onafhankelijk van omgevingsfactoren in de ruimte. Dat is een belangrijk aspect van de permanente veiligheid die we met deze vloercollectie bieden.”

Forbo’s Sphera SD/EC: ‘We bieden permanente veiligheid’

Kleur en fleur Sphera SD/EC

Ook de onlangs geïntroduceerde collectie ESD-vloeren Sphera SD/EC biedt altijd volledige veiligheid. Evenals Colorex is Sphera SD/EC een homogene en ftalaat-vrije vinylvloer, waar de geleiding is gerealiseerd door toevoeging van geleidend koolstof aan het vinyl. Het belangrijkste verschil tussen Colorex en Sphera SD/EC is dat de nieuwe vinyl-oplossing een banencollectie is. “Vanuit de markt is er een steeds grotere behoefte om in kritische ruimten ook meer ‘kleur en fleur’ toe te voegen”, vertelt René Treffers, segmentmanager Healthcare bij Forbo. “Met Sphera SD/ EC komen we tegemoet aan deze vraag. Met banen zijn mooie vloerplannen en zoneringen te realiseren. Ook hebben banenoplossingen minder lassen, wat tegemoet komt aan de wens om de ruimtes zo hygiënisch mogelijk uit te voeren.”
De nieuwe Sphera SD/EC-collectie – die overigens geproduceerd wordt in een afvalvrije Forbo-fabriek in Coevorden – bestaat uit twee varianten: Sphera SD (Static Dissipative) en Sphera EC (Electrostatic Conductive). Het verschil zit hem in de geleidende eigenschappen van de vloer. “Sphera EC voldoet aan de allerhoogste eisen op het gebied van elektrische geleiding”, aldus Looijen.

Forbo’s Sphera SD/EC: ‘We bieden permanente veiligheid’

Uniforme sfeer

De nieuwe Sphera-collectie is leverbaar in veertien Sphera SD-kleuren en dertien Sphera EC-kleuren. Deze Sphera ESD-collectie vormt een aanvulling op de reeds bestaande (niet-geleidende) Sphera-collectie van Forbo. “Dit biedt de mogelijkheid om een gebouw helemaal in een uniforme sfeer in te richten,” aldus Treffers. “In de kritische ruimtes kun je kiezen voor de SD- of EC-variant, en in de overige ruimtes kun je voor de gewone Sphera-collectie kiezen.” Zijn collega knikt. “We hebben als Forbo een breed scala aan producten en willen de klant hiermee helemaal ontzorgen.” Dat ontzorgen gaat ver, benadrukken beide Forbo-medewerkers. Organisaties in de zorg wordt bijvoorbeeld ondersteuning geboden met de service ‘System Solutions’, op basis waarvan een absoluut veilige realisatie van een vloerproject gewaarborgd is.” Sphera wordt gemaakt in een geheel afvalvrije productie met behulp van groene energie. “Want ook duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van onze missie,” besluit Looijen.

(Fotografie: Forbo Flooring)

Maak een afspraak met:
René Treffers, segmentmanager Zorg
Telefoon: 06 51 582 182,
[email protected]