Een nieuwe toekomst voor Magazijn De Zon in Utrecht

Gezocht: maatschappelijk minnende ondernemers, culturele initiators en Utrechtse smaakmakers voor een duurzame en unieke locatie in de binnenstad van Utrecht. 
Een nieuwe toekomst voor Magazijn De Zon in Utrecht
Een nieuwe toekomst voor Magazijn De Zon in Utrecht

Magazijn De Zon, een prestigieus en historisch pand aan de Oudegracht 167 in Utrecht, is gereed voor de stap naar een duurzame toekomst. Er liggen plannen om dit oorspronkelijke warenhuis van Vroom & Dreesmann te herontwikkelen en restaureren waarbij de allure van het pand wordt teruggebracht.
Gemeente Utrecht is samen met vastgoedadviseur CBRE op zoek naar kandidaten waarmee ze gezamenlijk een waardevolle invulling kunnen geven aan dit pand. Hiervoor is een selectieprocedure gestart. Zij zoeken huurders die een maatschappelijke invulling kunnen geven aan het pand en bijdragen aan een leefbare en aantrekkelijke binnenstad. Om samen een publieke hotspot in het hart van de stad te realiseren die anticipeert op toekomstige ontwikkelingen en bruist van de initiatieven. Meer informatie hierover is te vinden op de website www.magazijndezon.nl.

Herontwikkeling van een historisch pand

Magazijn De Zon vindt zijn oorsprong in 1850 toen de manufacturenwinkel werd gebouwd, ontworpen door architect C. Kramm. In de 20ste eeuw wordt het pand door Vroom & Dreesman uitgebouwd tot warenhuis ‘Magazijn De Zon’ met ateliers, expeditie, opslag en een aantal kantoorruimtes. Na het vertrek van de V&D in 1972 koopt gemeente Utrecht het pand en huisvest daarin de Openbare Bibliotheek, boekhandel Broese Kemink en designwinkel Mobach. Na de verhuizing van de bibliotheek en de boekhandel wordt een aantal ruimten tijdelijk verhuurd aan ondernemers met een maatschappelijke insteek; warenhuis Green Up en het Nijntje Museum. Na herontwikkeling en restauratie komt totaal circa 7.300 m² verhuurbaar vloeroppervlak beschikbaar.

Het pand van iedereen

“Magazijn De Zon moet een gebouw voor iedereen worden”, zegt Dennis de Vries, wethouder Vastgoed, gemeente Utrecht. “Het is een fantastisch pand in het hart van de stad. Daarom vinden we het belangrijk dat het geheel of gedeeltelijk een maatschappelijke functie krijgt. Het moet een levendige plek worden waar iedereen zich welkom voelt. Ik kijk ernaar uit samen met geïnteresseerde partijen aan de slag te gaan om hier iets moois van te maken.”
Het markante pand bestaat uit zes bouwlagen met vier verdiepingen die van oorsprong zijn ingericht als warenhuis met de karakteristieke lichtkoepel en het trappenhuis als centraal element. De vierde verdieping bestaat voor een groot deel uit een plat dak met een opbouw. Het gebouw heeft middeleeuwse straat- en werfkelders. Het pand heeft drie adressen, namelijk Oudegracht 167, Stadhuisbrug 5, Choorstraat 3.

Selectieprocedure

Vastgoedadviseur CBRE is namens gemeente Utrecht op zoek naar een kandidaat voor de ruimte op de begane grond (minimaal 1.000 m²), twee van de bovenliggende verdiepingen (minimaal 2.700 m²), of een combinatie daarvan.
Een beoordelingsteam toetst in februari 2023 alle geïnteresseerde partijen op de huurprijs die zij willen betalen, de mate waarin zij bijdragen aan de maatschappelijke invulling van het pand en de mate waarin zij bijdragen aan de Utrechtse binnenstad.
Met de geselecteerde partij(en) wordt een intentieovereenkomst afgesloten. Het kan zijn dat het om één partij gaat die het hele pand huurt. Het is ook mogelijk dat het één of meerdere huurders zijn die een deel huurt waarna we de rest van het pand in fase 2 op de markt aanbieden. In alle gevallen zal het pand (deels) maatschappelijk worden ingevuld.

Ontwerpteam

Gedurende de huurdersselectie wordt er parallel gewerkt aan een ontwerp in samenwerking met een ontwerpteam. In deze ontwerpopgave zitten een aantal belangrijke uitgangspunten zoals een betere verbinding met het plein aan de Stadhuisbrug en indien mogelijk het accentueren van de monumentale lichtkoepel, het centrale trappenhuis met de eikenhouten lambrisering en het terugbrengen van het glas-in-lood. Tevens zijn er ideeën om het platte dak te transformeren naar een groene daktuin met een indrukwekkend uitzicht over de stad bijvoorbeeld als onderdeel van een ondersteunend horecaconcept. Daarnaast wordt er zo flexibel mogelijk gekeken naar de indeling van het gebouw. Door de relatief open plattegronden is het gebouw eenvoudig aanpasbaar. Er zijn na gunning in deze selectieprocedure nog mogelijkheden om samen met het ontwerpteam te komen tot aanpassingen in het ontwerp van Magazijn De Zon. 

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche.