Dynamisch interactief platform

Events 06-03
Dynamisch interactief platform

Met een nieuw hoofdthema en het innovatieve beursconcept The Circles keerde imm cologne op indrukwekkende wijze terug naar de vertrouwde data in januari.

Dynamisch interactief platform

De cijfers: er kwamen circa 42.000 bezoekers uit 129 landen naar de meubelbeurs in Keulen van 14 tot en met 18 januari, waarbij internationale bezoekers goed waren voor ongeveer 50 procent van het publiek. Niet minder dan 750 exposanten uit 42 landen toonden hun ontwerpen, waarvan 110 exposanten uit Duitsland kwamen en 640 uit andere landen. Zij hadden 137.000 m2 aan beursoppervlak ter beschikking, waarbij de gloednieuwe hal 1 een echte aanwinst bleek te zijn.

Het nieuwe hoofdthema van de imm was Connecting Communities, waarmee de beursorganisatie alle partijen in de meubelbranche met elkaar wil verbinden, en de dialoog en netwerken binnen de interieurwereld actief wil bevorderen. Dit werd onder meer bewerkstelligd door het concept The Circles – met op verschillende plekken in de beurshallen cirkelvormige evenementenruimtes waar exposanten, bezoekers, ontwerpers en andere experts samen konden komen. Zo was er een Circle Club, Circle Café, Circle Bistro en Circle Bar – die samen de imm cologne transformeerden in een dynamisch, interactief platform.

Behalve in de beurshallen waren er ten slotte als altijd ook weer tal van designnoviteiten in Design Post Köln te zien, onder meer van verschillende nieuwkomers.

De volgende imm is van 12 tot en met 16 januari 2025. Daarvoor is er nog de Orgatec, van 22 tot en met 25 oktober.

www.imm-cologne.de

www.designpost.de

CoMeet van Klöber is een door Jörg Bernauer ontworpen collectie ‘Coffee and Meeting’ stoelen die communicatie en samenwerking stimuleert. CoMeet is sinds de introductie onder meer uitgebreid met versies voor buitengebruik, met een corrosiebestendig sledeframe in de kleur Maple Red. De stoel er is in zestien varianten, met verschillende soorten materialen, kleuren en onderstellen. De zitting en rugleuning van de nieuwe CoMeet Recycled zijn volledig gemaakt van post consumer-polypropyleen – zonder daarbij in te boeten aan kwaliteit en stabiliteit. De stoel is er in zwart, puur-wit, groen, blauw en grijs – kleuren die zijn geïnspireerd op de streek rond het Bodenmeer, de ‘geboortestreek’ van Klöber. De rugleuning is optioneel verkrijgbaar in een PET non-woven materiaal. CoMeet is er met een stalen slede-onderstel en een frame met vier poten, de laatste zijn er in naturel eiken en zwart gebeitst beuken. Er is tevens een barkruk met vier poten of slede-onderstel.

www.kloeber.com/nl

Wagner presenteerde in Design Post een nieuwe variant van de Wirtshausstuhl – de caféklassieker die in 1949 werd ontworpen door oprichter Moritz Wagner. Het team #wagnerdesignlab gaf de stoel een nieuw leven en de naam W-1960 Chairity. De stoel lijkt op het eerste gezicht net als het origineel van hout, maar is vervaardigd van (deels gerecyclede) kunststoffen. Bovendien is de W-1960 Chairity uitgerust met Wagners baanbrekende Dondola-zittechniek – waarbij de zitting subtiel meebeweegt met de gebruiker zodat de wervelkolom wordt ontlast en versterkt. Dondola maakt zo een driedimensionale beweging mogelijk en ondersteunt daarmee een gezonde, dynamische zithouding. De W-1960 Chairity heeft verwisselbare poten die eenvoudig op hun plaats kunnen worden geschroefd. De stoel is dankzij het UV-bestendige polypropyleen geschikt voor zowel binnen als buiten, niet alleen thuis maar ook de horeca en in eetruimtes in moderne kantoren en gedeelde werkruimtes. Het ‘Chairity’ in de naam slaat niet alleen op de stoel, maar ook op liefdadigheid: een deel van de opbrengst gaat de Michael Wagner stichting ‘Kinderlachen’. Het tijdloze design werd na 70 jaar bekroond met een German Design Award.

www.wagner-living.de

Bij meubelfabrikant COR, die dit jaar zijn 70e verjaardag viert, was onder meer deze Nook te zien – een lage, compacte bank met een hoge rugleuning en een vriendelijke, lichte uitstraling. ‘Nook’ betekent hoekje of plekje, en dat is precies wat je met deze bank in een ruimte kunt creëren. Opvallend detail is de bies die de binnen- en buitenkant van de bank scheiden. Bij de Nook is een poef in dezelfde vormentaal verkrijgbaar. De Nook is inmiddels onderscheiden met een German Design Award 2024 – als ‘voorbeeld van uitstekend meubeldesign’. Het ontwerp is van Jehs+Laub.

Nieuw bij COR is het ‘CORever second life programma’: alle COR-meubelen kunnen vanaf nu worden teruggestuurd naar de fabrikant om te worden hersteld of gerecycled, ook projectmeubilair. Afhankelijk van de staat van het meubilair wordt het gereinigd en gerepareerd, opnieuw gestoffeerd of – wanneer een tweede leven er niet meer in zit – gerecycled. Zo wordt de levensduur van de duurzame COR-meubelen nog verder verlengd.

www.cor.de, www.cor.de/corever

Zeitraum toonde in Design Post de Alpenraum-collectie, een serie eigentijdse meubelen die duidelijk is geïnspireerd op traditioneel vakmanschap uit de Alpen. De collectie bestaat uit de VNA Chair, VNA Bar, VNA Stool en VNA Dine, genoemd naar het dorpje Vna in de Zwitserse streek Engadin, waar ontwerper Florian Hauswirth en Zeitraum elkaar ontmoetten aan het begin van het Alpenraum-project. In de berggebieden werden vroeger alledaagse voorwerpen door lokale ambachtslieden of bekwame boeren gemaakt van lokaal beschikbare materialen. Tafels en stoelen werden eenvoudig en stevig gemaakt van planken en latten, soms versierd met ornamenten. De Alpenraum-collectie volgt deze logica, maar wordt met precisie vervaardigd met behulp van moderne CNC-technologie. Zo is de VNA Chair een eigentijdse ‘stabelle’ – een stoel van houten planken met contrasterende en zachte contouren. De barkruk (VNA Bar), kruk (VNA Stool) en tafel VNA (Dine) hebben een soortgelijke vormtaal. De meubelen zijn gemaakt van massief essenhout, de stoel, barkruk en kruk zijn er in een naturel, rookblauw en grafietzwarte geoliede afwerking. De tafel is er in naturel en grafietzwart, en in verschillende afmetingen.

www.zeitraum-moebel.de

Thonet heeft sinds vorig jaar een vaste showroom in Design Post Köln en presenteerde daar onder meer een herinterpretatie van de klassiekers S 32 en S 64 in Dark Melange, een nieuw kleurconcept ontworpen door Sebastian Herkner. De sledestoel S 32 en de variant S 64 met armleuningen van Marcel Breuer behoren tot de meest iconische stalen buismeubelen. In de Dark Melange-uitvoering worden de natuurlijke kleurnuances van de houten elementen en stoelframes gecombineerd met donker opaalachtig gevlochten riet – wat de stoelen een geheel nieuwe uitstraling geeft. Het riet is gemêleerd en combineert een diep zwarte en donkere chocoladebruine kleur met lichtere, natuurlijke tinten. Door het natuurlijke verfproces ontstaan subtiele kleurafwijkingen, die een kenmerkende afwerking geven en de schoonheid van het natuurproduct accentueren. Het Dark Melange is door en door gekleurd en zeer kleurvast, slijtvast en sterk. De S 32 en S 64 in Dark Melange is er in vijf beitskleuren voor de eiken elementen, elk gecombineerd met bijpassende poedercoating voor het frame: elegant donkerzwart, rijk donkerbruin kastanje, luxueus geelbruin amber, lichtroze gekleurd palissanderhout en natuurlijk groene salie. Herkner koos voor natuurlijke beitsnuances die ideaal met elkaar kunnen worden gecombineerd.

www.thonet.de

Op zoek naar een buitenmeubel dat zowel zitgemak als privacy biedt, kwam ontwerper Bertjan Pot erachter dat deze combinatie vrijwel niet te vinden was. Daarom ontwierp hij voor Weltevree de Patiobench High, een tuinbank die een echt ‘patio-gevoel’ geeft en beschutting en privacy biedt in een open tuin of kantoor. De Patiobench High heeft een slim ontwerp dat het houten bankje gemakkelijk en ontspannen maakt, ook zonder tuinkussens. De latten zijn in zo’n hoek geplaatst dat ze de vormen van het lichaam volgen om optimaal zitgemak en ondersteuning te bieden. De hoge achterkant is gemaakt van geperforeerd staal. De panelen zorgen voor de optimale balans tussen het doorlaten van voldoende licht en het creëren van een beschutte, rustige plek. De combinatie van houten latten op een stalen frame maakt de terrasbank zowel stevig als aantrekkelijk. De Patiobench High is er in Oxide Red, Gray Blue en Pale Green. De bank was een van de blikvangers in het mede door Weltevree ingerichte imm Circle Café, direct naast de stand van het bedrijf.

weltevree.eu/nl

Tonone introduceerde de Bridge, een ontwerp dat zich onderscheidt van de bestaande collectie van de lichtfabrikant door een opvallende materiaalkeuze. Oprichter Anton de Groof en zijn ontwerpteam halen voortdurend inspiratie uit nieuwe technologieën, trends en alledaagse ervaringen. Kijkend naar de huidige collectie ontstond het idee om een lineaire lamp te ontwikkelen die een grafisch lijnenspel mogelijk maakt en waarmee geëxperimenteerd kan worden met compositie. Met dit in het achterhoofd lieten ze zich inspireren door de constructie van een brug. Net als een echte brug heeft Bridge verschillende steunpunten, waardoor de draagkracht gelijkmatig wordt verdeeld over de lengte. Daarnaast is er geen stroomdraad die in het oog springt: de stroom wordt geleid door staalkabels, waar je de lamp ook aan ophangt. Bridge is gemaakt van gerecycled plexiglas en verkrijgbaar in drie opvallende kleurvariaties: Fog White (wit), Lava Orange (fluorescerend oranje) en Toxic Green (fluorescerend groen). Door het transparante materiaal ontstaat er een interessante gelaagdheid en indrukwekkende lichtopbrengst. Daarbij is Bridge er in 110, 150, 180 en 220 cm.

www.tonone.com/nl

Loungefauteuil Cina van Girsberger is een gemakkelijk te verplaatsen meubel dat ideaal is voor gebruik in ontvangstruimtes, gemeenschappelijke zones, openbare of privéruimtes. Een lederen handvat aan de achterkant van de rugleuning dient als duidelijk teken dat de Cina – dankzij de geïntegreerde wieltjes – moeiteloos van de ene naar de andere plek kan worden verplaatst. Ontwerper Sebastian Herkner creëerde een ingetogen sculpturale vorm die een gemoedelijke zitervaring biedt, met een rugleuning die het lichaam omsluit en een comfortabel gestoffeerde zitting. De buitenzijde van Cina doet denken aan een omgekeerde afgeknotte kegel. Binnenin is een comfortabele zitplek met zachte kussens. Er is tevens een Cina poef. Bij de Cina staat het door Mathias Seiler ontworpen tafeltje Tala.

girsberger.com/nl

Bankprogramma Arris van Artifort biedt een sterk evenwicht tussen functionaliteit en esthetiek. De afgeronde, bollende vorm van de armleuning zorgt voor een optimaal zit-comfort in de hoek van de bank. Vindingrijk zijn de losse rugkussens die aan de achterzijde met elkaar zijn verbonden, waardoor Arris altijd zijn aanzicht met strakke lijnen behoudt. De rechte vorm van de zitting zorgt voor eenheid wanneer Arris in een hoekopstelling staat. De zitting is opgebouwd uit meerdere hardheden schuim wat zorgt voor veel comfort. Hoog op zijn gegoten aluminium poten (verkrijgbaar in 45 kleuren) en met een ruime keuze in opties past Arris in vele omgevingen. Het elegante programma bestaat uit een 2,5- en 3-zits bank, een 2,5- en 3-zits dormeuse, een hocker en meerdere hoekbanken. Elke Arris bank biedt keuze uit een slanke of verbrede armleuning en twee zithoogtes (43 en 45 cm), en een scala aan bekledingen in stof en leer. Ontwerp: Artifort Design Group.

www.artifort.com/nl

Leolux viert dit jaar zijn 90-jarig bestaan en toonde behalve een jubileum-versie van fauteuil Pallone onder meer deze bank Loya, ontworpen door Studio Truly Truly (de ontwerpers Kate en Joel Booy, tevens de artdirectors van het bedrijf). Het ontwerp is gebaseerd op het principe van ‘soft mass’: het toekennen van volume aan een tweedimensionaal materiaal. Het ontwerp neemt rechte, geometrische vormen en vult ze uit tot een compositie van zachte blokken die je onvoorwaardelijk comfort bieden. De overstekende arm- en rugleuningen zijn licht gekanteld, en vormen een open uitnodiging om plaats te nemen. Over het hele ontwerp loopt een bies, een royale zadelsteek die een mooie lijnvoering creëert. Loya rust op een gestoffeerd platform dat iets verder is teruggeplaatst dan de zitting, uitvoerbaar in een afwijkend materiaal dan dat van de rest van de bank. Het programma bestaat uit onder meer banken, vrijstaande divans, twee verschillende poefs en een groot aantal aanbouwelementen. Ook zijn er accessoires voor extra comfort, zoals een hoofdsteun (bij zowel de rug- als de armleuning te plaatsen) en een armrol.

www.leolux.nl

Arco viert dit jaar zijn 120e verjaardag. Sinds de oprichting in 1904 legt de meubelmaker uit Winterswijk zich toe op het ontwerpen, ontwikkelen en vervaardigen van handgemaakte houten tafels door zowel ambachtelijke vaardigheden als moderne technologie te omarmen. In de afgelopen jaren is Arco met zijn tijd meegegaan, en zijn ook duurzaamheid en circulariteit waar mogelijk omarmd. Het aanbod wordt nu uitgebreid uit met Forbo’s Furniture Linoleum. Dit biobased materiaal biedt nieuwe mogelijkheden, die aansluiten bij Arco’s interesse voor innovatie, natuurlijke materialen en duurzaamheid. Furniture Linoleum is in eerste instantie verkrijgbaar voor de hier getoonde Essential Rectangular van ontwerper Gudmundur Ludvik en de Slim van Bertjan Pot. (Foto: Inga Powilleit)

www.arco.nl

Licht op halve wandhoogte en op meerdere plekken zorgt voor sfeer en een prettig lichtniveau. Met dit gegeven ging Dick Spierenburg aan de slag om voor Hollands Licht een lamp te ontwerpen die zich meervoudig laat toepassen zonder dominant te worden, en door herhaling juist spannender: de Xio – met een ultradun vlak van 30x30 cm (O) op een slank pootje (I) en een kruis op de vloer (X). Het vlak is transparant en licht bij inschakelen egaal op door reflectie. Een gelaserd patroon transporteert het licht zo dat het hele vlak wordt verlicht en het licht uittreedt naar alle zijden, maar vooral naar voren en achter. Zo brengt de Xio rondom helder en zacht licht. De innovatieve led-lichtbron is verstopt in de drager van het reflecterende vlak. De sfeer die de Xio uitstraalt is aan te passen van nuchter naar warm, door het lichtvlak te omhullen met een optionele textiele cover. Ingeschakeld is het licht dan diffuser, het beeld wordt huiselijker door het gaatjespatroon van het semi-transparante weefsel.

Bij een hoogte van 120 cm zijn de metalen delen er in drie kleuren: neutraal antraciet, kiezel en roest als warme tinten, alle met een fijne korrelstructuur. Het licht is traploos te doseren met een in het snoer geïntegreerde vloerdimmer.

www.hollandslicht.eu

De moderne clubfauteuil Balini van Pode kreeg van de Duitse ontwerper Meike Harde een heel eigen gezicht en een op-en-top vriendelijke uitstraling. Balini is opgebouwd uit gestoffeerde banen, die het comfort van het clubfauteuiltje zichtbaar maken en doen denken aan een warme gewatteerde winterjas. Balini wordt met veel vakmanschap en gevoel gestoffeerd en sluit zo precies aan op het DNA van Pode. Om het ontwerp te personaliseren is het mogelijk verschillende materialen te kiezen voor de binnen- en de buitenkant van de fauteuil. De Balini er is ook met draaivoet. De zachte vormen en de rondlopende siernaden geven Balini een elegant karakter. Pode’s Poef Banzi is de perfecte match voor de fauteuil en verkrijgbaar in verschillende breedtes.

www.pode.eu/nl

Montis pakte met het standconcept ‘Verweven in Design’ groots uit op de imm. Na een creatieve pauze sinds 1990 voor Montis was ontwerper Gerard van den Berg terug met de nieuwe Yves – een ranke eetkamerstoel die niet alleen stijl, maar ook een hoog zitcomfort biedt. Yves is er met elegante armleuningen in twee varianten – gestoffeerd of slank vanuit het frame – en was een grote hit op de stand van Montis. Het bedrijf introduceerde tevens een nieuwe stoffencollectie met duurzame stoffen tegen een aantrekkelijke instapprijs. De collectie weerspiegelt Montis’ toewijding aan hoogwaardige materialen en biedt tal van mogelijkheden voor stijlvolle combinaties met Montis meubelen.

www.montis.nl

Ettlin Smart Textiles ontwikkelt en produceert technisch textiel, waaronder de gepatenteerde stof Ettlin Lux – waarmee driedimensionale lichtlijnen worden gecreëerd die onder meer zijn toegepast in de Ambiloom Collectie. De lichtobjecten uit deze collectie zorgen dankzij de combinatie van licht en de speciale stof voor fascinerende lichteffecten en een aangenaam warm omgevingslicht. De Ambiloom Collectie bestaat uit onder meer verlichte wandspiegels, vloerlampen en deze Ambiloom Pendant 250 – een hanglamp die een downlighter combineert met sfeerverlichting. De Ambiloom Pendant 250 is er in vier verschillende kleuren: de kap is er in zwart en beige, en de elementen aan de boven- en onderzijde zijn er in zwart, messing, zwart chroom en in hout.

ettlinlux.com/en

Ilja Huber ontwierp voor Freifrau Manufaktur de Mia – de eerste, modulaire bank van de Duitse meubelfabrikant. Het comfortabele en uiterst flexibele systeem bestaat uit elf modules die op verschillende manieren kunnen worden gecombineerd, van een klassieke twee- of driezitbank tot een uitgebreide zitbank met zitmogelijkheden tegenover elkaar of ziteilanden. De bankcombinaties kunnen worden aangevuld met optionele kussens en fauteuils. Op deze manier is Mia een harmonieuze aanvulling op elke ontworpen, van huiselijke woonkamers tot elegante hotellobby’s en stijlvolle lounges. Bij het ontwikkelen van de Mia-collectie was de belangrijkste uitdaging de bank zo te ontwerpen dat het brede scala aan stofferingen dat Freifrau biedt – met opties variërend van bouclé tot corduroy – gebruikt zou kunnen worden.

www.freifrau.com

De Sheru evo Walter Knoll is een nieuwe variant van de door EOOS ontworpen Sheru Chair, waarbij evo staat voor evolutie, en evolutie voor het continu verder ontwikkelen van de stoel. De minimalistische en duurzame Sheru evo combineert comfort en tijdloosheid met minimaal materiaalgebruik: voor de stoffering van de stoel wordt geen schuim meer gebruikt. In plaats daarvan is een 3D-mesh-stof als vulling in de bekleding geïntegreerd. Hierdoor is er geen lijm te worden gebruikt, zijn minder grondstoffen nodig en wordt de CO2-uitstoot verlaagt. De kunststof schaal van Sheru evo is gemaakt van postindustrieel gerecycled materiaal dat overblijft bij de vervaardiging van andere producten. De kleuren en materialen van de bekleding (leer of stof) kunnen moeiteloos worden verwisseld. Zo kan de stoel niet alleen eenvoudig worden aangepast, maar bij intensief (project-)gebruik ook van een nieuwe bekleding worden voorzien, zodat hij niet volledig hoeft te worden vervangen.

www.walterknoll.de

Het Deense Umage toonde onder meer deze Asteria Move Mini – een stijlvolle kleine, draagbare en oplaadbare lamp met een klassieke ‘touch’, dankzij de marmeren basis, die er is in wit, zwart, groen en rood. De steel van de lamp is van koperkleurig staal en de kap met ledlichtbron van ABS-kunststof in dezelfde kleur als het marmer. De lichtsterkte van de Asteria Move Mini kan in vier stappen worden aangepast met een lichte aanraking van de basis. De lamp wordt opgeladen door hem op de meegeleverde oplaadplaat te plaatsen. Die is exclusief voor de Asteria Move Mini gemaakt, wat betekent dat opladen zonder dit originele accessoire niet mogelijk is – en diefstal geen zin heeft. Daarmee is de lamp bij uitstek geschikt voor tafels in hotels, cafés en restaurants. Ontwerp: Søren Ravn Christensen.

umage.com

Een nieuwkomer in Design Post was de Italiaanse verlichtings-fabrikant Lodes, die ook bij de vormgeving van een van The Circles op de imm was betrokken. In Design Post was onder meer deze door het befaamde Noorse architectenbureau Snøhetta ontworpen collectie Volum te zien. Volum bestaat uit mondgeblazen bolvormige glazen lampen, die door het productieproces een ‘onvolmaakte’ afwerking hebben, en een eerbetoon vormen aan de Italiaanse glasblaaskunst en traditie van bollampen. Er zijn vier modellen in verschillende vormen en afmetingen (14, 22, 29 en 42 cm in diameter), die zowel solo als met meerdere exemplaren kunnen worden toegepast, en waarmee unieke composities kunnen worden gecreëerd. De lampen zijn afgewerkt met glossy witte finish en geven rondom een egaal, rustgevend licht. De deksel met lichtbron is gemaakt van een speciaal methacrylaat dat exact hetzelfde effect geeft als het glas.

www.lodes.com

Het Duitse Weishäupl is een in 1969 opgericht familiebedrijf dat parasols en meubelen vervaardigt waarmee tuinen, patio’s en terrassen kunnen worden getransformeerd tot aangename leefruimtes. Weishäupl gebruikt authentieke materialen, die in de eigen productie- en naaiateliers voornamelijk met de hand worden bewerkt in combinatie met de modernste technologieën. Een voorbeeld is deze door a|2 design (Thomas Albrecht) ontworpen Slope, een veelzijdige collectie die bestaat uit (arm)stoelen, loungers, hockers en barkrukken, van gepoedercoat rvs met een geweven zitting en rug van polyester. Er zijn ook bijpassende tafels. Slope is licht, maar extreem robuust en weersbestendig. De collectie is ook uitstekend binnen te gebruiken, zoals hier met tafel Flip.

weishaeupl.com

Mattheo Thun en Antonio Rodriguez ontwierpen voor Object Carpet de Mediterraneo-collectie – een serie kleden die zowel binnen als buiten kunnen worden gebruikt. De kleden lijken op het eerste gezicht robuust en ruw als rotan, maar zijn verrassend soepel, zacht en sensueel – en roepen zo een mediterrane nonchalance op. Mediterraneo is ook duurzaam: de kleden worden gemaakt van gerecycled materiaal dat na gebruik steeds opnieuw kan worden teruggewonnen. De Mediterraneo-kleden zijn verkrijgbaar in tal van standaardformaten – met drie ronde tapijten met een diameter van 1,50 tot 3 meter en vijf rechthoekige formaten tussen 1,5 x 2 en 3 x 4 m, die allemaal binnen twee weken kunnen worden verzonden. Bovendien biedt de collectie veel flexibiliteit voor aangepaste fabricages en speciale maten. Het effect van de verschillende formaten, randen en kleuren in verschillende sferen kunnen direct worden ervaren met een online configuratietool.

www.object-carpet.com

De jonge Franse ontwerper Robin Bourgeois kreeg bij de Pure Talents Contest een nominatie in de categorie ‘Lifestyle and home living in a circular society’ voor zijn SAI39-collectie. Die bestaat uit houten banken die zijn vervaardigd van industrieel afval, met name beukenmultiplex. Het hout wordt zo bewerkt dat het aan de zichtzijde kaal is en de oorspronkelijke kleur aan de onderzijde behouden blijft. Afhankelijk van de voorraad zijn er verschillende kleuren beschikbaar, blauw, groen, geel en natuurlijk hout. Elke SAI 39 is daarom uniek en biedt kleine variaties in kleuren, vormen en patronen. De montage is eenvoudig: met slechts vier bouten, moeren en ringen worden de zitting en de poten vastgezet. De banken zijn verplaatsbaar en geschikt voor (semi-) openbare en privéruimtes, zowel binnen als buiten.

robinbourgeois.fr

Fenna van der Klei is textiel- en productontwerper met een grote voorliefde voor, en kennis van textielambachten. In haar ontwerpen combineert ze traditionele technieken met ‘cutting-edge’ technologieën, waarbij ze de grenzen en definities van ambacht verlegt. Van der Klei was een van de winnaars van de Pure Talents Contest, de door de imm georganiseerde wedstrijd voor jonge ontwerpers. Haar ‘Pleated Partition Screen’ won de prijs in de categorie ‘Lifestyle and home living as a statement/ message/ concept’. De tijdens de Dutch Design Week 2023 geïntroduceerde room divider is geheel vervaardigd van textiel, zonder binders of harde materialen. De kleurrijke room divider wordt vervaardigd door middel van ‘structureel textielplooien’ – een herinterpretatie van traditionele vouwtechnieken als plooien. De jury noemde het Pleated Partition Screen “…een prachtig visueel statement dat werkt als een sensueel en functioneel designelement in huis, op kantoor en in de horeca.”

www.fennavanderklei.nl

De roots van Nunc uit Kroatië liggen in het bewerken van massief hout, waarbij ambachtelijke technieken worden gecombineerd met moderne industriële productie-methoden. Nunc is sinds januari te zien in Design Post Köln en toonde daar onder meer deze Cot – een tijdloos vormgegeven barkruk met een onderstel van massief eiken of Amerikaans noten en een zitting van gebogen multiplex in dezelfde houtsoorten. De materialen worden afgewerkt met een naturel olie of een matte acryllak in verschillende kleuren. De zitting kan worden gestoffeerd in stof of leer. De Cot heeft een voetensteun van gepoedercoat staal, die de structuur én de sterke ‘persoonlijkheid’ van de kruk benadrukt. Het ontwerp is van Studio RU:T en Nataša Njegovanovi, en werd onderscheiden met een Red Dot Award 2023.

nunc.design

De nieuwe sideboard-collectie tavi van interlübke onderscheidt zich net als de andere meubelen van de fabrikant door de perfecte afwerking, compromisloze kwaliteit en absolute tijdloosheid. Dankzij een grote keuze aan modules met combinaties van scharnierende deuren, lades en klepdeuren kan tavi op vele manieren aan individuele wensen worden aangepast. Het flexibele systeem kan worden geconfigureerd tot side-, high- of lowboard, en tot solitair meubelstuk. Open presentatievlakken kunnen worden afgewisseld met gesloten fronten, waarbij er een grote keuze is aan materialen en afwerkingen.

www.interluebke.com

Kvadrat presenteerde in Design Post de door Bertjan Pot ontworpen Rumor, een volumineuze gebreide bekledingsstof die een brug slaat tussen de contrasterende werelden van gebreid textiel en de digitale omgeving. Rumor is het eerste gebreide textiel van Kvadrat Febrik dat gemaakt is van meer dan 70% post-consumer gerecycled polyester. Pot creëerde de stof door een afbeelding met behulp van beeldsoftware om te zetten in vier verschillend gekleurde pixels, en vervolgens uitgebreid te experimenteren met het rangschikken van de kleuren en het aanpassen van de grootte. Op het eerste gezicht lijkt de stof monochroom, maar van dichtbij zie je ‘landschappen’ met veranderende tinten in een intens patroon. Door de elasticiteit en het onregelmatige design kan Rumor bovendien naadloos over de randen van meubelen worden aangebracht. (Foto: Roel van Tour)

www.kvadrat.dk