Duurzame huisvesting voor advocatenkantoor Osborne Clarke

Osborne Clarke is een advocatenkantoor dat wars is van de traditionele uitstraling die de beroepsgroep doorgaans kenmerkt. Osborne Clarke is een partij die uitdaagt, inspireert, innoveert, creëert. De huisvesting moet deze professionele houding en peilers van de bedrijfscultuur versterken en uitdragen.
Het team Cerius Projects-Hollandse Nieuwe werd benaderd met de vraag om het bouwproces te managen op tijd, geld en kwaliteit (Cerius) en er passend interieur voor hen te ontwerpen (Hollandse Nieuwe). Duurzaamheid en een omgeving die bijdraagt aan plezier en ontspanning waren belangrijke vraagstukken bij de project.
Duurzame huisvesting voor advocatenkantoor Osborne Clarke | Project & Interieur
Duurzame huisvesting voor advocatenkantoor Osborne Clarke | Project & Interieur
Duurzame huisvesting voor advocatenkantoor Osborne Clarke | Project & Interieur
Duurzame huisvesting voor advocatenkantoor Osborne Clarke | Project & Interieur
Duurzame huisvesting voor advocatenkantoor Osborne Clarke | Project & Interieur
Duurzame huisvesting voor advocatenkantoor Osborne Clarke | Project & Interieur

Na analyse van gebouw, organisatie, cultuur en kernwaarden van Osborne Clarke is een helder werkplekconcept ontwikkeld. Het kantoor vlak bij de Nieuwe Meer in Amsterdam is de eerste kantoorlocatie in Nederland die geschikt is om de vliegende auto PAL V een passende parkeerplek te bieden. Om de werkprocessen optimaal te ondersteunen zijn er – naast traditionele werkplekken waar geconcentreerd werk gedaan kan worden – veel plekken gemaakt waar samengewerkt kan worden tussen de verschillende disciplines. Het restaurant is geschikt voor grote evenementen met klanten. De ontvangst is informeel aan een grote bar. Het buitenterras is zeer geschikt voor de vrijmibo maar dient ook als ‘buiten’ kantoor waar presentaties gegeven kunnen worden en samengewerkt kan worden. Is de geest overprikkeld dan stap je zo van het terras op het OC sup- board voor een rondje Nieuwe Meer.

Donker en zwaar kenmerkten oude kantoorinterieur Osborne Clarke

Het bestaande interieur was donker en zwaar. De bouwkundige en installatietechnische basis heeft Hollandse Nieuwe, dat eerder een bijzonder kleurrijk kantoor voor het Aidsfonds creëerde, vanuit de duurzaamheidsambitie zo optimaal mogelijk hergebruikt. De kleur van vloeren en wanden is echter volledig onder gedompeld in een lichte frisse grijs. Deze nieuwe basis is een goede drager van het kleuren- en materialenpalet dat met een ruime interpretatie verwijst naar de huisstijl kleuren van Osborne Clarke. Door toepassing van verrassende en duurzame materialen waaronder keramische bouwblokken ontstaat er een rijke, levendige en aantrekkelijke wereld.

Gelaagdheid tussen gebouw, materiaal, textuur, kleurgebruik en grafische elementen

Het creëren van de gelaagdheid tussen gebouw, materiaal, textuur, kleurgebruik en grafische elementen is een belangrijk uitgangspunt. De oplossingen moesten passen bij de huisstijlkleuren maar ook veelzijdig en duurzaam zijn. Door keramiek als een esthetisch element en accent toe te passen in wanden en meubels in plaats van constructief materiaal kreeg het ontwerpbureau de bijzondere kwaliteit waarnaar het op zoek was. Het creëren van ronde elementen uit keramiek genereerde een verrassende, warme en huiselijke kwaliteit die ambacht en oog voor detail uitstraalt. De ronde vormen contrasteren mooi met de strakke architectuur. De grafische laag is doorontwikkeld op basis van de global standard van Osborne Clarke. Dit draagt bij aan wayfinding en sense of place. Voor het gender neutrale toilet is aanvullende signage ontworpen.

Persoonlijk, gedurfd, natuurlijk, duurzaam en functioneel interieur

Op de eerste verdieping zijn geperforeerde keramische voorzetwanden toegepast die de kantoren privacy bieden én een visuele verbinding maken met andere ruimtes op de eerste verdieping. Centraal op de tweede verdieping bevindt zich de bibliotheek; een grote cilindrische ruimte van geperforeerd keramiek. Deze multifunctionele ruimte is het intellectuele hart van het kantoor en kan tevens worden gebruikt als een vergader- of werkruimte. De cilindrische vorm fungeert als natuurlijke scheiding en definieert de verschillende soorten werkruimten eromheen. Dankzij een intensieve samenwerking tussen alle betrokken partijen is het nieuwe kantoor van Osborne Clarke een persoonlijk, gedurfd, natuurlijk, duurzaam en functioneel interieur geworden waar de opdrachtgever zich thuis voelt.

www.hollandse-nieuwe.com

(Fotografie: Ewout Huibers – www.ewout.tv)

LEGENDA
Opdrachtgever Osborne Clarke
Management & realisatie Cerius Projects
Ontwerp Hollandse Nieuwe Amsterdam
Omvang 2300 m2