Duurzaam design op drukbezocht Design District

De 20e editie van Design District – van 24 tot en met 26 mei in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam – maakte met ruim 7100 bezoekers de verwachtingen meer dan waar.

Duurzaam design op  drukbezocht Design District | Project & Interieur
Duurzaam design op  drukbezocht Design District | Project & Interieur
Duurzaam design op  drukbezocht Design District | Project & Interieur
Duurzaam design op  drukbezocht Design District | Project & Interieur
Duurzaam design op  drukbezocht Design District | Project & Interieur
Duurzaam design op  drukbezocht Design District | Project & Interieur
Duurzaam design op  drukbezocht Design District | Project & Interieur
Duurzaam design op  drukbezocht Design District | Project & Interieur

TEKST Rutger van Oldenbeek

De organisatie van Design District verwachtte door de vele aanmeldingen al een hoog bezoekersaantal, en die verwachting kwam uit: de driedaagse beurs trok 7.111 interieurprofessionals en andere geïnteresseerden (2022: 5.492 bezoekers), die de stands van zo’n 200 merken en ontwerpers konden bewonderen.

Thema’s Design District

Op de vele goed verzorgde en kleurrijke presentaties waren volop noviteiten te zien, naast echt nieuwe ontwerpen ook klassiekers, in zowel vernieuwde als de originele uitvoeringen. Belangrijke thema’s waren daarbij weer duurzaamheid, hergebruik en circulariteit; het gebruik van gerecyclede en recycleerbare materialen is haast standaard. Naast vertrouwde exposanten waren er verschillende nieuwe merken uit binnen- en buitenland, en waren ook jonge ontwerpers en ontwerpopleidingen goed vertegenwoordigd. werd Voor het eerst in jaren werd weer een derde hal (het Distributiecentrum) gebruikt, waarmee het aanbod weer overweldigend was. Een selectie.

De volgende Design District is van 29 tot en met 31 mei 2024.

designdistrict.nl

Ontwerper Rik van Mierlo studeerde twee jaar geleden af aan de Rotterdamse kunstacademie met zijn werk Soft Steel. Sinds die tijd is hij bezig geweest zijn werk door te ontwikkelen tot een serie hoogwaardige verlichtingsarmaturen. Soft Steel bestaat uit een serie handgemaakte stalen lampen op basis van het productieprincipe van strekmetaal. Door vlakke platen of buizen in te laseren en vervolgens op te rekken, ontstaan maasachtige 3D vormen. Door de juiste verlichting toe te voegen ontstaat een prachtig contrast tussen de binnen- en buitenkant van het framewerk, met soms zelfs een spectaculair schaduwpatroon. De collectie bestaat uit verschillende modellen, waaronder deze Nimbus – een nieuw product met meerdere Soft Steel hanglampen aan een (maatwerk) plafondplaat, gemaakt van gepoedercoat staal en verkrijgbaar in de afwerkingen zilver, zwart, zandgoud en brons.

www.rikvanmierlo.nl/softsteel

Elements Amsterdam is een nieuw Nederlands meubelmerk dat past bij deze tijd: adaptief en veelzijdig, zowel qua uiterlijk als mogelijke toepassingen. Op Design District werd Element 01 geïntroduceerd, ontworpen door i29 interior architects (Jeroen Dellensen en Jaspar Jansen) – een lockersysteem in de vorm van een high-end designmeubel. Het systeem is er in vele uitvoeringen: met twintig kleuropties voor PET-vilt, licht of donker hout en een voorselectie van 15 RAL-kleuren voor (geperforeerd) staal, of elke denkbare kleur op verzoek. Er is keuze uit vier variaties – met 4, 6, 9 en 10 elementen; meerdere varianten zijn aan elkaar te koppelen. De kasten worden alleen op bestelling geproduceerd, er wordt gewerkt met lokale producenten en het bedrijf onderzoekt continu de meest duurzame opties en alternatieven, zonder in te boeten aan kwaliteit – van materialen, techniek en vormgeving.

elementsamsterdam.nl

Fritz Hansen, voor het eerst aanwezig op Design District, toonde behalve de met een District Award onderscheiden lamp Oneline ook deze loungefauteuil PK4, in 1952 ontworpen door Poul Kjærholm en dit jaar opnieuw in productie genomen. De PK4 is een moderne, ontspannen loungefauteuil met een lichte, minimalistische uitstraling. De fauteuil straalt de kenmerkende elegantie van Kjærholms ontwerpen uit en is een perfect voorbeeld van diens visionaire benadering, waarin kunst en design elkaar kruisen. De PK4 bestaat uit twee materialen: geweven vlas en een frame van zeven aan elkaar gelaste stalen buizen. De fauteuil is er in drie versies: zwart gepoedercoat staal met naturel vlas, roestvrij staal met naturel vlas, of roestvrij staal met zwart vlas. Er zijn drie soorten extra kussens verkrijgbaar: in natuurlijk canvas, zwart canvas en hoogwaardig zwart anilineleer.

www.fritzhansen.com

In samenwerking met de Haagse kunstenaar Christie van der Haak lanceerde Keymer Essential Fabrics tijdens Design District de kleurrijke en artistieke collectie meubelstoffen Solo. Van der Haak’s kenmerkende stijl, met kleurrijke patronen en haar oog voor detail, komen tot uiting in elk ontwerp van deze collectie, die moeiteloos kan worden geïntegreerd in diverse interieurstijlen. Haar ontwerpen zijn onder andere te bewonderen in het Hotel Grand Amrâth Amsterdam en in diverse musea in binnen- en buitenland.

www.keymer.nl

www.christievanderhaak.nl

Delta Light toonde de door architectenbureau MVRDV ontworpen High Profile, een serie lampen die zijn samengesteld uit snijresten van aluminium profielen van het bedrijf. De ontwerpers van MVRDV keken met een scherpe blik naar het productieproces en zagen zowel mogelijkheden als schoonheid in de elementen, die normaal als overschot worden beschouwd en vrijwel meteen in het recyclageproces verdwijnen. Door te experimenteren met schaal en groottes van het uitgebreide gamma profielen van Delta Light, kon een reeks armaturen worden gecreëerd. High Profile bestaat uit een kubusvormig plafondmodel, een wandlamp in de vorm van een boog en een vrijstaand model – alle drie opgebouwd uit profielen die naast elkaar en in stapels zijn geplaatst. De industriële look wordt verzacht door de kleuren – roze, oker, lichtgroen en lichtblauw. (Foto: MVRDV)

deltalight.com/nl

Boards van Brunner is een collectie mobiele meubelen – (sta)tafels, stapelbare krukken, dubbelzijdige, lichtgewicht whiteboards, whiteboardstandaarden en open kastsystemen – die bij uitstek geschikt zijn voor hybride en agile werkomgevingen in bijvoorbeeld kantoren, de zorg of het onderwijs. Omdat alle elementen rolbaar zijn biedt Boards maximale flexibiliteit en veelzijdigheid. Alle onderdelen kunnen vrijelijk en intuïtief worden gecombineerd, waardoor voor elke werksituatie een oplossing kan worden gecreëerd die creativiteit en samenwerking optimaal stimuleert. Door meerdere whiteboards met speciale connectoren te koppelen, kunnen ze ook als ruimteverdeler worden gebruikt. Er is een trolley verkrijgbaar waarop tot 16 whiteboards kunnen worden opgeslagen. Alle Boards elementen zijn recyclebaar. Het ontwerp is van designstudio Osko+Deichmann (Blasius Osko en Oliver Deichmann) uit Berlijn.

www.brunner.nl

Puck Steenkist ontwierp voor bert plantagie stoel Filia – volledig vanuit eigen haar visie en aangevuld met de ervaring van haar vader ontwerper Stefan Steenkist. De minimalistisch vormgegeven Filia (dochter) is sterk, stapelbaar en duurzaam. Dankzij de speciaal ontwikkelde stofmal en de milieuvriendelijke conservering van het stalen frame, kan de Filia nagenoeg verspillingsvrij worden geproduceerd. Er is ook zo min mogelijk schuim gebruikt. De Filia is standaard voorzien van een comfortabel afritsbaar zitkussen, maar is ook ‘kaal’ te gebruiken. De vervangbare hoes zorgt voor een extra lange levensduur en een hoge recyclebaarheid. Zeker in combinatie met de duurzamere keuzes uit de stoffencollectie van bert plantagie en de samenwerking met Trees for All, is de CO2-voetafdruk van de Filia relatief klein. Er is ook een outdoor-variant.

Artifort herintroduceerde de in 1958 door Pierre Paulin ontworpen Moulin Lounge, een minimalistische fauteuil met een eigentijds comfort. De Moulin stoelenfamilie behoren tot Paulin’s eerste commerciële stukken, waarin hij de moderne esthetiek van het Mid-Century Modern tijdperk verkent. De stoel is herkenbaar aan het ranke stalen buisframe die de schaal van de zitting, rugleuning en optionele armleggers met elkaar verbindt. De gestoffeerde delen hebben een organische vorm die doet denken aan een golf, met een gebogen zitting, rugleuning en armleggers die naadloos in elkaar over gaan. De Moulin Lounge staat op vier slanke metalen poten en is verkrijgbaar in vele kleuren. De gebogen vorm van de zitting en rugleuning zorgt voor een goede ondersteuning van het lichaam, de armleggers bieden extra comfort. De slanke poten maken de fauteuil licht en gemakkelijk te verplaatsen.

www.artifort.com