Design District 2021: een enthousiast weerzien

Events 25-01-2022
Design District 2021: een enthousiast weerzien

De eenmalige novembereditie van Design District trok veel enthousiaste bezoekers, die kennis konden maken met een keur aan noviteiten.
Design District 2021: een enthousiast weerzien

Tekst: Rutger van Oldenbeek

Design District 2021: een enthousiast weerzien

Er kwamen 6.778 bezoekers naar Design District, van 3 tot en met 5 november. En hoewel de beurs iets kleiner was dan andere edities, was het aanbod overweldigend. Het was zo’n 2,5 jaar geleden dat de vorige Design District plaatsvond en dit was daarom voor veel exposanten de eerste gelegenheid om weer nieuwe producten te kunnen laten zien. En weer bezoekers te kunnen ontvangen: er was duidelijk veel behoefte om ontwerpen in het echt te zien en elkaar in het echt te ontmoeten. De organisatie spreekt dan ook van een enthousiast weerzien. Thema was dit jaar ‘klimaatneutraal’: bij veel exposanten was er dan ook aandacht voor duurzaamheid, hergebruik van materialen en circulariteit.

Design District 2021: een enthousiast weerzien

Traditiegetrouw werden op de eerste beursavond de District Awards uitgereikt. De jury – Hans Topeé (de Werkplaatsfabriek), Eva Vroom (redacteur Pi), Caspar Kienjet (de Horecafabriek) en Carole Baijings (Studio for Design) – kende de prijs voor beste stand toe aan Moods. De eerste prijs ging naar Flos (voor de door Formafantasma ontworpen armatuur Wireline), de tweede naar Unilin (voor het natuurgetrouwe HPL-plaatmateriaal Master Oak) en de derde naar Cor Unum (voor de tegels Tria en Glazed Graffiti). Cor Unum kreeg ook een eervolle vermelding in de vorm van een Wild Card.

Design District 2021: een enthousiast weerzien

Dit jaar vindt Design District weer in de zomer plaats, van 8 tot en met 10 juni.

Design District 2021: een enthousiast weerzien

www.designdistrict.nl

Design District 2021: een enthousiast weerzien

 

Design District 2021: een enthousiast weerzien

Design District 2021: een enthousiast weerzien

De prijs voor beste stand was voor keramiekspecialist Moods. Het bedrijf wil (interieur)architecten informeren en inspireren bij de zoektocht naar de mooiste keramische materialen. De prachtig vormgegeven stand deed precies dat en trok daarom direct de aandacht van de jury. Kleuren en vormen waren perfect op elkaar afgestemd, zodat een aantrekkelijk en vooral inspirerend geheel ontstond. Moods bestaat uit een creatief team van sfeermakers, ontwerpers, materiaalonderzoekers en productspecialisten van wie het hart ligt bij keramiek. De keramische vloer- en wandtegels, platen en mozaïeken uit de collectie zijn ontstaan vanuit de nieuwste technologieën die industriële en ambachtelijke technieken combineren. De collectie is continu in beweging en zorgvuldig opgebouwd met hoogwaardige beproefde favorieten en nieuwe ontdekkingen. Moods levert producten voor hotels en restaurants, openbare gebouwen, winkels, kantoren en high-end residentiële projecten. (Foto: Ilco Kemmere).
www.moods-concepts.nl

Design District 2021: een enthousiast weerzien


Cor Unum is een keramisch atelier in ‘s-Hertogenbosch waar met veel passie en vakmanschap prachtig keramiek van nationaal en internationaal bekende ontwerpers wordt vervaardigd. Cor Unum – letterlijk één van hart – wordt gedragen door velen: door ambassadeurs en studenten, door ontwerpers en vrijwilligers, door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en professionals. Allen delen ze één gemeenschappelijk ideaal: iedereen verdient een plaats, heeft een talent en kan eraan bijdragen de wereld iets mooier te maken. Op Design District liet Cor Unum zien dat ze niet alleen vazen en schalen maken, maar ook kunst in openbare ruimtes en tegels voor bijzondere projecten. Een voorbeeld is deze door Laura van Santen ontworpen wandtegel Tria, gemaakt van afval van glazuur en klei uit de werkplaats, die ook buiten kan worden toegepast – zoals deze door Hilberink Bosch Architecten ontworpen uitbouw laat zien. Cor Unum viel op Design District maar liefst drie maal in de prijzen: de Tria en tegel Glazed Graffiti van Yuri van Poppel kregen een derde prijs, voor hun gedachtegoed en manier van werken was er een Wild Card. (Foto: Frank van Delft).
www.cor-unum.com

Design District 2021: een enthousiast weerzien


SV toonde de Cabin-collectie van Conceptual Furniture Design, een Nederlands bedrijf dat zich laat inspireren door digitale ontwikkelingen en de veranderende werkomgeving. Cabin biedt optimale privacy en beschutting in open ruimtes. De wanden van de Cabin pods zijn voorzien van gerecycled textielvezel met goede absorberende en isolerende eigenschappen. Dit zorgt voor een goede akoestiek, zowel in de Cabin als in de ruimte waarin hij wordt geplaatst. De Cabin is een stilteplek om gefocust te werken of juist andersom, voor een videocall of gesprek zonder overlast voor je collega’s. Er is ruimte om anderhalve meter afstand te houden. De hier getoonde Cabin Booth heeft een toegankelijk, tijdloos design met dunne wanden en biedt akoestische privacy, verlichting en stroom – voor geconcentreerd werk, individueel of in een klein team. De Booth is geschikt voor hospitality- en onderwijsprojecten en open werkomgevingen. Bijzondere eigenschappen zijn de ‘knock-down’ verpakking en snelle montage, Nosag-veren zorgen voor extra zitcomfort. Er is een ruime stofkeuze, speciale stiksels garanderen een kreukvrije uitstraling en een lange levensduur. Cabin is er in meerdere varianten, waaronder een phone booth en een vierpersoons versie met glazen wanden.
www.sv.nl, www.conceptualfurniture.com

Design District 2021: een enthousiast weerzien


Plateau van Johanson Design is een serie banken, fauteuils en ziteilanden, die zowel apart als in groepen een dynamische indruk geven. De heldere, ongecompliceerde stijl van Plateau geeft een gevoel van rust in elke omgeving. De ‘terrasachtige’ asymmetrische vorm van elementen zorgt voor een sterke grafische uitstraling en laat ze haast in de ruimte zweven. De gestoffeerde delen van Plateau zijn op verschillende niveaus bevestigd op een metalen frame, waarbij je ook gemakkelijk even op de rug- of armleuning kunt plaatsnemen. In plaats van armleuningen zijn ook kleine tafels beschikbaar, handig voor bijvoorbeeld een laptop of een kop koffie. Plateau is geschikt voor onder meer wacht- en expositieruimtes, lounges en recepties. Het ontwerp is van Böttcher & Kayser (Moritz Böttcher en Nikolaus Kayser) uit Berlijn.
www.arthur-eltink-agencies.nl, www.johansondesign.com

Design District 2021: een enthousiast weerzien


Fabrikant van architecturale akoestische producten Print Acoustics by Triplaco toonde op Design District met veel succes zijn volledige gamma aan akoestisch dempende panelen, die in bijvoorbeeld kast- en vaste wanden, deuren en lockerkasten kunnen worden geïntegreerd. Zo kan een vloeiend totaalontwerp van het interieur worden gecreëerd – waarbij ook de (menselijke) nagalm wordt gecorrigeerd. De producten zijn inmiddels wereldwijd in tal van vooraanstaande projecten toegepast, zoals in het onlangs vernieuwde Stadskantoor van Tilburg. Het door Kraaivanger Architecten ontworpen gebouw uit de jaren zeventig werd gestript tot op het betonnen skelet en gerenoveerd naar ontwerp van DEDRIE architecten; voor het interieur tekende Common Affairs Architecten. In verschillende ruimtes zijn akoestisch producten van Triplaco gebruikt, onder meer voor deze kasten en lockers. Triplaco werkte in het project samen met Verschuren Interieurbouw. Het Stadskantoor is virtueel te bezoeken op stadhuistilburg.thuisbekijken.nl.
www.triplaco.be, www.printacoustics.be

Design District 2021: een enthousiast weerzien


In kantoren, winkels en horecagelegenheden moet je tegenwoordig eerst je handen desinfecteren voor je verder naar binnen kunt. Met de nieuwe serie dispensers RS11 van VOLA kan dat op een zeer stijlvolle manier. De RS11 is aanpasbaar voor het doseren van desinfecterende spiritus, schuim of vloeibare zeep/gel en verkrijgbaar als vrijstaand, aan de wand of aan een tafel gemonteerd model, waardoor hij ideaal is voor alle omgevingen, zoals recepties, kantoren, hotellobby´s en zelfs in de badkamer. Elk model heeft dezelfde, goed geproportioneerde cilinder met een inhoud van één liter. In echte VOLA-stijl zijn alle mechanismen verborgen voor een onberispelijk, subtiel ontwerp dat perfect past in elke omgeving. Zoals alle VOLA-producten is de dispenser ontworpen voor duurzaamheid en geproduceerd met materialen van de hoogste kwaliteit. Een selectie geborstelde metalen en kleuren, waaronder acht speciale afwerkingen in PVD-coating, versterkt de tijdloosheid van de RS11, ontworpen door architect/ontwerper Torben Madsen, designmanager bij LINK Arkitektur.
nl.vola.com

Design District 2021: een enthousiast weerzien


Ferbyn (Fries voor verbinden) maakt modulaire collages voor bedrijven en particulieren. Ferbyn is opgericht door Nine Bootsma, die trots en identiteit in bedrijfsinterieurs miste. Dat bracht haar op het idee om medewerkers, projecten en producten te fotograferen en samen te voegen in een fotocollage – waarmee een bedrijf kan laten zien wat het doet en wie de mensen erachter zijn. De collages worden bevestigd in een hoogwaardig, door Bootsma zelf ontwikkeld roestvrijstalen wandsysteem. Ferbyn produceert de collages zelf en monteert ze bij de klant, en kan ook de portretfotografie verzorgen als die er nog niet is. De foto’s, geprint op dibond, worden met rvs-verbindingselementen gekoppeld tot een collage, en kunnen eenvoudig worden gewisseld – bijvoorbeeld voor het toevoegen van nieuwe collega’s of projecten. Op Design District presenteerde Ferbyn haar nieuwe collectie, met prints van klassiekers uit het Rijksmuseum die in het roestvrijstalen wandsysteem een bijzondere industriële look krijgen en een eyecatcher in het interieur vormen. Voor de collectie zijn beroemde werken van meesters als De Heem, Van der Ast en Haeckel geselecteerd.
www.ferbyn.com

Design District 2021: een enthousiast weerzien


Iris van Studio VIX is een decoratief geluidsabsorberend paneel waarmee fascinerende akoestische vormen en landschappen kunnen worden gecreëerd – tegen de muur, aan het plafond, op het bureau of vrijstaand. De panelen zijn gemaakt van hoogwaardig geluidsabsorberend schuim dat bekleed is met een akoestisch vezel en zo geluid maximaal absorbeert. Kenmerkend is het subtiele kleurverloop – de gekleurde vezels worden in twee lagen met de hand op het akoestische materiaal aangebracht en dragen zo extra bij aan de absorberende waarde. Iris is voorzien van een slim magnetisch ‘lego’-koppelsysteem waarmee je de tweezijdig ‘gestoffeerde’ panelen aan elkaar en aan de muur of het plafond kan klikken. Omdat de panelen ook haaks op elkaar of op het plafond te klikken zijn, kun je er zelfs 3D-vormen mee maken; zo kan je er bijvoorbeeld een telefooncel, bureauscherm of plafondbaffle mee creëren. Het ‘biophilic’ design van Iris, met panelen in een fijn ritmisch patroon, geeft een gevoel van ontspanning.
www.studiovix.nl

Design District 2021: een enthousiast weerzien


Met als thema ‘Embracing colour’ lanceerde Artifort vier nieuwe ontwerpen, waaronder deze Glider – een door Luca Nichetto ontworpen fauteuil die een nieuw perspectief op de ‘heritage’ van het bedrijf biedt. De organische vorm van de Glider biedt een aantrekkelijke, ontspannen zitervaring in lobby’s en lounges. De fauteuil dankt zijn uitstraling aan de glooiende stoffering met verfijnde details – zoals de welgevormde armvleugels, de blinde verbinding van het frame met de zitschalen, de elegante stiklijnen en het rijke keuze aan stoffen. De details zijn vanuit elke hoek te bewonderen, ook van de achterzijde, waardoor de Glider prachtig past in open ruimtes.
www.artifort.com/nl

Design District 2021: een enthousiast weerzien


C74, het merk van de broers Erik en Paul Nijhuis, staat voor pure ontwerpen met een industrieel randje en een vleugje Twentse nuchterheid, die zowel intens als verrassend praktisch zijn. Noviteit op Design District was armatuur Big Balls – die bestaat uit twee verstelbare ledlichtbronnen met een bundelhoek die door middel van een zoomring kan worden aangepast. Voor een zachte lichtbundel kunnen diffusers worden gebruikt. Er zijn verschillende montagemogelijkheden, standaard op de voet waarin de driver in zit, rechtstreeks aan het plafond of aan een track-adapter. Big Balls is zwart, op aanvraag zijn andere kleuren mogelijk. Voor de zoomring is er keuze uit onder meer zwart, goud, wit en verouderd messing. De armatuur ondersteunt verschillende dimmethodes, zoals Dali, Casambi en Triac, en is standaard voorzien van een Triac-driver. Afmetingen: 220 x 290mm.
www.c74.nl

Design District 2021: een enthousiast weerzien


Voortman Kantoormeubelen presenteerde nieuwe modellen in de Tabs-collectie – meubelen voor inspirerende werkomgevingen, waarin ontmoeten en samenwerken in een sfeervolle en comfortabele setting centraal staan. De Tabs bank is een wereld op zich. Wie erin plaatsneemt, ontsnapt even uit de directe omgeving. De akoestiek is verbluffend en biedt rust voor geconcentreerd werken of beslotenheid voor een goed gesprek. De voor de Tabs-collectie kenmerkende metalen buitenkant en de zachte gestoffeerde binnenkant vormen de verbeelding waar de bank voor staat. Het compacte kastbankje met lade is, geplaatst tussen werkplekken, een klein sieraad. Het haalt de scherpe kanten van een strikt functionele inrichting af en nodigt uit tot informele contacten, kort overleg of gezellig aanzitten.
www.voortmanmeubel.nl

Design District 2021: een enthousiast weerzien


LIM van Klöber is een serie minimalistische, flexibele en behaaglijke stoelen voor zowel de werk- als de woonkamer. Dankzij zijn lichte design, bescheiden afmetingen en zachte contouren past LIM – ‘L(ess) I(s) M(ore)’ – in elke omgeving. Dat maakt hem flexibel inzetbaar, en schept de voorwaarde voor geconcentreerd en ergonomisch werken. Met frisse kleurcombinaties voor de bekleding en kruisvoeten, en armleuningen in zwart of wit, past LIM in zowel sobere als expressievere, excentrieke designconcepten. Een hoogstandje zijn de ‘changeables’ van LIM: ze zijn verwisselbaar en wasbaar, en zorgen zo voor hygiëne en maken desgewenst een nieuwe, frisse look mogelijk.
www.kloeber.com/be/nl


De massief eiken tafel Giraffe van Brothers and Sons is een prachtig vormgegeven object met een tactiele randafwerking en elegante poten, voor woon-, kantoor- en horecagebruik. Op veler verzoek is er nu de Giraffe Workbench’ – een echte workbench met de uitstraling van een tafel. Alle specifieke aspecten van de Giraffe zijn in de Workbench aanwezig, daarnaast biedt dit model (flexibele) gestoffeerde akoestische wandjes, kabelmanagement en verlichting. Met elk detail is rekening gehouden, zodat de toevoegingen naadloos opgaan in het ontwerp. De feedback die Brothers and Sons op Design District kreeg wordt gebruikt om het gepresenteerde prototype verder te ontwikkelen tot een modulair systeem in verschillende maten en beitskleuren. Ontwerp: Geke Lensink & Jesse Visser.
www.brothersandsons.com


QLIV is een jong, dynamisch designmerk uit Amsterdam dat hoogwaardige producten op de markt brengt die uitblinken door vakmanschap, duurzame materialen van hoge kwaliteit en perfectie in afwerking. De producten worden in Nederland geproduceerd. Hierdoor steunt QLIV de Nederlandse maakindustrie, zijn de levertijden kort (maximaal vier weken) en blijft de ecologische footprint klein. QLIV introduceerde eerder dit jaar de Founded collectie van ontwerper Richard Schipper, die wordt gekenmerkt door een stoere, maar verfijnde look en bestaat uit een stoel, een bar- en keukenkruk en fauteuil met bijpassende ottomane. Het uit één deel bestaande stalen frame, gecombineerd met een zitting van topkwaliteit tuigleer zorgt voor een kenmerkende uitstraling die past in elk interieur, op kantoor, in restaurants en bars, en thuis.
www.qliv.nl


Bij All Art Kwast Agencies waren verschillende nieuwe ontwerpen van Abstracta en Lammhults te zien. Van Abstracta is bijvoorbeeld deze speelse akoestische, hangende roomdivider Air-X, ontworpen door Stefan Borselius. Die ontwierp al in 2006 de bekende Air-serie – met dividers in de vorm van onder meer bloemen, sneeuwvlokken en boomblaadjes – met Air-X begeeft hij zich nu in de wereld van symbolen, letters en typografie. Net als met de letters van het alfabet kun je met Air-X talloze configuraties maken. Voor de dividers staan twee nieuwe ontwerpen van Lammhults: de fauteuil links is de Sunny, ontworpen door Lammhults designer Gunilla Allard in samenwerking met designstudio Note. Rechts staat de door Peter Andersson ontworpen fauteuil Corso.
www.allartkwast.nl, www.abstracta.se, www.lammhults.se


Marjan Veltkamp (Fields) is altijd op zoek naar fraaie nieuwe vormen waarbij de akoestische werking verbeterd wordt. Ze werkt steevast samen met akoesticus Ben Kok. Op Design District toonde Veltkamp het nieuwe object Looping. Hiervoor wilde ze aanvankelijk het materiaal Akotherm tussen beide viltlagen toevoegen voor een betere akoestiek, maar Kok stelde dat de twee lagen vilt zouden voldoen. Met Looping wilde Veltkamp een object creëren waarvan de twee lagen steeds op dezelfde afstand van elkaar zitten en waarmee toch openheid in een ruimte kan worden gecreëerd. De vorm is zo ontworpen dat de uitgesneden vlakken naar achteren buigen en in de tweede laag vastgezet worden; dit geeft een patroon en houdt het object mooi in vorm. De elementen zijn koppelbaar zodat gemakkelijk maatwerk kan worden geleverd; het object is er in verschillende lengtes zodat Veltkamp uiteenlopende combinaties kan maken en ruimtes van verschillende hoogtes kan inrichten. Ze koos voor een verrassende manier voor het verbinden van de elementen: door de blauwe koker er uit te trekken, krijg je losse elementen die met een soort ‘tanden’ in elkaar grijpen. De koker is eenvoudig weer terug te steken. Looping is zonder snijverlies gemaakt van 100 procent natuurlijk wolvilt, dat dankzij lanoline vuil afstoot, in tegenstelling tot bijvoorbeeld petfelt. Ook kan het vocht opnemen en afstoten. Veltkamp koos voor een neutrale kleur, het verbindingselement is in contrasterend blauw, wat de functie – verbinden – accentueert en het wit mooi helder maakt.
www.fields.co.nl


DEPTH, het architectenbureau van Mitchel Verkuijlen en Joost Vogelaar, ontwierp voor Hollands Licht Minimism – een serie minimalistische armaturen in een strakke, slanke vorm met een geraffineerde uitstraling. Het samenspel van het eikenhout van de robuuste connector in combinatie met de elegante lijnen van de lange ledlampen geven een eigentijds beeld. Omdat het warme witte, diffuse omgevingslicht de ogen niet vermoeid, is de serie ook geschikt voor werkomgevingen. Verschillende afmetingen bieden de mogelijkheid om twee formaten te combineren in speelse lichtsettingen en ruimtelijke configuraties. Minimism is er als single, double en triple wandversie in eiken mat naturel of carbon zwart. De lichtbron is er in 30, 50 en 100 cm in 3000, 2700 en 2200 K en dimbaar. De wandversie kan ook als plafondlamp gebruikt worden. Een horizontale en verticale hanglamp complementeren de familie eind 2021.
www.hollandslicht.eu, www.deptharch.nl


De stand van Montis was ingericht met de door Dick Spierenburg in 2018 ontworpen collectie Domino.18, waaraan recent nieuwe, ronde elementen zijn toegevoegd. Domino.18 bestaat uit modules die naar wens kunnen worden gecombineerd tot een ideale zitopstelling. De comfortabele zittingen bestaan uit een houten romp met nosagvering (uitgezonderd de halve – en kwartcirkelelementen) met daarop een kussen van verschillende HR schuimen en een toplaag van traagschuim en 200 grams dacron. Ze zijn er in meerdere dieptes en hoogtes, de hoge zittingen zijn ook geschikt om bij een tafel te zetten. De zwarte kunststof poten worden ver onder de romp gemonteerd en zijn hierdoor nauwelijks zichtbaar. De zittingen zijn er ook op wielen.
www.montis.nl


Fundamentals van Lande is een flexibel, multifunctioneel kastsysteem in een zowel tijdloze als opvallende vormgeving. Dankzij verschillende ‘presets’ zijn er vele voorgestelde keuzemogelijkheden – in formaat, het aantal vakken, deurtjes, legplanken en functionele inbouwelementen, de Fun Elements, waarmee je het kastsysteem één of meerdere functionaliteiten geeft. Er is keuze uit een paneel met garderobehaken, paneel voor een presentatiescherm, magnetisch whiteboard, kurkboard, gestoffeerd pinboard en paneel met papierrol. Met de Fun Elements creëer je een persoonlijk kastsysteem dat past in elke setting en toepassing.
www.lande.eu

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.

Bekijk ook