Dit moet je weten over zakelijk geld lenen

Ondernemen 06-03-2023
Dit moet je weten over zakelijk geld lenen

Bij een bedrijfslening aanvragen komen best wel wat dingen kijken. In dit artikel zetten we de belangrijkste punten voor je op een rij, en bespreken we ook de voor- en nadelen die komen kijken bij een zakelijke kredietaanvraag.

Dit moet je weten over zakelijk geld lenen

Een financiering geeft je sneller en meer ruimte om te investeren. En als het goed is, verdien je met die investering geld. Zakelijk financieren geeft je financieel ruimte doordat je je eigen geld behoudt. Het houdt je bedrijf flexibel. Daarbij kun je de rente die je betaalt van je winst aftrekken. Daardoor is je winst minder hoog en betaal je minder winstbelasting.

Maar er zijn ook nadelen

Zakelijk financieren kan je bedrijf helpen groeien, maar er zijn ook nadelen. Je betaalt rente over het geleende bedrag. Dit is natuurlijk een nadeel. Geld lenen kost nou eenmaal geld. En als het niet goed gaat met je bedrijf, kun je in betalingsproblemen komen. De financierder kan in zo’n geval uiteindelijk eisen stellen aan de manier waarop jij je bedrijf runt, of zelfs beslag laten leggen op zekerheden. Zakelijk financieren doe je dus alleen als je zeker weet dat je het geleende geld kan terugbetalen. De geldverstrekker kijkt hier ook naar.

De geldverstrekker wil bepaalde zekerheden

Over het algemeen geldt dat, hoe stabieler je bedrijf en hoe sterker je financiële positie, hoe eerder je voldoet aan de voorwaarden die een bank of kredietverstrekker stelt om te kunnen financieren. Een andere belangrijke voorwaarde voor een zakelijke financiering is dat je zekerheden inbrengt, bijvoorbeeld onderpand in de vorm van onroerend goed of bedrijfsmiddelen. Hiermee vergroot je de kans op een financiering, want zo toon je aan dat je de kosten die een lening met zich meebrengt aankunt.

Is Swishfund interessant voor jouw bedrijf?

Er bestaan verschillende vormen van zakelijke financiering. Welke vorm geschikt is voor jouw bedrijf hangt vooral af van je investeringsdoel. De zakelijke lening is een bedrijfsfinanciering met in de meeste gevallen een looptijd van vijf tot tien jaar. De looptijd van een bedrijfsfinanciering aanvragen bij Swishfund is maximaal 24 maanden. Je hoeft geen jaarcijfers te overleggen, maar moet wel aantonen dat je een minimale omzet van €50.000 hebt. Daarnaast ben je verplicht om je aangifte inkomstenbelasting te uploaden. Ook moet jouw bedrijf minimaal één jaar actief zijn. Je bent ingeschreven bij de KvK en hebt de beschikking over een zakelijke bankrekening.