‘Designroute GLUE verbindt diverse Amsterdamse designscene’

De initiatiefnemers van de driedaagse designroute ‘GLUE amsterdam connected by design’, Janine de Jong, Guus van Maarschalkerweerd, en David Heldt, lijmen meer dan tachtig Amsterdamse ontwerpers, architecten, merken, showrooms, galeries, hubs, makerspaces en musea aan elkaar. Van 18-20 september 2020 openen de deelnemers op allerlei bijzondere locaties in de stad de deuren voor collega’s en designliefhebbers. Zo cureert designcriticus Max Bruinsma speciaal voor de gelegenheid bij galerie De Binnenkant de expositie Humble Design. En biedt industrieel ontwerper Robert Bronwasser een inkijkje in zijn studio waar hij zijn boek ‘Enjoy everyday design’ lanceert. 
‘Designroute GLUE verbindt diverse Amsterdamse designscene’ | Project & Interieur
‘Designroute GLUE verbindt diverse Amsterdamse designscene’ | Project & Interieur

Tijdens designroute GLUE kan elke bezoeker lopend, met het openbaar vervoer of op de fiets, slingerend over de uitgespreide creatieve lappendeken, overal ‘coronaproof’ binnenlopen, lezingen, workshops, exposities, en boekpresentaties bezoeken, en zich laten verrassen door al die verborgen creatieve parels die in de stad zijn opgediept. Een van de bijzondere locaties van de route is galerie De Binnenkant. In het sfeervolle authentieke pand in hartje centrum cureert Max Bruinsma, bekend als onder andere design- en kunstcriticus, redacteur, schrijver en docent, de tentoonstelling Humble Design. Hij presenteert objecten van Atelier NL, Boris Tellegen, Femke Dekkers, Geke Lensink, OS∆OOS, Paper Factor en Rive Roshan. Alle ontwerpen refereren aan de titel van de expositie en kenmerken zich door een ogenschijnlijke eenvoud, minimalistische vormen en de wens om nieuwe benaderingen te vinden voor het (her-) gebruik van materialen en hulpbronnen in onze oververzadigde wereld.

Betere blauwe wereld

Ook Denim City, gevestigd in de voormalig tramremise De Hallen, richt de blik samen met de studenten van de Denim Academy op duurzaam design en op een ‘betere blauwere wereld’ waarin we minder moeten consumeren en van minder producten meer en langer moeten houden. De tentoonstelling ‘Overgrown’ laat vanuit diverse invalshoeken het maakproces en de ecologische footprint van denim zien: van het ruwe materiaal tot manieren om het verbruik van water, chemicaliën en afval te verminderen. Bezoekers krijgen zowel een aantal creatieve designinstallaties te zien als presentaties waarin onder andere Dry Indigo, ozon of lasertechnologie is toegepast.
Industrieel ontwerper Robert Bronwasser biedt een driedaags kijkje in zijn keuken in het levendige en diverse creatieve Amsterdam-Noord. Bezoekers kunnen live zien hoe Bronwasser werkt en wat de resultaten zijn van zijn samenwerkingen met diverse internationale merken. Naast producten, presenteert de ontwerper tijdens GLUE zijn nieuwe boek Enjoy Everyday Design. Hij geeft creatieven die aan zijn publicatie hebben meegewerkt het podium en zal zelf een workshop geven over zijn visie op ontwerpen.

The designer and the city

David Heldt en Amanda Pinatih, curator Vormgeving van het Stedelijk Museum, organiseren het debat getiteld ‘The Designer and The City’ waarmee GLUE op 17 september feestelijk wordt geopend. Onder leiding van host Andrew Makkinga gaan geselecteerde ontwerpers met elkaar in gesprek over het belang van creatieven voor Amsterdam, hun bijdragen aan de stad hoe deze stad condities kan scheppen om de creatieven te behouden.

Passe Partout / GLUE Map

Sonja Haller en Pascal Brun van de in Amsterdam gevestigde grafische ontwerpstudio Haller Brun lijmen voor GLUE de creatieve stad op een bijzondere manier aan elkaar: ze ontwerpen een graphic artwork, programmaboek, stadskaart, designgids en toegangsticket in één. De GLUE Map/Passe Partout is te koop via de website www.glue.amsterdam voor €7,50 (€9,50 tijdens GLUE).

GLUE amsterdam connected by design: vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 september 2020.