Bureau Fraai creëert interieur zonder wanden

Bureau Fraai ontwierp een luxueus penthouse met een panoramisch uitzicht op zowel de zee als de stad in een tot high-end appartementengebouw getransformeerd kantoorgebouw. Om het spectaculaire uitzicht vanaf elke plek in het penthouse ten volste te kunnen beleven, creëerde de architect een open plattegrond door vrijstaande eikenhouten volumes te introduceren in plaats van een traditionele indeling met binnenwanden tot aan de gevel die het uitzicht blokkeren.
Bureau Fraai creëert interieur zonder wanden
Bureau Fraai creëert interieur zonder wanden
Bureau Fraai creëert interieur zonder wanden
Bureau Fraai creëert interieur zonder wanden
Bureau Fraai creëert interieur zonder wanden
Bureau Fraai creëert interieur zonder wanden
Bureau Fraai creëert interieur zonder wanden
Bureau Fraai creëert interieur zonder wanden

Bureau Fraai werd gevraagd om voor het 300 m2 grote casco penthouse een ontwerp te maken dat de prachtige weidse uitzichten richting zee en stad zou respecteren en de ervaring hiervan zou maximaliseren. Dit is de reden waarom het architectenbureau al in een vroeg stadium besloot om geen wanden te introduceren die het zicht zouden kunnen belemmeren. Door een open plattegrond te ontwerpen met vrijstaande eikenhouten volumes werd de volledige glazen gevel vrijgehouden. Op deze manier is in de penthouse de weidse omgeving altijd ervaarbaar en zijn de bewoners zich altijd bewust van de veranderende kleuren van de seizoenen, de getijden en van de zonsopgang en zonsondergang die geen enkele dag hetzelfde zijn.

Bureau Fraai kiest voor neutraal basispalet

Om deze relatie met de omgeving nog meer te versterken kozen de architecten voor een neutraal basispalet van witte en lichtgrijze kleuren voor vloeren, plafonds en bestaande wanden. De vrijstaande volumes aan de zeezijde verwijzen juist naar de natuurlijke kleuren van de duinen en het strand en zijn daarom gematerialiseerd in licht eikenhout. Door dit natuurlijke materiaal te kiezen met zijn verfijnde textuur en detaillering krijgt het geheel een warme en aardse touch.

Skyline van de moderne stad

Als contrast verwijzen de sobere grijze kleuren in de woonkeuken en de media- en loungeruimte juist naar de skyline van de moderne stad. De vrijstaande houten volumes herbergen privéfuncties zoals hoofdbadkamer, inloopkast, sauna en kantoorruimte. Tegelijkertijd creëren deze volumes een subtiele scheiding tussen de gemeenschappelijke woon- en verkeersruimten en de twee slaapkamers. Indien nodig kunnen de ruimten van elkaar afgescheiden worden door de beglaasde stalen schuifdeuren te sluiten die volledig zijn geïntegreerd in de houten volumes. ‘s Nachts kunnen rolgordijnen en niet beglaasde schuifdeuren de slaapkamers geheel visueel afsluiten van de rest van het appartement.
Aan de kopse kant van het penthouse zijn de gemeenschappelijke ruimtes georganiseerd als een driepoot met daarin een verhoogde woonkamer, een media- en loungeruimte en een riante woonkeuken. Al deze ruimten staan in directe verbinding met de buitenterrassen. In het hart van de woning, met een plafondhoogte van 4,75 meter, is een rechthoekig centraal volume geïntroduceerd waarin de technische ruimte, berging, toilet en gastenbadkamer zijn ondergebracht. Bovenop dit volume is een mezzanine gecreëerd dat naast het herbergen van extra bergruimte uitzicht biedt op het unieke interieur en de steeds veranderende kleuren van de omringende luchten.

(Fotografie: Flare Department – Mart Goossens)

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.