Bolidt Innovation Center: Een kijkje in de keuken

Projecten 25-02-2020
Bolidt Innovation Center: Een kijkje in de keuken

In het Bolidt Innovation Center vormt elk detail een onderdeel van het verhaal over het bedrijf en zijn producten.
Bolidt Innovation Center: Een kijkje in de keuken

Het Bolidt Innovation Center is gebouwd aan rivier de Noord, op een terrein dat inmiddels is uitgegroeid tot de Bolidt Campus. In een tweede nieuwe gebouw op de campus vindt de productie van prefab-producten plaats.
Beide gebouwen zijn ontworpen door Lüchinger Architects en hebben dezelfde organische vormentaal, met vloeiende geronde hoeken. In het innovatiecentrum van de bekende specialist in kunststoftoepassingen, zoals vloeren, dekken en slijtlagen, worden in het R&D Center bestaande producten getest en geoptimaliseerd en nieuwe producten ontwikkeld. In hetzelfde gebouw zijn ook logistieke ruimtes en een warehouse. Last but not least is het centrum de plek waar klanten van Bolidt kennis kunnen maken met het bedrijf en zijn producten. *

Bolidt Innovation Center: Een kijkje in de keuken

Living lab

Omdat Bolidt voor zijn klanten niet zo maar een showroom wilde maar een ervaring die een blijvende indruk achterlaat, werd ‘experience architect’ Kossmann.dejong gevraagd voor het interieur. Het bureau was al in een vroeg stadium bij het project betrokken en paste in samenwerking met Lüchinger en de opdrachtgever nog het nodige in de architectuur aan. “Bolidt wilde in het innovatiecentrum kennis laten zien en vertrouwen wekken”, zegt Niels de Jong, senior designer bij Kossmann.dejong. “Dan moet je niet alleen monsters tonen en als in een afhaalrestaurant via een luikje informatie geven. Daarom stelden we voor het R&D Center geheel van glas te maken, zodat het deel gaat uitmaken van de presentatie.”
Kossmann.dejong ontwikkelde het concept van een ‘living lab’ waar alles draait om ‘chemistry’ en waar bedrijfsonderdelen, klanten en grondstoffen een reactie met elkaar aangaan, zodat telkens iets nieuws ontstaat. Hiervoor werden ook de logistieke ruimtes en het warehouse zichtbaar gemaakt, waardoor bezoekers ook met deze onderdelen kennis kunnen maken en zo worden meegesleept in het verhaal van Bolidt. De chemistry wordt ook verbeeld in de vloer, waarvoor Kossmann.dejong een verbindend patroon van cirkels en lijnen ontwierp dat staat voor chemie in een zeer brede zin van het woord: niet alleen de chemie achter de grondstoffen en producten, maar ook die tussen de verschillende bedrijfsonderdelen, en tussen Bolidt en de buitenwereld, de klanten. “Van grondstof tot eindproduct en alles ertussen”, vertelt Ruud van der Sloot, commercieel directeur van Bolidt. “We doen ook alles zelf, van ontwikkeling en productie tot en met verkoopadvies en het uitvoeren bij de klant. De hele waardenstroom hebben we in eigen hand. We werken wereldwijd altijd met eigen applicateurs en hebben voor elk segment gespecialiseerde mensen, en daarin zijn we uniek.” Het patroon van cirkels en lijnen is niet lineair, maar kan op verschillende manieren worden gevolgd, “wat ook symbool staat voor het feit dat alle vloeren van Bolidt custom made zijn”, zegt De Jong.

Bolidt Innovation Center: Een kijkje in de keuken

Exhibits

Het R&D Center heeft rondom gebogen glazen wanden, die mooi aansluiten op de organische vorm van het gebouw. En, stelt Van der Sloot: “We maken ook organische producten: onze kunststoftoepassingen zijn voor 95 procent biopolymeren op basis van plantaardige grondstoffen. We streven ernaar om 100 procent plantaardige producten te maken. Daar is vraag naar en we ontdekken voortdurend dat er veel meer mogelijk is dan we dachten.” Kossmann.dejong ontwierp ook de in wit Corian uitgevoerde meubelen in de laboratoria, ook weer in een organische vormgeving. De Jong: “De laboratoriumtafels waren echte ontwerpuitdagingen. Bolidt wilde geen standaard meubelen en ze moesten bovendien aan veel regels voldoen, onder meer wat betreft veiligheid en ergonomie. De esthetiek was daarom ondergeschikt aan de rest.”
Naast de laboratoria is een twee verdiepingen hoge ruimte met een geheel transparante gevel. Hier staan verschillende ‘exhibits’ – interactieve installaties waarmee bezoekers informatie over producten van Bolidt kunnen vergaren. Zo is er een exhibit met glazen stolpen waaronder 3D-geprinte items staan die verwijzen naar de verschillende segmenten waarin Bolidt actief is – zoals de offshore, zuivelindustrie, visverwerking, zorg, onderwijs of farmaceutische industrie. Je kiest een stolp met een item van het soort segment en plaatst dat in een ‘scanner’, waarna op een beeldscherm een video over de vloeren voor dat segment worden getoond. Een andere exhibit is de ‘Pounder’, die materialen zware stresstests laat ondergaan – zoals door een granaathuls die met een keiharde klap op een scheepsdek valt. Van der Sloot: “Zo laten we zien hoe hard de materialen zijn en dat ze een enorm lange levensduur hebben.”

Bolidt Innovation Center: Een kijkje in de keuken

24/7

Aan het eind van de exhibit floor staat een grote gele tribunetrap. “Die heeft drie functies”, zegt De Jong. “Het is een trap naar de eerste verdieping, een tribune waarop je kunt zitten om naar presentaties te luisteren, én een showcase voor verschillende details: elke trede heeft bijvoorbeeld een ander soort plintafwerking.” Door het sluiten van een reusachtig gordijn kan de ruimte worden verduisterd en wordt die omgetoverd tot een filmzaal. Op een groot scherm worden dan presentaties getoond die je kunt volgen vanaf een glazen tribune met geïntegreerde gestoffeerde bankjes, ontworpen door Lüchinger Architects. In de gordijnen zijn kleine gaatjes gemaakt, zodat ze overdag op een sterrenhemel lijken.
Meer over de medewerkers van Bolidt wordt verteld in ‘The Works’ – een donkere ruimte met een gebogen wand waarop video’s worden getoond die zijn gemaakt door medewerkers van Bolidt. Van der Sloot: “Die laten zien hoe onze mensen overal ter wereld en 24/7 werken, ‘A day in the life of Bolidt’.” Vanaf een brug naast The Works zie je de expeditieafdeling, waar producten gereed worden gemaakt voor transport. Ook hier wordt het vloerpatroon van lijnen en cirkels voortgezet. De Jong: “We wilden dit onderdeel integraal laten zien en niet als een aparte stoffige ruimte. Het logistieke gedeelte maakt deel uit van de waardenstroom en dat moet je ook zo behandelen.” Even verderop zie je door een raam ook het magazijn. “Dat raam is circa 120 minuten brandwerend, nodig vanwege de ontvlambaarheid van de producten”, weet De Jong.

Bolidt Innovation Center: Een kijkje in de keuken

Mensen

Op de tweede verdieping zijn onder meer een grote lounge, een brainstormruimte en een boardroom met uitzicht op de Noord. In het midden van de verdieping is The Core – een ronde bespreekruimte die met witte gordijnen kan worden afgesloten. Rondom staan spiegelende kasten met 3D-geprinte poppetjes van alle medewerkers van Bolidt: “Het idee is dat wanneer er een probleem lijkt te zijn, dat deze mensen kunnen het oplossen”, stelt Van der Sloot. “Daarom heet het ook The Core: de mensen zijn het belangrijkst in het bedrijf.” In het midden staat een tafel met daaromheen zes zilverkleurige Vitra Panton Chairs. Vrijwel al het losse meubilair in het Bolidt Innovation Center is van Vitra, waarmee al in een vroeg stadium werd samengewerkt. “De campus van Vitra in Weil am Rhein was ook een bron van inspiratie. Ook daar krijgen de bezoekers een ‘kijkje in de keuken’.”
Naarmate je hoger komt, zijn gelaagdere vloeren te zien. Door het hele gebouw zie je de Bolidt Chemistry terugkomen, ook in de vloeren. De vloer speelt een actieve verhalende rol en vertelt zo het verhaal van Bolidt en legt de complexiteit van het bedrijf uit. Waar op de begane grond de betonnen vloer alleen een coating heeft, ligt op de tweede verdieping een voorbeeld van een vloer met deels transparante lijnen die zichtbaar onder elkaar doorlopen. De Jong: “Omdat ze zo mooi zijn vond ik dat we die moesten laten zien. Ook dat was een uitdaging, maar het is goed gelukt.” Dat nog meer mogelijk is zie je verderop aan een kleurrijke vloer van maar liefst zes lagen. Kleurrijk is ook het grote dakterras aan de tweede verdieping, waar verschillende Bolidt vloeren voor buiten zijn te zien, Niet alleen vloeren trouwens: er staan ook banken met een zitting van Bolidt-materiaal. Van der Sloot: “We leggen ons toe op markten waarin we een verschil kunnen maken, en waar kunststof beter presteert dan de gangbare materialen. Zo hebben we voor de offshore een kunststof ontwikkeld die beter is dan het beton dat daar vaak wordt gebruikt, en daarnaast een alternatief voor asfalt waar dat niet kan worden toegepast. Daarmee zijn al verschillende bruggen afgewerkt.”

Bolidt Innovation Center: Een kijkje in de keuken

Beleving

De tweede verdieping is vaak ook het laatste onderdeel van een bezoek aan het Bolidt Innovation Center, maar hoe je er komt zal sterk verschillen. Het centrum is ontworpen als een menukaart, en afhankelijk van het type bezoeker wordt een op maat gemaakte beleving samengesteld. De nadruk ligt daarbij op co-creatie, om innovaties voort te brengen en om gezamenlijk commerciële activiteiten uit te rollen. Van der Sloot: “Hoe de beleving eruit ziet is ook afhankelijk van wie de rondleiding geeft. Dat kan een verkoper zijn, maar ook bijvoorbeeld een laboratoriummedewerker.” De rondleiding begint in ieder geval nooit bij het product: “We vertellen de bezoekers eerst over het ontstaan en de geschiedenis van het bedrijf, en over onze missie, en we merken dat mensen altijd heel breed geïnteresseerd zijn. Daarna zoomen we pas in op een specifieke vloer en kijken we ook of er alternatieven zijn. Maar het gaat om veel meer dan alleen vloeren verkopen, het gaat om het verhaal, de beleving. Zo wekken we vertrouwen en wordt duidelijk hoe goed en veilig het is om met Bolidt te werken.”

Bolidt Innovation Center: Een kijkje in de keuken

* Meer over de achtergrond van het Bolidt Innovation Center is te lezen in Pi 4-2018.

Bolidt Innovation Center: Een kijkje in de keuken

www.bolidt.com
www.luchinger-architects.nl
www.kossmanndejong.nl

Bolidt Innovation Center: Een kijkje in de keuken

(Tekst: Rutger van Oldenbeek – Fotografie: Thijs Wolzak en Jeroen Musch)

Bolidt Innovation Center: Een kijkje in de keuken

LEGENDA
Opdrachtgever Bolidt Kunststoftoepassing
Interieurontwerp en experienceconcept Kossmann.dejong exhibition architects
Architect Lüchinger Architects
Technisch ontwerp gebouw RoosRos Architecten
Interieurbouw/bouw exhibits Bruns
Losse meubelen Vitra
Laboratoriummeubilair S+B
Lichtontwerp Etap
Vloeren Bolidt Kunststoftoepassing
Constructief advies IMd Raadgevende Ingenieurs
Aannemer De Vries en Verburg