NOAHH en EX Interiors ontwerpen toekomstgerichte school

Actueel
Onderwijs  Projecten 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Op de locatie waar ruim vijftig jaar geleden het Christelijk Lyceum Veenendaal haar deuren opende aan de Kerkewijk, werd afgelopen november een prachtig toekomstgerichte én (bijna) energieneutrale school opgeleverd. Mét respect voor het verleden. Architectenbureau NOAHH en Interieurarchitectenbureau EX Interiors hebben al in de aanbesteding hergebruik, circulariteit en identiteit centraal in het ontwerp geplaatst.

De campus van de middelbare school het Christelijk Lyceum Veenendaal (CLV), naar een ontwerp van NOAHH en EX Interiors, bestaat uit vijf gebouwen. De drie oudste gebouwen – het theoriehuis, het praktijkhuis en de aula – waren technisch en functioneel verouderd en qua indeling, energieverbruik en binnenklimaat aan vervanging toe. NOAHH heeft gekozen voor een deel van het bestaande gebouw uit 1968 te hergebruiken en circulair te integreren in een nieuw, duurzaam schoolgebouw. De nieuwbouw wordt gevormd door een drie-laags volume met een atrium en wordt geflankeerd door de twee gerenoveerde bestaande gebouwen. Met de zorgvuldige positionering ten opzichte van waardevol groen en historische bomen wordt de identiteit van de campus en de aansluiting op de Kerkewijk versterkt. Het resultaat is een fraai voorbeeld van toekomstgerichte architectuur die zich vormt naar haar omgeving, mét respect voor het verleden.

Sociaal hart van het gebouw

Het bestaande gebouw is letterlijk en figuurlijk opengewerkt, waardoor er tussen de bestaande flanken een atrium is ontstaan met veel daglicht dat binnen valt middels de ooit veel in Veenendaal voorkomende industriële sheddaken. Een belangrijk element in het interieurontwerp was om een juiste invulling te geven aan het atrium – zowel functioneel als beeldend. Het karakteristieke atrium is ontworpen als sociaal hart waar de dynamiek van het onderwijs tot uiting kan komen, en zorgt er tevens voor veel efficiëntere en flexibelere indeling. Zo biedt het verschillende leer- en werkplekken en zijn ook de trappen multifunctioneel inzetbaar ten behoeve van voorstellingen, ouderavonden, bijeenkomsten, informele leerplekken of als verlengstuk van de aula. Het atrium is dé plek waar leerlingen geïnspireerd worden: het is de plek waar de verschillende leergebieden, zoals bijvoorbeeld de praktijkruimten van Kunst & Cultuur en Science, een duidelijk eigen identiteit krijgen. Boven de trap zweven deze lokalen als houten hyttes met grote etalages waarin leerlingen hun werk kunnen tentoonstellen.

Onderzoek door NOAHH en EX Interiors

NOAHH en EX Interiors, het interieurbureau dat vorig jaar de prijsvraag Werkplek van de toekomst won, hebben onderzoek gedaan naar hoe de multifunctionele trap meer kan zijn dan alleen een functionele verbinder. Dit resulteerde in een fraaie, beeldbepalende sculpturale beweging die ook de mogelijkheid gaf om de open gangen en leerpleinen met elkaar te vervlechten. Hierbij is bewust gekozen voor de opvallende kleur petrol als fraaie aanvulling op de houten look in het atrium. De trap is uitgevoerd in rubber, en meandert over de leerpleinen van de begane grond tot en met de tweede verdieping. Voor de overige vloeren is het linoleum vervangen door een minimalistische troffelvloer.

Oog voor detail

De ruimtes tussen de bestaande kolommen in het atrium zijn benut als plekken voor kasten, banken, postvakken en aanlandplekken. Door te kiezen voor een modulaire opzet en natuurlijk hout worden de elementen op natuurlijke wijze ingepast in het interieur. Het grote aantal stalen lockers onder de trap zijn gecoat in dezelfde kleur als het multifunctionele leerlandschap, waardoor ze naadloos worden opgenomen in het volume van de trap. Voor het interieur van de lokalen is gekozen voor een uniforme look qua meubilair. De wanden hebben een lichte warm grijze tint gekregen en is er een accentkleur toegepast als aanvulling op de petrolkleurige trap. Le Corbusier was hierin een grote inspiratiebron, waarbij gekeken is hoe grote kleurvlakken werken in een verder rustig kleurenpalet vanuit zowel beleving van het gebouw alsmede de identiteit van de school. Bij de keuze voor het los meubilair is samen met de gebruikers gezocht naar een balans tussen functie, comfort, onderhoud en de individuele wensen van de leraren en leerlingen. Naast deze eisen moest het meubilair ook passen in de karakteristieke omgeving en de leraren en leerlingen faciliteren, zodat ze in hun nieuwe omgeving zich prettig en veilig kunnen voelen. Een verbindende omgeving waar ze gezien worden, samen kunnen komen bij de projecttafels, presentaties kunnen geven op de trap, kunnen ontspannen, maar ook in een treincoupé kunnen kruipen om te studeren voor een volgende toets. De school heeft een nieuwe ziel gekregen.

Fotografie: Alexander van Berge en Katja Effting

www.noahh.nl
www.ex-interiors.nl

Legenda

Opdrachtgever Christelijk Lyceum Veenendaal
Architect NOAHH | Network Oriented Architecture
Interieur NOAHH | Network Oriented Architecture i.s.m. met Ex Interiors
Ontwerpteam NOAHH Patrick Fransen, Loes Thijssen, Geert Mol, Xabier Larrinaga, Bawar Tanay, Bilal Karaburun, Barbara Busslinger, Elisa Zampogna, Ilse Bakker, Alena Ulasava, Paulina Kapczynska, Magdalena Nalepa, Alicja Malek, Caterina Debidda, Eleonora Gaudini, Blaz Solar
Ontwerpteam EX Interiors Odette Ex, Marco de Rover, Hetty Keiren, Aaltsje Venema, Rob Kwak 
Risicodragend Projectmanager HEVO
Aannemer Burgland Bouw
Installaties INNAX
Bouwfysica ZRi
Constructeur Pieters Bouwtechniek
Interieurbouw HarryVan Interieurbouw
Meubilair Gispen