Zorghotel Domstate Utrecht: Alles is revalidatie

Projecten
Zorg & Welzijn 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Van Eijk & Van der Lubbe kleurden bij het interieurontwerp van zorghotel Domstate buiten de lijntjes, met verfrissend resultaat.

Zorghotel Domstate staat aan de Utrechtse Beneluxlaan, naast de kantoorgebouwen van zorgorganisatie AxionContinu. Het is gehuisvest in het voormalige reactiveringscentrum Albert van Koningsbruggen, gebouwd in 1972. Dit zes verdiepingen tellende flatgebouw is tot op het betoncasco gestript. Vervolgens transformeerden diederendirrix en Van Eijk & Van der Lubbe het tot een revalidatiehotel met viersterrenallure. Franse balkons, natuurstenen gevels, een royale lobby en kamers met een luxe uitstraling maken het revalideren hier een stuk aangenamer. Studio Van Eijk & Van der Lubbe was verantwoordelijk voor het interieur. Niels van Eijk: “Dit was ons eerste zorgproject, en dus erg interessant om te doen. Je krijgt te maken met andere vragen en eisen, bijvoorbeeld rondom hygiëne. Je hebt natuurlijk een aantal architectenbureaus die bekend staan om hun zorgprojecten, maar AxionContinu wilde geen gangbare oplossingen en heeft ons heel veel ruimte gegeven. We zijn gekozen juist omdat we nooit eerder iets in de zorg hadden gedaan, en er dus een frisse kijk op hadden.”

Dagelijks leven

Domstate beschikt over luxe gastenkamers, een onderzoek- en behandelcentrum, een restaurant en werkplekken. Alle functies zijn zoveel mogelijk georganiseerd rondom de patio, die ook helemaal opnieuw is ingericht. Omdat Domstate een zorghotel is, wordt er niet van patiënten gesproken maar van gasten. Van Eijk & Van der Lubbe creëerden een ‘Healing Environment’ onder het motto: ‘alles is revalidatie’. Van Eijk: “Gasten verblijven hier voor betrekkelijk korte tijd om zich voor te bereiden op het dagelijks leven waar ze straks weer deel van gaan uitmaken.” Binnen de architectuur van diederendirrix zijn vier thema’s vertaald naar interieur en gebruik, ten eerste: ‘het is een hotel tenzij…’, wat betekent dat de nadruk ligt op wellness en je welkom voelen. Ten tweede: ‘buiten de lijntjes kleuren’ – een verwijzing naar het feit dat de medewerkers van Domstate de dingen graag net even anders doen; vervolgens ‘buiten naar binnen brengen’, zoveel mogelijk aansluiten bij het normale leven, en tot slot: ‘revalideren is topsport’ – in Domstate draait immers alles om revalidatie. Het revalideren vindt dan ook niet alleen plaats in de sportzalen maar in het hele gebouw, bijvoorbeeld op de trappen.

Utrecht

Het gebouw is functioneel onderverdeeld in vier zones: De zone voor het publiek, de gastenzone, de gasten- en werknemerszone en de werknemerszone. Van Eijk: “Deze zones hadden elk een eigen input nodig vanuit de vier thema’s, wat is belangrijk op welke plek?”
Op de begane grond van het gebouw bevinden zich de receptie, de behandelruimten en het restaurant 030. “Vanuit het thema ‘buiten naar binnen’ is het restaurant ook open voor passanten. Je kunt hier à la carte eten wanneer je maar wilt, en zit dus niet gebonden aan vaste etenstijden zoals in veel ziekenhuizen. We hebben veel planten in het interieur gebruikt en omdat de meeste gasten uit de regio Utrecht komen, hebben we in het interieur verwijzingen naar de stad Utrecht opgenomen. Zo heeft de vloer een grote print waar je de plattegrond van de Domtoren in herkent. Deze sportvloer hebben we ook in andere zones toegepast.”
Het restaurant is een grote ruimte, waarin met gordijnen gebieden zijn afgebakend. “Er is een café-zone en een zone met verschillende zitopstellingen. We hebben ‘normaal’ meubilair gebruikt, en dat hier en daar aangepast. Zo zijn de tafels op maat gemaakt, je kunt er ook gemakkelijk met een rolstoel bij aanschuiven. Maar omdat we de gasten willen stimuleren om zoveel mogelijk te lopen, vind je bij de entree tegenover de garderobe een parkeerplaats voor rolstoelen.”

Frans balkon

De 84 gastenkamers in het gebouw zijn verdeeld over zes verdiepingen, die ieder een eigen kleurstelling hebben, van licht naar donker afhankelijk van de lichtinval. Van Eijk: “We hebben op de kop van elke verdieping een bijzondere ruimte ontworpen: een ‘damessalon’, een ‘herensociëteit’ een fysioruimte en een filmopstelling.” Om de hoteluitstraling te versterken, is in de gangen gekozen voor tapijt. In de gastenkamers wordt buiten naar binnen gehaald door middel van de schuifpui en het Franse balkon. “Omdat er veel functionaliteit in de kamers moet, hebben we het interieur neutraal gehouden met de nadruk op het uitzicht. De inrichting van de kamers kan gastafhankelijk worden gewijzigd door middel van een doorlopende stalen buis. Gasten kunnen hiermee enerzijds hun oefeningen doen, zoals aan een barre in een balletzaal. Anderzijds biedt deze buis de mogelijkheid om diverse meubels zoals headboard, spiegel en nachtkastje een andere plaats in de ruimte te geven.” Op de vloer ligt marmoleum van Forbo. In iedere kamer vind je werk van kunstenaars uit de regio Utrecht. Van Eijk & Van der Lubbe ontwierp een speciaal badkamermeubel, waar gasten zittend in een rolstoel gebruik van kunnen maken. Opvallend zijn de leren lussen, die aan de deurknoppen hangen en waarmee gasten vanuit hun rolstoel de deuren kunnen bedienen. “AxionContinu had al lang gezocht naar zo’n oplossing, maar hem nooit gevonden. Daarom hebben wij dit ontworpen.” Een grappig element zijn de spionnetjes in de kamerdeuren. “Die horen aanwezig te zijn in een viersterrenhotel. Wij hebben er vijf geplaatst, op verschillende hoogten.”

Bijzondere aanpak

De Healing Environment beperkt zich in Domstate niet tot de gasten- en publiekszone. Ook voor de medewerkers van AxionContinu zijn prettige lichte werkruimten gecreëerd met verschillende mogelijkheden voor samenwerken en overleg. De bijzondere maatwerkmeubelen, kleurencombinaties en beplanting sluiten aan bij het thema ‘buiten de lijntjes kleuren’: de omgeving past precies bij de innovatieve manier van werken in Domstate. Door het hele gebouw zijn speciaal ontworpen elementen te vinden, die verwijzen naar de functie van bepaalde plaatsen in het gebouw. Zo hangen boven ontmoetingsplekken als de receptiebalie en de overlegplekken lampen die op een stralenkrans lijken. Van Eijk: “We wilden van de plekken waar mensen elkaar één op één ontmoeten speciale plekken maken.” Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van de bijzondere en verfrissende aanpak waarmee Van Eijk & Van der Lubbe te werk gingen. Resultaat is een zorghotel waar de nadruk niet ligt op ziek zijn, maar op wellness. Een omgeving die aansluit op het leven ‘buiten’ en die uitnodigt om actief te zijn. Van Eijk: “Meestal zie je in zorggebouwen dat het de patiënt zo gemakkelijk mogelijk wordt gemaakt. Maar hier vroeg de opdrachtgever ons juist of we hindernissen wilden toevoegen aan het interieur.”

www.diederendirrix.nl
www.vevdl.com

TEKST Eva Vroom – FOTOGRAFIE Jeroen van der Wielen

LEGENDA
Architect diederendirrix
Interieurontwerp Van Eijk & Van der Lubbe
Vast meubilair Gielissen Interiors; VEVDL
Los meubilair restaurant en kamers Vervoort
Los meubilair kantoren, spreekruimten Lensvelt
E & Licht Stigho
Armaturen restaurant Usuals
Vloeren Pulastic; Forbo
Tapijt Marlin Contract
Aannemer Van Baaren