Vernieuwde Museum Arnhem binnenkort open voor publiek

Projecten
Cultuur 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Vanaf 13 mei 2022 is het vernieuwde Museum Arnhem op de vertrouwde prominente locatie op de stuwwal geopend voor publiek. Benthem Crouwel Architects ontwierp de unieke nieuwe aanbouw en herstelde de oudbouw, waaronder de kenmerkende historische koepel. Grote aandachtstrekker is de nieuwe vleugel, die 15 meter uitsteekt over de stuwwal waardoor bezoekers lijken te zweven boven de bomen. Het museum opent met drie tentoonstellingen: Van Links naar Rechts, Ten Minste Houdbaar Tot, en Open.

Benthem Crouwel Architects transformeerde Museum Arnhem tot een zichtbaar, overzichtelijk en toegankelijk nieuw museum dat de stad verbindt met de natuur en met de kunst. Architect en partner Saartje van der Made: “We waren meteen gegrepen door de prachtige hooggelegen plek. Het uitzicht is een enorm pluspunt, dus wilden we met het nieuwe gebouw zelfs nog meer de hoogte in om dat te accentueren.” Naast de bijzondere zwevende vleugel die ver uitkraagt boven de stuwwal en een publieke brede trap die deze met de vernieuwde beeldentuin verbindt is ook de gevel een blikvanger. De nieuwe vleugel is betegeld met 82.000 unieke, met de hand vervaardigde tegels. Het bijzondere kleurverloop van de tegels op de gevel – van aardse tinten aan de walkant tot ijsblauw aan de zijde richting de rivier, symboliseert de locatie van het museum op de door een gletsjer ontstane stuwwal. De combinatie van deze natuurlijke kleuren met de vorm zorgen ervoor dat het gebouw vloeiend overgaat in de natuur eromheen. Architect en partner Joost Vos: “De buitenkant moest subtiel én verrassend zijn, zodat het gebouw onderdeel wordt van de omgeving en tegelijk nieuwsgierigheid opwekt. De gevel wordt eigenlijk steeds interessanter wanneer je dichterbij komt. Alle tegels zijn uniek, alsof het allemaal kleine kunstwerkjes zijn, heel passend bij deze bijzondere plek en de functie als museum.”

Riante nieuwbouw

De transformatie van het museum startte in 2017. Met de renovatie is de oppervlakte van het gebouw met meer dan 1000 vierkante meter uitgebreid. De riante nieuwbouw heeft geresulteerd in vijf extra tentoonstellingszalen en twee publieksruimtes, die onderling zijn verbonden, met een vanzelfsprekende routing. De monumentale koepel van Cornelis Outshoorn uit 1873, oorspronkelijk een herensociëteit, kreeg zijn originele, ruimtelijke karakter terug en is het hart van het museum. In deze centrale ontmoetingsplek zijn de entree, de winkel en het café gehuisvest. Op de bovenverdieping van de koepel is een vrij toegankelijke activiteitenruimte gecreëerd, waar een doorlopend programma wordt aangeboden door het museum. De koepel geeft voortaan ook toegang tot de geheel vernieuwde beeldentuin. Deze ‘groene buitenzaal’ is vrij toegankelijk.

Publieke tribune Museum Arnhem


Een brede trap die het gebouw van oost naar west doorboort, verbindt de nieuwe vleugel met de beeldentuin. Deze trap wijst de bezoeker op de bijzonderheden binnen in het gebouw én geeft een prachtig venster op de rivier. De trap fungeert bovendien als tribune voor het publiek, voor voorstellingen in de tuin.

Relatie met de natuur


Oud en nieuw worden in het vernieuwde geheel op verrassende wijze met elkaar verbonden en het landschap speelt in de beleving van het museum een grote rol. Het gebouw en de locatie, centraal in de stad maar toch midden in het groen, zorgen voor prachtige uitzichten over de uiterwaarden en de Rijn. De nieuwe tentoonstellingsruimten staan in dienst van de collectie en de wisselende exposities. Deze rustige zalen met ononderbroken wanden worden afgewisseld met ruimtes die juist open zijn en door middel van grote, doorlopende raampartijen een vrije blik bieden op de natuur en de stad, waardoor de unieke ligging van het museum optimaal benut en benadrukt wordt. Dit ritme van introvert en extravert, beleving van door mensen gemaakte kunst en de verschillende landschapstypes maakt een bezoek aan het nieuwe Museum Arnhem tot een prikkelende en afwisselende ervaring.

(Fotografie: Jannes Linders)