VenhoevenCS ontwerpt energieneutraal sportcomplex

Projecten
Onderwijs 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Sports Building activeert een gezond en sociaal studentenleven op de campus van de Erasmus Universiteit Rotterdam. VenhoevenCS architecture+urbanism ontwierp dit sportcomplex voor maar liefst vijftig sporten door de sportzalen slim te stapelen op een compact plot. Het complex is energieneutraal en het publiek interieur is uitgevoerd in circulair geoogste, hergebruikte materialen. De centrale as door het gebouw fungeert als route én bestemming en verbindt mensen en plekken. Sports Building is dit najaar officieel geopend.

Het door Venhoeven CS ontworpen Sports Building van de Erasmus Universiteit Rotterdam is een trainings- en wedstrijdcentrum voor meer dan vijftig sporten en 25 verenigingen. 11.000 studenten, medewerkers en topsporters zullen gebruik gaan maken van de accommodatie. Aan de oostelijke entree van de stadscampus zijn op een compact kavel vijf zalen in ‘sport boxen’ constructief slim gestapeld en vervolgens iets opgetild. Hierdoor ontstaat een transparante en uitnodigende pint met de horeca en fitness. De ‘sport boxen’ vormen twee volumes, verbonden door de publieke kern van het complex. Deze gemeenschappelijke ruimte verbindt functies, sport en atleten, en vormt de connectie tussen beide zijden van de campus. “De binnenstraat is echt een fysieke en sociale verbinder; licht, hoog, met trappen en loopbruggen, veel groen en natuurlijk een bar. Vanaf hier moedigt zicht op sportende studenten echt aan tot meedoen”, aldus Manfred Wansink, architect en partner-directeur bij VenhoevenCS architecture+urbanism.

Transparantie en ritme

Sports Building heeft façades van glas en aluminium, horizontaal geleed en met verticale vinnen in meerdere ritmes. De hoek van de licht gebogen oostgevel en beide einduiteinden van de centrale doorgang kregen glazen puien over de volle hoogte. Deze transparantie markeert de levendige 
plekken: de publieke functies, op straatniveau en daarboven, plus de sportactiviteiten waarvoor geen gesloten zaal nodig is.

Ambities VenhoevenCS

In lijn met de ambities van VenhoevenCS en de Erasmus Universiteit Rotterdam is Sports Building van meet af aan als energieneutraal complex ontworpen – anno 2022 essentieel. Daartoe zijn voorzieningen geïntegreerd om water en zonne-energie op te vangen, vast te houden, uit te wisselen en te hergebruiken, en het gebruik ervan te minimaliseren. Deze principes zijn voor VenhoevenCS leidend bij al hun ontwerpen, waaronder die voor het Aquatics Centre voor Parijs2024, Zwembad Zoetermeer (2023) en het nieuwe zwembad in Lokeren (BE, 2023). In Sports Building hebben de architecten bovendien het openbare interieur uitgevoerd in bouwmaterialen die zijn geoogst bij circulair sloop. Zo fungeren metalen panelen van een voormalig detentiecentrum in Zeist opnieuw als plafond en kreeg 1.100 m2 houten vloerdelen van het TU Eindhoven-paviljoen een nieuw leven als sfeerbepalende gevel van de binnenstraat. Kwalitatief hoogstaand hergebruik inspireert de maatschappelijk betrokken en omvangrijke groep gebruikers van Sports Building om bij te dragen aan de circulaire economie.

LEGENDA

Locatie Campus Woudestein, Rotterdam, NL

Programma 5 zalen voor 50 sporten (NOC*NSF-standaard), fitness, bar, diverse voorzieningen

Opdrachtgever Erasmus Universiteit Rotterdam

Architectuur VenhoevenCS architecture+urbanism

Ontwerp-oplevering 2018-2022

BVO 8.800 m2

Score duurzaamheid EPC -0,04, BREEAM Excellent

Aannemer Remmers Sport en Onderwijs

Constructeur Verhoeven en Leenders

Installateur Hoppenbrouwers

Adviseur installatie, bouwfysica en energie Nelissen Ingenieursbureau

Exploitatie Erasmus Sport

(Fotografie: Ossip van Duijvenbode)

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.