Transformatie hoofdkantoor Royal Den Hartogh Logistics


Projecten
Kantoren 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
De bouwvergunning is verleend en inmiddels is ook de opdracht tot uitvoering officieel getekend. Op de kop van de Sluisjesdijk in de haven van Rotterdam staat een kolos uit de wederopbouw die naar ontwerp van Braaksma & Roos Architectenbureau wordt getransformeerd tot nieuwe thuisbasis voor Royal Den Hartogh Logistics. In slechts 1,5 jaar tijd is het ontwerp voor de nieuwe huisvesting ontwikkeld, uitgewerkt en aanbesteed. In de komende maanden gaan de eerste werkzaamheden van start. Het nieuwe hoofdkantoor voor de logistieke dienstverlener krijgt een levendige campussfeer en een divers programma.

“We kampten al een aantal jaar met te weinig ruimte in ons huidige kantoor. Nu grijpen we de gelegenheid aan om écht onze eigen plek te creëren. Een waanzinnig aantrekkelijk Basecamp voor onze medewerkers van nu maar ook van de toekomst”, zegt Pieter den Hartogh, Group Managing Director van Den Hartogh Logistics. De nieuwe kantoorruimtes van Den Hartogh worden gevestigd in de kop van het gebouw en de Maasvleugel, met fenomenaal uitzicht over de Maas, de haven en de stad. De overige ruimte wordt ingericht met een trainingslocatie voor Den Hartogh, een sportgelegenheid en een bedrijfsrestaurant. Er zal ook ruimte worden verhuurd aan andere bedrijven, die hierdoor de mogelijkheid krijgen zich op deze unieke plek te vestigen. En dit is slechts fase één, want het gebouw biedt genoeg flexibele ruimte voor toekomstige groei en ontwikkeling van de Den Hartogh campus.

Integraal ontwerpteam & uitvoeringsteam

Sinds begin 2021 werkt Braaksma & Roos Architectenbureau, ook betrokken bij de realisatie van Capital C in Amsterdam, als hoofdopdrachtnemer aan de integrale transformatie voor de realisatie van het Basecamp van Den Hartogh Logistics. In een ontwerpteam met Bremen Bouwadviseurs, Pieters Bouwtechniek en Buro Harro is het ontwerp in snel tempo uitgewerkt en aanbesteed. Afgelopen week was de feestelijke ondertekening van de uitvoeringscontracten van deze grootschalige transformatie.
Dijkxhoorn Bouw en Weboma slaan de handen ineen om als V.O.F. BC Basecamp in de rol van coördinerend aannemer het ontwerp voor de transformatie te realiseren. De installatietechniek wordt uitgevoerd door Croonwolter&dros. Het indrukwekkende betonnen skelet van het gebouw wordt circulair ingezet voor het nieuwe gebruik, maar daar omheen worden de gevels, daken en het inbouwpakket opnieuw ontworpen geïnspireerd op het bestaande karakter. Een toekomstbestendige werkplek en het Den Hartogh gevoel staan daarbij op de eerste plaats, dus de eisen voor werkcomfort zijn hoog. “Doordat veel installaties in het zicht blijven is het belangrijk om een uitvoerder te contracteren die deze kwaliteiten kan waarmaken”, zegt Matthijs van der Lugt, projectleider bij B&R. Tegelijkertijd staat een duurzaam installatie ontwerp hoog op de agenda en zal hier met veel zorg aan gewerkt worden.

Complex gebouw Den Hartogh

Het complex aan de Sluisjesdijk is gebouwd in de jaren vijftig. Typerend voor de architectuur uit de wederopbouw heeft het gebouw een bruut betonskelet, een robuuste vormgeving die duidelijk afleesbaar is aan de buitenzijde. Het ontwerp voor de transformatie bouwt voort op de kwaliteiten en industriële uitstraling van het bestaande gebouw. De oude fabricagehal heeft een karakteristiek sheddak waar het daglicht door naar binnen stroomt. Middenin het complex ligt een logistiek expeditiehof. De gevels worden integraal vernieuwd naar de huidige isolatie-eisen, maar met behoud van de kenmerkende betonstructuur en ritmiek. Nieuwe kozijnen krijgen een warme bronskleur die ervoor zorgt dat het geheel subtiel een eigen uitstraling krijgt. De grote maatvoering van de betonnen structuur wordt leesbaar in de kantoorruimte, en storende uitbreidingen worden verwijderd. In lijn met het industriële karakter van zowel het gebouw als het bedrijf blijven installaties zichtbaar en wordt de akoestiek bijna onzichtbaar gereguleerd. De nieuwe geïsoleerde gevels met grote raampartijen bieden wijds uitzicht op de bedrijvige haven en laten genoeg daglicht het gebouw binnenvallen. Het dak wordt voorzien van bijna 2.500 zonnepanelen waardoor het gebouw zeer energiezuinig wordt. De voormalige expeditiepoort wordt omgetoverd tot royale entree voor medewerkers en bezoekers. Van hieruit is direct zicht op de nieuwe groene binnentuin waar verschillende functies omheen liggen. Aansluitend op de entree is een informele ontvangstplek met café. Door een verhoogde ligging van de begane grond kijk je vanuit hier over de Maas en de haven. Deze ruimte verwelkomt de bezoeker bij Den Hartogh met warme rode tinten en een grote vitrinekast vol verhalende objecten die laten kennismaken met de meer dan honderdjarige historie van het koninklijke familiebedrijf.

(Fotografie: Braaksma & Roos Architectenbureau)

LEGENDA
Opdrachtgever Den Hartogh Exploitatie Maatschappij B.V., CAS Huisvestingsadvies & Projectmanagement
Architect integraal ontwerp Braaksma & Roos Architectenbureau
Ontwerpteam (onder opdracht van B&R) Bremen Bouwadviseurs (Installatie- bouwfysisca, brandveiligheids- en kostenadvies), Pieters Bouwtechniek (constructieadvies), buroharro (Landschapsontwerp)
Bouwkundig aannemer BC Basecamp V.O.F. (Dijkxhoorn Bouw en Weboma)
Installatietechniek Croonwolter&dros b.v.
Sloopwerkzaamheden Bert van der Plas