The Invisible Party past circulariteit toe in hotelontwerp

Projecten
Hotels & Restaurants 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
De Amsterdamse designstudio The Invisible Party ontwierp in samenwerking met het designteam van The Student Hotel de nieuwste locatie in Delft. Alle openbare ruimtes, de werkplekken, Collab en het in-house restaurant ‘The Commons’ zijn ontworpen vanuit circulaire designprincipes.

Delft is sinds 1 oktober een unieke hotspot rijker. Het vijftiende hotel van de toonaangevende hybride hospitality groep kon zich geen betere locatie wensen; gesitueerd in Nieuw-Delft, het groene hart van de stad dat volop in ontwikkeling is, en naast het NS Station. Circulariteit en verbinding staan centraal in TSH Delft, waar KCAP voor de architectuur tekende, het bureau de ook betrokken was bij de herontwikkeling van Rembrandt Park One. TSH wil innovators en creatieven een plek geven om te creëren, een thuis bieden voor studenten en een hub zijn waar iedereen kan samenkomen. “The Student Hotel heeft een sterke en uitgesproken merkidentiteit, maar voor elke locatie zoeken zij de aansluiting met de bestemming, de buurt en de gemeenschap”, zegt Vivian van Schagen, oprichter en creatief directeur van The Invisible Party. “Voor Delft hebben we het technische DNA en een stuk van de geschiedenis van Delft als basis voor ons projectonderzoek gebruikt om vervolgens binnen de lijnen van het merk dit project een geheel eigen identiteit en beleving te geven.”

Visuele link in ontwerp The Invisible Party

Met het multifunctionele karakter en de vele publieksfuncties van het gebouw in gedachten, wist de designstudio bruikbaarheid moeiteloos te combineren en legden zij een visuele link tussen The Student Hotel en de Technische Universiteit van Delft, zonder het speelse karakter van het merk uit het oog te verliezen. Materialen, patronen, prints en vormen zijn doelbewust ontworpen met een technisch thema in het achterhoofd; van computergrids tot aerodynamische vormen.
Voor urban restaurant The Commons ontwierp de designstudio als een eigentijdse versie van een grand café. De grote open industriële ruimte met veel ramen en betonnen kolommen heeft een ongedwongen en gemoedelijke uitstraling gekregen, door het implementeren van klassieke grand café referenties. Ronde vormen, expressieve kleuren en tactiele materialen geven warmte aan de ruimte. Door het gebruik maken van gordijnen, industriële kroonluchters, planten en kamerbrede banket banken, zijn er veel verschillende zithoeken en plekken gecreëerd waar je intiem kan tafelen. Het hart van The Commons is de vijftien meter lange cocktailbar die tevens dienst doet als open keuken. Het eclectische materialen en kleurenpalet, van gerecyclede plastic tafels, hemelsblauwe barstoelen, burgundy rode banken en een gerecyclede confetti gietvloer zorgen ervoor dat de ruimte meteen aangekleed is, zonder dat de tafels gedekt zijn.
Het bij elkaar brengen en verbinden van mensen staat centraal bij The Student Hotel en het is de taak van het design dat te stimuleren. Dit is onder andere terug te zien in TSH Collab, waar The Invisible Party de co-working plekken ontwierp. Zo staan er in het hart van de ruimte verschillende meeting pods waar in alle rust en afgezonderd gewerkt, gestudeerd of overlegd kan worden. Interessant detail is dat het vilt dat gebruikt is om de muren in TSH Collab te bedekken gemaakt is van gerecyclede Efteling kostuums. Daarnaast zijn alle voorzieningen voor flexibel werken en conferentiefaciliteiten aanwezig. De wanden inspireren de bezoekers door middel van handgetekende illustraties van grafisch ontwerper Monsieur Hubert en een muurschildering van kunstenares Chantal van Heeswijk.

Circular Design

Gedurende het ontwerpproces werd door TSH grote nadruk gelegd op circulariteit, waarbij less-is-more het motto was. De openbare ruimtes van The Student Hotel Delft hebben een circulair design gekregen wat betekent dat hergebruik, behoud van waarde en vermindering van de carbon voetafdruk centraal staan. Het meubilair is circulair ontwikkeld, alle schroeven en bouten zijn gemakkelijk te verwijderen zodat het klaar is voor recycling. Daarnaast zijn er stoelen gemaakt van oude jeans en kun je vintage meubelen en items tegenkomen die eerst dienstdeden op een andere TSH-locatie. Alle ruimtes zijn in zijn geheel opgebouwd uit recyclebare materialen. Zo zijn onder andere door The Student Hotel gerecyclede plastic melkdoppen gebruikt voor delen van de barbekleding in The Commons, is het gebruik van lijm vermeden en zijn alle muren voorzien van verf op waterbasis. “Vanuit een duurzaam perspectief hebben we gewerkt met leveranciers en materialen die circulair, milieuvriendelijk of upcycled zijn. Een voorbeeld is de indrukwekkende muur bij binnenkomst; we hebben hiervoor een gerecyclede kunststof wandbekleding gemaakt, ontworpen met een Delfts Blauw kleurenthema waar we een uitgesproken The Student Hotel-kleuraccent aan hebben toegevoegd”, vertelt Vivian van Schagen, creative director van het Amsterdamse designbureau.

(Fotografie: Steve Herud)

LEGENDA
Project The Student Hotel
Program publieke ruimtes, co-working spaces, restaurant, bar, vergader- en eventruimtes
Oppervlakte 1.685 m²
Opdrachtgever The Student Hotel
Ontwerp The Invisible Party
Design Direction Naomi Thieller de Poncheville / TSH Experience Design
Projectmanagement Melike Catalgol, Itziar Benedicto / TSH Development
Architect KCAP
Interieurbouw Fiction Factory
Illustraties Monsieur Hubert
Muurschildering Chantal van Heeswijk
Lichtinstallatie Aptum Lighting
Gerecyclede plastics The Good Plastic Company