The Den: historische waterwegen als inspiratiebron

Projecten
Hotels & Restaurants 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
In maart opende de The Den in ’s-Hertogenbosch – een vijfsterrenhotel aan de rand van het oude centrum, geïnspireerd op de bijzondere waterwegen in de bourgondische stad. Passend vormgegeven door HDVL Designmakers.

Bij binnenkomst in The Den ’s-Hertogenbosch, a Tribute Portfolio Hotel, vallen de golvende vormen van de fraaie entreebalie direct op. Ontwerpers Vahid Kiumarsi en Helge Docters van Leeuwen van HDVL Designmakers vertellen dat hun bureau, gespecialiseerd in hotelinterieurs, altijd volgens een concept werkt. “Tribute Portfolio is een speciale brand van Mariott. Het betreft signature boutique-hotels met een uitgesproken verhaal. Wij dringen nooit onze eigen stijl op zoals dat in de interieurs van iconisch opererende architecten gebeurt. We gaan altijd met de opdrachtgever om de tafel zitten. We inventariseren hun wensen en proberen dan via workshops een verhaal te ontvouwen. ’s-Hertogenbosch is een oude, bourgondische stad waar drie rivieren samenkomen: de Dieze, de Aa en de Dommel. Zij geven de binnenstad een schilderachtig karakter. Soms zelfs geheimzinnig: wanneer het water tijdelijk onder de grond verdwijnt. Wie er ooit een rondvaart maakte, kent de bijzondere ervaring. Daarom besloten we om stromend water als bindend thema te gebruiken. Vanuit een bourgondische benadering, die andere eigenschap van ’s-Hertogenbosch.”
Het waterthema keert op allerlei manieren terug in het interieur. Subtiel en nooit dwingend. De golvende vorm van de ontvangstbalie is behalve aantrekkelijk ook functioneel ontworpen. HDVL Designmakers wilden geen statische balie waarachter de medewerkers zich zouden verschansen. De dynamische vorm stimuleert hen tot actieve interactie met de gasten. Die variëren van internationale reizigers tot bezoekers uit de stad die speciaal voor het hooggelegen dakrestaurant met het spectaculaire uitzicht komen.

Witte maquette

Zodra het concept is vastgesteld, maken HDVL Designmakers een maquette van het toekomstige interieur. “Nog helemaal wit, zonder materialen”, aldus de ontwerpers. “Daarin beoordelen we met de opdrachtgever of de functies en de routing kloppen. Pas daarna kiezen we voor de toe te passen materialen. Een andere belangrijke waarde van ons bureau is inclusiviteit. Een interieur mag nooit intimiderend zijn en bepaalde groepen uitsluiten. Het moet mensen omarmen en opnemen. Dat aspect bewaken wij altijd nauwlettend.”
In de lobby staan enkele gestroomlijnde zitsculpturen. Ook de speciaal op maat gemaakte karpetten zijn vloeiend van vorm. Het meubilair is veelal rond dan wel afgerond, zoals de fraaie uitgiftebalies bij de ontbijtkeuken. Alles is subtiel gecombineerd met koper-, messing- en goudkleurige details: in de meubelen, de tafelranden, de vele accessoires zoals grote, vergulde vazen, de plinten en de voegen van de kleurrijke terrazzovloer. Maar ook in de vele verlichtingsarmaturen en de koperkleurige biezen in de fraai betegelde wanden. Zelfs in de wanddecoratie zit een goudluster. Drie kolossale zuilen zijn met een metallic-goudkleurig materiaal van Remix bekleed. Zij verliezen daardoor aan volume en lijken op te lossen in het geheel.

Mediterrane interieurs

Kiumarsi, zelf afkomstig uit Iran, vertelt hoe mediterrane architectuur zijn geheimen en schoonheid stapje voor stapje prijsgeeft. “Je ziet het niet in één oogopslag zoals in veel westerse gebouwen, maar geleidelijk. Steeds wacht je een nieuwe verrassing. Zo proberen wij ook te ontwerpen.” Het verklaart de heterogene en sensuele sfeer van de lobby van The Den. De ronde bar die in de zichtas van de receptiebalie is geplaatst, is geconstrueerd van zwart metaal en koel melkglas. De houten rand is stervormig ‘gekarteld’. Direct erachter ligt een zone waar een golvende bamboehouten wand een warme dimensie toevoegt. De ronde fauteuils en bijzettafeltje, evenals de fluwelen, blauwe gordijnen, verhogen de levendigheid. Een intieme nis met zitjes is volledig in koper uitgevoerd en zorgt voor een extra sensuele impuls. De golvende vorm van het deels verlaagde plafond versterkt de dynamiek in de lobby. Het terughoudend grijze lamellen-plafond bindt het geheel samen en stuurt de akoestiek aan.
Ook het kleurgebruik in The Den Mariott is geïnspireerd op water. In de lobby domineren verschillende tinten blauw, net als in de vaste vloerbedekking in de gangen. Het koele blauw combineert fraai met de vele kopernuances. In de hotelkamers is gekozen voor donkergroen dat effectief mengt met het zwarte hout van de meubelen, het toegepaste metaal en het glas in de badkamers. De kamers moesten ‘affordable’ worden en dus binnen een bepaald budget worden ingericht. Ze zijn ingetogen van sfeer. De verlichting accentueert de donkergroene kleuren en voorkomt dat een en ander te somber wordt. De op maat ontworpen, zwarte desks die langs de muren ‘stromen’ zorgen voor een vitaal accent. De stroken matglas die de badkamer van de kamer afscheiden, houden het interieur transparant en open.

The Den: verborgen pareltje

Het messingkleurige, monumentale hekwerk achter de receptie geeft schaal aan de hoge entreezone en toont de bezoeker flarden van de fraai gedetailleerde trap. Deze geeft toegang tot de meetingrooms op de eerste verdieping die links en rechts van een centrale gang liggen. Ze worden afgeschermd door glazen puien en de vaste vloerbedekking met zijn golven en kringen komt hier goed tot zijn recht. Een enigszins vergelijkbaar stroommotief is aangebracht op de hoge panoramavensters van de voorgevel in de vorm van koperkleurige banen.
The Den Mariott ligt aan de overkant van het spoor, waar het nieuwe ’s-Hertogenbosch razendsnel groeit. Enigszins aan het zicht onttrokken zoals ook de verschillende waterwegen in deze provinciehoofdstad. Wachtend op de Bosschenaren om dit pareltje in hun stad te ontdekken en in de armen te sluiten.

www.hdvldesignmakers.com

(Tekst: Peter van Kester – fotografie: Philipe Wiens)

LEGENDA
Opdrachtgever Odyssey Hotel Group
Interieurontwerp HDVL Designmakers; Helge Docters van Leeuwen, Vahid Kiumarsi, Beatriz Pero Giannini, Claudia Fontana & Marilia Baiak
Architect PBV Architects
Concept en branding Biezonder

Wandbekleding Vescom (Valencia 1039.03 / Grayson 1104.10)
Vloeren Euval, (custom made terrazzo flooring / terrazzo staircase 80.30 nemor)
Wanden Moso Bamboo (Flexbamboo natural)
Wandtegels Refin Ceramiche (Vetri – Naturale)
Plafonds Egger, (Anthracite Sherman Oak H1346 ST32), Hunter Douglas
Aannemer Odyssey Hotel Group / Bouwgroep Moonen

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.