Studioninedots ontwerpt werkomgeving Wet Beast

Projecten
Kantoren 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Studioninedots ontwierp voor Gerimedica ‘Wet Beast’: een verrassende werkomgeving met drie ruimtelijke elementen – speelse interventies in het kantoorlandschap die aanzetten tot een andere manier van werken.

Het nieuwe kantoor ‘Wet Beast’ van Gerimedica bevindt zich op de begane grond van Westbeat, een mixed-use gebouw dat eveneens ontworpen is door Studioninedots. Deze landmark in Amsterdam Nieuw West wordt gekenmerkt door de karakteristieke collectieve ruimte met 86 betonnen boogconstructies in de plint. Westbeat won de Gouden A.A.P. 2021, onder andere omdat het dankzij zijn combinatie van functies een verbindende rol vervult in de buurt. Het gebouw omvat woningen, horeca, plekken voor cultuur en bedrijfs- en publieke ruimtes.
Een van de bedrijfsruimtes op de begane grond is betrokken door softwarebedrijf Gerimedica, dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen en implementeren van een elektronisch patiëntendossier. Gerimedica schakelde Studioninedots, dat ook al de Bovenbouwwerkplaats transformeerde, in om het interieur voor hun kantoor te ontwerpen. Het resultaat is ‘Wet Beast’ – een werkplekconcept dat gekenmerkt wordt door een drietal verrassende elementen. Vincent van der Klei, partner bij Studioninedots: “Gerimedica wilde een ruimte in Westbeat, hun kantoor is het enige interieur dat we in het gebouw hebben ontworpen. In de basis hebben ze bij Gerimedica alleen bureaus, stoelen en basisvoorzieningen nodig, zoals vergaderruimtes, een keuken en een plek om de week door te nemen. Wij wilden interventies doen in het kantoorlandschap, en besloten om drie objecten aan de ruimte toe te voegen die bijdragen aan experiment, interactie en spontaniteit. Hiermee zorg je voor een nieuwe energie, omdat je iets doet waarvan je zeker weet dat het een andere manier van werken oplevert.”

Verwonderen en inspireren

De vormgeving van deze drie objecten staat volledig los van de architectuur, het zijn op zichzelf staande meubelen die zowel een tijdelijk als een permanent karakter kunnen hebben. De toegevoegde elementen hebben een functie, het zijn echt gebruiksvoorwerpen. Ze zijn organiserend, maar moeten daarnaast vooral verwonderen en inspireren. Van der Klei: “Je hebt de ruimte, het object en de toeschouwer. We vonden het belangrijk dat de objecten een reactie oproepen, het moest je iets doen.”
Het eerste object is The Beast: een Escher-achtig, multifunctioneel volume waar onder andere bijeenkomsten kunnen plaatsvinden. De trappen en de afwisseling tussen besloten ruimtes en doorgangen nodigen uit het volume op verschillende manieren te gebruiken. De grote glazen wanden bevorderen de interactie tussen de besloten kern en de omringende ruimte.
Het tweede object kreeg de naam Jungle Stairs, vanwege zijn organische vorm en de geïntegreerde beplanting. Dit object vormt de verbinding tussen de twee niveaus in het kantoor. De traptreden doen daarnaast dienst als podium voor presentaties, en als plek om rustig te zitten.
Op het hoger gelegen niveau tenslotte vind je Town Hall, een ruimte met speelse houten zitelementen en de plek waar op maandag iedereen samenkomt om dingen te delen. Dankzij de halftransparante gordijnen kan Town Hall zowel een besloten plek als open zijn. Van der Klei: “Het zijn objecten die alles kunnen, ze zijn niet direct leesbaar als trap of als vergaderlandschap. Omdat je niet meteen duidelijk ziet wat het is, werken de objecten vervreemdend. De trap heeft bijvoorbeeld verschillende vormen. De maten van de objecten hebben te maken met het gebouw. Westbeat heeft een grote schaal, dat vraagt bij de inrichting om een groot gebaar. Kleine dingen zouden hier verloren gaan.”

Monochroom

Om de drie objecten tot hun recht te laten komen, is het overige interieur verder neutraal gehouden. Het ruwe betonnen casco en de minerale gietvloer op cementbasis zorgen voor textuur, net als de gordijnen. Deze zijn van een gemêleerde, half transparante stof gemaakt. Studioninedots hanteerde een monochroom kleurenpalet, om de objecten zo abstract mogelijk te houden. Van der Klei: “Beneden hebben we gekozen voor rustgevend groen. Boven is de uitstraling informeler, daar kan overleg plaatsvinden, maar er wordt ook gegeten. Hier hebben we zachtere, warmere kleuren zoals roze toegepast.”
Om een goede akoestiek in de grote ruimte te creëren is een spuitplafond aangebracht. De verlichting bestaat uit een railsysteem met spots. Bij de loungeplekken is een meer intieme, huiskamerachtige verlichting toegepast, met staande lampen en hangverlichting van Ferm Living en Muuto.
Binnenbeplanting speelt een duidelijke rol in het ontwerp. “We wilden veel planten, niet alleen voor een beter binnenklimaat maar ook om meer afstand tussen de werkplekken te creëren.” Voor de losse inrichting paste Studioninedots rustige, no nonsense-meubelen toe. In de lunch- en workshoparea, de loungeruimtes en phone booths is gekozen voor meubilair van Hay; in de meeting rooms zijn houten tafels van Hay gecombineerd met gerecyclede petstoelen van De Vorm.

Blij met interieur Wet Beast

Het interieur heeft niet alleen een bijzondere uitstraling, het kwam ook op een minder gebruikelijke manier tot stand. Van der Klei: “We hebben dit project in zeer korte tijd en binnen een scherp budget gerealiseerd. We hebben niet met aannemers gewerkt, maar met bedrijven die ook bouwen voor theatervoorstellingen. Daardoor konden we snel schakelen. Omdat het project tijdens de coronaperiode is voltooid, stonden we soms voor uitdagingen, bijvoorbeeld wat betreft de levering van materialen.”
Bij Gerimedica zijn ze blij met het interieur. Van der Klei: “Iedereen voelt aan dat het een prettige werkomgeving is, zonder dat ze nu precies kunnen zeggen waarom. Gerimedica is een heel sociaal bedrijf, waar ze veel collectieve momenten organiseren. De directie wilde er echt voor gaan, met een bijzonder interieurontwerp voor de mensen die hier werken. Een goede sfeer zit hem ook in de werkomgeving.”

www.studioninedots.nl

(Tekst: Eva Vroom – fotografie: Maarten Willemstein)

LEGENDA
Opdrachtgever Gerimedica
Interieurontwerp Studioninedots; ontwerpteam: Albert Herder, Vincent van der Klei, Metin van Zijl, Ania Bozek, Eva Souren
Interieurbouw Woodstone & Steel; DeManMetDeHamer
Projectinrichting Bureau vandervorm
Los meubilair Hay, De Vorm
Gordijnen Levtec
Lichtadvies Clemens Lichtadvies
Losse verlichting Muuto, Ferm Living
Binnenbeplanting Het Groenlab