Staybridge Suites Den Haag: Een residentieel hotel

Projecten
Hotels & Restaurants 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
In het verbouwde Staybridge Suites The Hague – Parliament spelen twee actuele thema’s. Hoe transformeer je een gebouw met monumentenstatus? En hoe speel je in op de trend dat hotelkamers voor langere periode worden verhuurd, het zogeheten extended stay? Mulderblauw architecten ontwierp hiervoor overtuigende oplossingen.

Sinds de financiële crisis heeft Mulderblauw architecten (MB) zich gespecialiseerd in transformatieprojecten, met name in de hotelwereld. Voor Borealis Hotel Group (BHG) die in Den Haag al meerdere hotels exploiteert, verbouwde MB een achttiende-eeuwse stadsvilla tot een Staybridge Suites hotel. De ingang van het in november vorig jaar geopende complex, gelegen aan de Lange Vijverberg, valt nauwelijks op. Aan de monumentale gevel wappert een vlag, maar verder zie je niet direct dat je voor een hotel staat. Staybridge Suites is dan ook meer dan een hotel.
“Uiteraard kun je er een enkele overnachting boeken, maar men richt zich op een andere doelgroep”, zegt Nanko van den Brule, projectarchitect van Mulderblauw architecten. “Op gasten die de kamers voor langere tijd boeken, gemiddeld vanaf twee dagen tot twee maanden. Mensen uit het bedrijfsleven of expats die tijdelijk op een aantrekkelijke locatie worden ondergebracht. Dit heeft gevolgen voor de inrichting van de kamers. Het zijn eerder appartementen, met luxe badkamer en complete keuken. Ze heten dan ook suites. De algehele beleving is vooral gericht op thuis-zijn.” Zo vindt ons gesprek plaats in de Living: een sfeervolle huiskamer met open haard, een hoog plafond en houten lambrisering. Het is een van de monumentale stijlkamers uit de achttiende-eeuwse stadsvilla.

Drie gebouwen

Staybridge Suites is gehuisvest in drie gebouwen. Twee daarvan liggen aan de Lange Vijverberg en vallen onder beschermd stadsgezicht terwijl een van de panden een monumentenstatus heeft. Op de binnenplaats aan de achterzijde is in de jaren tachtig van de vorige eeuw een betonnen kantooruitbreiding toegevoegd. Ooit is het monumentale deel al met een extra laag ‘opgetopt’ tot vier verdiepingen. Van den Brule: “We hebben het hele project opgeknipt in twee delen: ‘monument’ en ‘niet-monument’. In het eerste waren we beperkt, in het ‘niet-monument’ was er meer vrijheid in het doen van ingrepen. In het monumentale gebouw zijn de afvoeren nét achter de grens van het beschermde deel gelegd om niet te hoeven breken of boren in de stijlkamers. Ook minimaliseert deze tweedeling de proceduretijd van de transformatie en bouw.” Verder deelde MB de vier etages zo veel mogelijk hetzelfde in. Dat maakte de aanleg van afvoeren en brandweringen stukken makkelijker en kostenbesparend. Tegelijk is zo’n identieke indeling per verdieping ook plezierig voor de linnen-medewerkers van het hotel.

Historisch karakter

“In dit project hebben we minimale constructieve ingrepen gedaan”, vertelt Van den Brule. “Die zijn kostbaar, tijdrovend en vaak oplosbaar met slim ontwerp. Dat had invloed op het ontwerp. We lieten de gevels en de constructie staan en haalden alle scheidingswanden weg. Vanwege het extended stay-concept zijn de kamers groter dan een gemiddelde hotelkamer. Leidend in onze benadering waren het historische karakter van het gebouw en de rijke geschiedenis van Den Haag. Marmeren open haarden en houten lambriseringen bleven behouden en zijn gecombineerd met diepblauwe en okergele kleuren. De toegevoegde messing verlichting, houten meubels en accessoires accentueren de bestaande, historische kwaliteiten en verhogen het comfort.”
De monumentale entree geeft toegang tot het atrium dat de verschillende gebouwen verbindt. Het is geschilderd in donkere, rustgevende antraciettonen en functioneert als lobby met twee, informele receptiebalies. De hotelgasten kunnen er ontbijten en de andere publieke voorzieningen bereiken: een fitness, een kleine winkel, de comfortabele Living en de Den die tevens als riante vergaderruimte apart kan worden verhuurd. Zodra de klimplanten in de lobby zijn uitgegroeid tot een mediterraan bladerdak, zullen zij de vliesgevels uit de jaren tachtig aan het zicht onttrekken. Transparante Vertigo-lampen (van Petite Friture) zweven luchtig in het hoge atrium dat daardoor minder hoog lijkt. Op de vloer legde MB keramische tegels in een rasterpatroon dat een knipoog is naar het plein voor de Ridderzaal.

Stijlkamers

In The Den zorgen diepblauwe wanden en het witte hout- en stucwerk voor een exclusieve ‘look&feel’. Een grote wandschildering van Vermeers Meisje met de Parel en de luxe meubels versterken deze sfeer. Op de eerste verdieping liggen nog twee monumentale, tot suites getransformeerde stijlkamers. De historische paneeldeuren, sierplafonds en marmeren schouwen bleven behouden, evenals de muurhoge boekenkasten. De bedden staan als eilanden in het midden, afgeschermd door halfronde, wandsegmenten. De toegevoegde materialen (hout, messing en stoffen) en donkerblauwe, poederroze en okerkleuren zorgen voor een luxe en vriendelijke uitstraling.
Ook de overige 99 suites zijn modern en huiselijk-residentieel vormgegeven. Een aantal bestaat uit one-bed-suites met een aparte zit- en slaapkamer. Zo kunnen in het woongedeelte ook zakelijke besprekingen plaatsvinden. De meubels zijn zorgvuldig gekozen uit designcatalogi. Zij zorgen voor een overal terugkerende, ingetogen huiselijkheid. Custommade messing spiegels, tapijten en lampen en fraai betegelde keukens en badkamers geven extra comfort. Op de wanden hangen decoraties met een vogelthema. Zij verwijzen naar de vogelkolonies die ’s avonds neerstrijken in de hoge bomen langs de Hofvijver. Geestig is de wasserette, waar de gasten hun was kunnen doen: deze is ondergebracht in de vroegere kluis van het gebouw.
Van den Brule: “De inrichting van de keukens wilden we optimaal standaardiseren, maar dat lukte niet overal omdat de afmetingen van de kamers onderling afwijken. Daarom hebben we bewust extra kosten gemaakt. We wilden in dit bij uitstek residentiële complex geen concessies doen aan het wooncomfort.”

www.mulderblauw.nl

(TEKST Peter van Kester – FOTOGRAFIE Today’s Brew)

LEGENDA
Opdrachtgever Borealis Hotel Group
Ontwerp architectuur en interieur Mulderblauw architecten
Maatwerk kamers Hoogendoorn-MBI
Maatwerk publieke ruimten Meuviro
Los meubilair Satelliet
Verlichting publieke ruimten Utilicht (o.a. Petite Friture)
Vloeren EGE carpets, Vandevloeren
Planten Hydrozorg
Constructeur LVD Ingenieurs bv
Installatieadviseur IDEA Ontwerp
Aannemer Vink+Veenman
BVO 7.600 m²