Stadsdeelkantoor Amsterdam-Noord: circulair visitekaartje

Projecten
Kantoren 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Met het superflex kantoor en multifunctioneel restaurant Plaza creëerde DAMAST architects met Stadsdeelkantoor Amsterdam-Noord een harmonieuze werkomgeving voor gemeenteambtenaren uit alle wijken.

De gemeente Amsterdam wil haar vastgoed zodanig aanpassen dat ambtenaren er flexibel, projectmatig en gebiedsgericht kunnen werken. De transformatie van Stadsdeelkantoor Amsterdam-Noord maakt onderdeel uit van deze nieuwe huisvestingsvisie. Daniël Peters, architect en oprichter van DAMAST architects: “Eind 2018 kreeg ik vanuit Vastgoed de vraag of ik mee wilde doen aan de pitch voor dit project, de inrichting van de begane grond en de derde verdieping van het stadsdeelkantoor. Het was de bedoeling dat het een circulair interieur zou worden, met een beperkt budget.”
DAMAST architects gaf invulling aan deze opdracht door met duidelijke routes en zichtlijnen een rustige en comfortabele werkomgeving te scheppen met een verscheidenheid aan plekken.

Logische routing in Stadsdeelkantoor Amsterdam-Noord

Het restaurant op de begane grond is nu een huiselijke Plaza, waar je ook kunt werken en vergaderen. Om dit te realiseren, moest de hele ruimte op de schop. Peters: “Het voormalige restaurantgedeelte waar zich nu de Plaza bevindt, was voor de verbouwing erg rommelig; dit hebben we gestript tot en met de balie in de keuken. Ik heb voor het ontwerp gedacht als een architect, en dat betekende dat de routing als eerste aan de beurt was, want die zat niet lekker. Voor een logische routing is de balie omgegooid, zodat de kassa nu aan de andere kant ligt. We hebben het restaurant aangepakt en hier ook vergaderplekken in opgenomen, omdat de gemeente de stadsdeelkantoren wil inrichten als een soort campus, waar ambtenaren overal kunnen werken.”
DAMAST architects deelde het restaurantgebied op in twee zones: een zone met ‘booths’ nabij de balie en een lager gelegen deel aan de gevel langs het water. “De open keuken van het restaurant betekende een uitdaging, omdat deze veel rumoer met zich meebracht. Dit probleem hebben we opgelost met glazen schermen achter de booths in combinatie met een geluidswerende afscheiding en hoogteverschil.” Het hogere gedeelte van de Plaza, ingericht met booths, is iets rumoeriger. Beneden is het rustiger, daar ligt de ‘huiskamer aan het water’.

Lange zichtlijn

Het superflexkantoor op de derde verdieping bevat comfortabel uitgeruste werk- en loungeruimtes en flexibele ruimtes voor projectmatig werken. Peters: “Voor de ‘Superflex’ was het budget nog beperkter dan voor de Plaza. Het metalen klimaatplafond en de systeemwanden moesten hergebruikt worden. We hebben op deze verdieping een lange zichtlijn gemaakt met een logische routing en een duidelijke zonering. Hiertoe hebben we met simpele middelen een lange gang gemaakt met een begeleidende muur van multiplex. Door gebruik te maken van taatsdeuren hadden we geen kozijnen nodig. In deze ‘geprogrammeerde’ muur bevinden zich onder meer overlegbooths. De tafels in deze booths steken een stukje uit in de achtergelegen projectruimtes, en vormen hier weer een dressoir om bijvoorbeeld een koffiezetapparaat op te zetten.”
De projectruimtes zijn gemaakt met gebruik van bestaande wanden, plafonds en verlichting. Op de vloer liggen tapijttegels van Interface, met gerecyclede garens. “In het midden van de verdieping is een pantry toegevoegd met speciaal voor dit project ontworpen tafels. Deze hebben we net als de achterwand van de pantry laten bekleden met Forbo desktop.” Net als in de Plaza is op deze verdieping het palet van materialen en kleuren beperkt gehouden, met als opvallende uitzondering een oranjerood volume. Hierin bevinden zich open en gesloten overlegruimtes en facilitaire voorzieningen als garderobekasten en toiletten.

Betaalbare materialen

Het duurzame, circulaire interieur van het Stadsdeelkantoor is eenvoudig en eerlijk, en past daardoor perfect bij de stoere, ongepolijste uitstraling van Noord. Peters: “We proberen met onze projecten aan te sluiten bij een verhaal, in dit geval door met het ontwerp de ‘rauwheid’ van Noord te benadrukken. We zijn geïnspireerd door het bijzondere karakter van Amsterdam-Noord, waar ‘maken’ centraal staat. Waar mensen vroeger op de scheepswerven werkten, experimenteren ze nu met stadslandbouw en het 3D-printen van huizen en bruggen. Die initiatieven hebben Amsterdam-Noord op de kaart gezet.”
Met basismiddelen als constructiehout, primer, gerecyclede petflessen en veel planten creëerde DAMAST een inspirerende werkomgeving. “Al het hout dat we hebben gebruikt is duurzaam geproduceerd. Het grootste deel van het meubilair is demontabel, en alle lakken zijn op waterbasis. Door de detaillering zijn de materialen gemakkelijk te scheiden. Het multiplex dat we voor de meubels gebruikt hebben is PureGlue Plywood, en bevat geen formaldehyde. De ‘vlam’ in het materiaal hebben we naar boven gehaald door middel van de afwerking.” Alle tafelbladen in de Plaza zijn afgewerkt met duurzaam Forbo desktop, de stoelen en loungestoelen zijn van De Vorm, en gemaakt van gerecyclede petflessen. “Uit het oogpunt van budget hebben we betaalbare materialen zo toegepast, dat er nuttige en mooie oplossingen ontstaan. Zo zijn de ingefreesde ‘handgrepen’ van de kubusvormige tafels geaccentueerd met een menie-rode verf als verwijzing naar het scheepsbouwverleden van Noord.” Mede dankzij dit soort vindingrijke oplossingen is het DAMAST architects gelukt om met minimale middelen een uitnodigende en flexibele werkomgeving te creëren, een duurzaam visitekaartje voor Noord.

www.damastarchitects.nl

(Tekst: Eva Vroom – fotografie: Peter Tijhuis)

LEGENDA
Opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Ontwerp DAMAST architects
Architecten Daniël Peters, Steven van Raan
Medewerkers Vera Verweij, Fabian van Deursen, Julian Hoyos
Interieurbouwer Databouw
Los meubilair Workbrands, De Vorm, Gispen; DAMAST architects (ontwerp)
Verlichting Workbrands, De Vorm, MR tubes
Stoffering Interface, Nevima
Bouwfysisch adviseur Cauberg Huygen
Bouwkundig aannemerPainting Holland Groep
BVO 1.200 m²

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.