Renovatie Rijksmonument aan de Nieuwe Herengracht

Projecten
Herbestemming 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Hollandse Nieuwe is door APF International gevraagd om een plan te maken voor de renovatie van het Rijksmonument aan de Nieuwe Herengracht 103 in Amsterdam en deze geschikt te maken voor verhuur.

Het Rijksmonument aan de Nieuwe Herengracht werd rond 1685 gebouwd. In 1751 werd het ingrijpend verbouwd waarbij het zijn huidige rococo-voorgevel en -interieur kreeg. In de 19de eeuw werden enkele kleine wijzigingen uitgevoerd. In 1909 werd er aan de achterzijde een feestzaal met toneel gebouwd. Het toneelgedeelte bevindt zich in het achterhuis van Nieuwe Herengracht 105 (sindsdien deel uitmakend van Nieuwe Herengracht 103). Delen van dit 17de of 18de -eeuwse achterhuis bleven hierbij behouden. In de periode 1921-1984 was het pand samen met enkele naastgelegen panden in gebruik als klooster. In deze periode veranderde er weinig aan het gebouw. Nadat de zusters het pand verkochten volgde een grondige restauratie.

Originele elementen Rijksmonument aan de Nieuwe Herengracht

Veel van de originele elementen waren goed bewaard gebleven en behoefden enkel gerestaureerd te worden. Alleen de bovenste verdiepingen en het souterrain hebben een grondige transformatie ondergaan. Het souterrain, voorheen een opgedeelde donkere ruimte is getransformeerd tot een open en lichte ontmoetingsruimte met grote keuken en toegang tot de tuin. Er zijn wanden verwijderd en de witjes die op verschillende plekken achter de lambrisering verstop zaten, zijn hersteld en aangevuld, wat een interessante mix van oud en nieuw oplevert. De bovenste verdiepingen zijn ook open gemaakt en er is een extra trap gekomen om de toegang te verbeteren. Hollandse Nieuwe ontwierp voor opdrachtgever APF International eerder ook al een laboratorium.

Zorgvuldig gekozen en voorgelegd

Door de monumentale status van een groot deel van het interieur, moesten de nieuwe afwerkingen zorgvuldig worden gekozen en voorgelegd. De originele marmeren afwerking in de entreehal die onder het tapijt tevoorschijn kwam, is gereinigd en gerestaureerd. De hoofdtrap is na uitgebreid kleuronderzoek in een moderne variant van de oorspronkelijke verdonkerde houtimitatie geschilderd. De bestaande houten vloeren zijn licht opgeschuurd, hersteld en opnieuw gelakt. De overige ruimtes, behoudens het souterrain en de kapverdieping, zijn voorzien van vergelijkbare houten visgraatvloer met bies.

Spelen met tinten grijs en wit

Om de monumentale ornamenten, architraven en vlakverdelingen goed tot hun recht te laten komen, is er gespeeld met verschillende tinten grijs en wit. De grijstinten verwijzen naar de periode waarin de zusters de bewoners van het pand waren en alles grijs geschilderd hadden. De nieuw ingebrachte elementen zoals de glazen wanden en pantry’s zijn om het verschil te benadrukken tussen oud en nieuw juist strak vormgegeven en uitgevoerd in mat zwart.