Powerhouse Company ontwerpt nieuw hoofdkantoor IBM

Projecten
Kantoren 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
In lijn met de filosofie van IBM: 'Let’s create', heeft Powerhouse Company een visie gecreëerd voor het nieuwe IBM-hoofdkantoor in Amsterdam. Zo ontworpen dat ontmoeting op natuurlijke wijze wordt gestimuleerd en tegelijkertijd klaar is voor de nieuwe vorm van gezond werken op kantoor.

Het ontwerp voor het nieuwe hoofdkantoor van IBM is voorzien van diverse faciliteiten gericht op welzijn en de verbondenheid met natuur. Gelegen in de Amsterdamse Think District, zal het nieuwe pand zowel profiteren als bijdragen aan dit gebied dat werk, wonen en vrije tijd integreert in een weelderig groen landschap, aldus architectenbureau Powerhouse Company, dat ook verantwoordelijk is voor het eerste houten universiteitsgebouw van Nederland.

Reputatie van IBM

Met IBM’s reputatie als marktleider en maker van wereld veranderende projecten, wist Powerhouse Company dat het ontwerp moest dienen als een plek voor innovatie. Het ontwerp stimuleert nieuwe ideeën door te focussen op connectiviteit en gebruikerswelzijn, waar werk, leven, natuur, verkenning en innovatie continu met elkaar verweven zijn. Naast IBM zal dit multi-tenant kantoor van 35.000 vierkante meter startups en scale-ups huisvesten om harmonieus te leven in een gedeeld gebouw terwijl hun afzonderlijke entiteiten binnenblijven, zoals vriendelijke buren die rond een bruisend stadsplein wonen.

Een verbindend ruimtelijk kader

Het gebouw Is solide maar open, met een atrium als aantrekkelijk groen, kloppend hart van dit nieuwe iconische kantoorgebouw. Het atrium is het sociale knooppunt waar mensen samenkomen en co-creatie wordt gestimuleerd door diverse voorzieningen en collectieve ruimtes, zoals een directievergadercentrum, koffiebar, restaurant, collegezaal, sportvoorzieningen en andere sociale functies. Naast een werkplek wordt het kantoor een plek voor gezondheid en duurzaamheid in de breedste zin van het woord, samenvallend in één samenhangend en dynamisch gebouw.
Powerhouse Company gelooft in een integrale visie op duurzaamheid en welzijn. Om medewerkers aan te moedigen gedurende hun dag te bewegen, nodigt het atrium uit om gebruik te maken van de trap in plaats van de liften. In de fitnessruimte op de begane grond kunnen hardloop- en yogalessen worden georganiseerd. De door slimme technologie aangestuurde plafonds zorgen voor gefilterde frisse lucht. Het architectenbureau gebruikt groen als een krachtig element om het welzijn te verbeteren. Hiervoor wordt samengewerkt met Steven Delva van Delva Landscape Architecture & Urbanism om het omliggende weelderige groene stadspark in en door het nieuwe gebouw te weven. Dit creëert een reeks landschap terrassen op de dakterrassen waarbij het groen door de binnenkant van het atrium drapeert en alle niveaus met elkaar verbindt. Voor het nieuwe IBM-kantoor is een state-of-the-art, duurzaam en gezond gebouw gewenst. Deze ambities sluiten aan bij het streven naar WELL Platinum en BREEAM Outstanding-certificering, waardoor het gebouw niet alleen gezond maar ook duurzaam is.

Een solide samenwerking

Bij het aangaan van de uitdaging om het nieuwe IBM HQ en Think District te ontwikkelen, is gekozen voor een multidisciplinaire aanpak. Onder leiding van RED Company is een solide ontwerp- en engineeringteam gecreëerd bestaande uit Delva Landscape and Urbanism, DVP, DGMR, Van Rossum, DVP Smart Concepts, Build in Amsterdam, Conceptcurator Anne van der Zwaag en George&Harrison. Het team bestrijkt het volledige spectrum van architectuur- en landschapsontwerp, engineering, projectmanagement, duurzaamheids- en gezondheidsadvies en het creëren van identiteit. Start van de bouw is voorzien voor 2023.

(Fotografie: PLOMP, RED Company, Powerhouse Company)