Powerhouse Company ontwerpt houten universiteitsgebouw

Projecten
Onderwijs 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Powerhouse Company heeft voor Tilburg University het ontwerp voor het eerste houten universiteitsgebouw van Nederland afgerond. Het gebouw is energieneutraal en omgeven door bos, met een oppervlakte van 33 x 33 meter, veertien collegezalen, zelfstudieplekken en een foyer. Het ontwerp is een variatie op de tijdloze, kloosterachtige gebouwen die al op de campus staan, aldus het architectenbureau.

Met een houten hoofddraagconstructie is het houten universiteitsgebouw van Powerhouse Company een volledig circulaire pionier in onderwijsarchitectuur. Houten ribbenvloeren overspannen een baanbrekende negen meter in het gebouw. Door gebruik te maken van droge, demontabele systemen van houtconstructie zullen de in totaal 4,6 km aan houtbalken grotendeels herbruikbaar zijn. De kenmerkende Muschelkalk stenen panelen aan de gevel, zorgen ervoor dat de steen ook kan worden hergebruikt. Zo verlegt het ontwerp grenzen, maar voldoet tegelijkertijd aan de complexe vereisten van een universiteitsgebouw.

Een nieuwe telg in een modernistische familie

Powerhouse Company liet zich inspireren door het eerste bouwwerk van de campus: het Cobbenhagen gebouw uit 1962 van Jos. Bedaux, nu een beschermd Rijksmonument. Bedaux toonde de katholieke wortels van de universiteit met een ontwerp dat een modernistische draai geeft aan de kloosterarchitectuur. Het nieuwe ontwerp van voegt zich naar Bedaux’ architectuur in de kalkstenen façade, de ritmische plaatsing van de ramen en de nauwe relatie met de natuur. Het resultaat is een gebouw dat er met zijn zachte stenen gevel en verankering in het landschap uit ziet alsof het er altijd al gestaan heeft, aldus het bureau.

Een verstillende rust

Binnen zijn, net als bij het Cobbenhagen-gebouw, de inrichting en het meubilair intrinsieke onderdelen van het ontwerp. Een natuurlijk palet – hout, steen en pleisterwerk – wordt in het gehele ontwerp gebruikt, van verheven sculpturale ruimtes van de collegezalen tot de intieme nissen bij het raam. Strakke houten tafels en banken en kruisvormige leeslampen in de studieruimtes stralen een afgezonderde esthetiek uit. Ramen laten natuurlijk licht de ruimte binnenstromen, terwijl ze op speelse wijze een scala aan uitzichten vastleggen: de lucht, hier en daar een boom of mensen die de campus oplopen.

Vier gezichten

Powerhouse Company heeft gekeken naar de verschillende kenmerken van de omgeving rondom het gebouw. Het bureau heeft vier gevels ontworpen die op deze verschillende kenmerken inspelen: bos, park en de hoofdroute naar het treinstation dat de campus bedient. Alle vier de zijden van het gebouw zijn via voetpaden, uitzichten en zichtlijnen verbonden met verschillende delen van het gebied. Elke zijde heeft verschillende detaillering en raamverdeling die de oriëntatie weerspiegelt.

Educatief Ensemble

Het gebouw zal een aanvulling zijn op het groeiende onderwijsportfolio van Powerhouse Company, dat onder andere bestaat uit het paviljoen voor de Erasmus Universiteit Rotterdam (met De Zwarte Hond) en het Jakoba Mulderhuis in Amsterdam (met Marc Koehler Architects en de Architecten Cie), de nieuwe toegang tot de campus van de Hogeschool van Amsterdam, dat momenteel gebouwd wordt.

LEGENDA
Architect Powerhouse Company
Landschapsarchitect EDM Tuin en Landschap
Stedenbouw Studio Hartzema
Installatie adviseur Royal Haskoning DHV
Bouwfysica adviseur Royal Haskoning DHV
Constructeur BREED Integrated Design
Aannemer Koninklijke BAM Groep
Geotechnisch adviseur Inpijn Blokpoel
Adviseur duurzaamheid Rienks Bouwmanagement
Ingenieur adviseur Royal Haskoning DHV
Kosten adviseur Multibouwadvies
Model Studio Abstract, Powerhouse Company
Fotografie Frans Parthesius (model)

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.