Positieve werkomgeving voor Rijswijk Wonen

Projecten
Kantoren 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Helgasnelarchitecten ontwierp voor Rijswijk Wonen een aangename, innovatieve en gastvrije werkomgeving, waarin circulariteit een hoofdrol speelt.

Woningcorporatie Rijswijk Wonen zat al sinds 1995 in hetzelfde gebouw, maar ondanks verschillende ingrepen voldeed het kantoor niet langer aan de eisen: het paste niet meer bij de manier waarop de corporatie haar klanten en relaties wil ontvangen, en evenmin bij de manier waarop de ­medewerkers ­willen samenwerken. Een geschikte nieuwe ruimte werd gevonden in kantoorgebouw ‘The Lobby’, vlakbij het station van Rijswijk. Voor het interieur werd helgasnelarchitecten gevraagd, dat eerder een lyceum in Deventer herontwierp.
Rijswijk Wonen bouwt aan betere en duurzame huisvesting voor én met mensen, en wilde deze menselijke benadering in het nieuwe kantoor zichtbaar maken. Daarbij wilde de woningcorporatie van een gesloten naar een open, lichte en warme omgeving, die ontmoeting en samenwerking stimuleert, en gastvrijheid en duurzaamheid uitstraalt. Rijswijk Wonen wilde dat het ontwerp tot stand zou komen in samenwerking met alle medewerkers. Omdat vanwege de coronacrisis direct contact moeilijk was, organiseerde helgasnelarchitecten digitale consultaties en overlegsessies op afstand. Stapsgewijs nam het bureau de medewerkers en directie zo mee in de realisatie van de nieuwe werkomgeving.

Medewerkers Rijswijk Wonen kiezen voor populierenhout

Helgasnelarchitecten ontwierp een ‘werklandschap’ met een open, ruimtelijke structuur, met daarin gesloten ruimtes – zoals concentratieplekken, belplekken en spreekkamers – die tegelijk ook ‘roomdividers’ vormen en zo verschillende plekken in de grote ruimte creëren. De gesloten ruimtes zijn gemaakt van hout en glas, met afgeronde hoeken die de vriendelijke uitstraling van het interieur accentueren. Kasten met plantenbakken vormen een natuurlijke buffer tussen drukke en rustige gebieden. Zo worden open en dicht afgewisseld en kun je op verschillende manieren door het kantoor lopen. Doordat je zowel langs de gevel als langs de gangzone bij je werkplek kunt komen, is het mogelijk fysieke afstand te houden – waarmee het interieur tevens ‘coronaproof’ is. Veel aandacht is ook besteed aan veiligheid en doorzichten – je hebt overal visueel contact met je collega’s. De balie is laag, zodat bezoekers er gastvrij kunnen worden onthaald en op dezelfde hoogte op een comfortabele stoel kunnen zitten.
De medewerkers wilden een rustige, natuurlijke sfeer en kozen voor populierenhout, dat zowel voor de wanden als het maatwerkmeubilair is gebruikt. Door slechts één materiaal toe te passen heeft de ruimte een aangename, lichte en huiselijke uitstraling, wat wordt versterkt door de losse meubelen in zachte tinten. Het resultaat is een ruimte met een positieve uitstraling, waarin zowel bezoekers als medewerkers zich op hun gemak voelen.

Materialenpaspoort

Uit de workshops met medewerkers kwam veelvoudig duurzaam en circulair bouwen naar voren. Helgasnelarchitecten ging daarom samen met het bouwteam de uitdaging aan om het project circulair uit te voeren. Al vanaf de ontwerpfase is steeds gekeken hoe het interieur zo goed mogelijk demontabel, recyclebaar en ecologisch verantwoord kon worden vervaardigd, en in de toekomst ook een tweede leven zou kunnen worden gegeven. De wanden en meubelen zijn bijvoorbeeld zo gedetailleerd dat ze eenvoudig kunnen worden gedemonteerd of verplaatst. Alle materialen zijn zorgvuldig gekozen, zodat ze aan het eind van hun levenscyclus verwerkt kunnen worden tot nieuwe grondstof – van vloerbedekking, plaat- en isolatiemateriaal tot de stoffering van de banken en stoelen. De stoffen en vloerbedekking zijn samengesteld uit hergebruikte garens. De populieren ecoplex-platen zijn afkomstig uit verantwoorde beheerde bosbouw en van een snelgroeiende houtsoort, en daardoor milieuvriendelijk. Er is minimaal gebruik gemaakt van lijm en kit: alle verbindingen zijn ‘droog’ en zorgvuldig geschroefd.
De interieurbouwer is de verplichting aangegaan om het materiaal van wanden en meubelen aan het eind van de gebruiksperiode terug te nemen. Hiertoe is elk onderdeel voorzien van een ‘materialenpaspoort’, waarmee alles uiteindelijk tot op de schroef kan worden herleid en terug in de productieketen kan worden gebracht. Doordat alles in de fabriek is geprefabriceerd en op locatie is gemonteerd, is ten slotte ook tijdens de bouw zo weinig mogelijk restmateriaal ontstaan.

www.helgasnelarchitecten.nl

(Tekst: Rutger van Oldenbeek – fotografie: Daria Scagliola)

LEGENDA

Opdrachtgever Rijswijk Wonen
Interieurontwerp helgasnelarchitecten
Projectmanagement Puur en Partners
Interieurbouw Van Assem Interieurbouw
Losse meubelen Ahrend
Vloerbedekking Modulyss
E-installaties J.S.O. Elektrotechniek
W-installaties Kropman Installatietechniek
Aannemer Barten Groep
Oppervlak circa 1.200 m²