Poliklinische apotheek UMCG: efficiënt, sfeervol en stressverlagend

Projecten
Zorg & Welzijn 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Denk Ruim ontwierp voor de poliklinische apotheek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een helder, warm en uitnodigend interieur, waarin optimaal kan worden gewerkt en zowel de medewerkers als de patiënten zich prettig voelen.

Vanwege toegenomen drukte werd de bestaande apotheekruimte in de poliklinische apotheek UMCG te klein voor zowel de medewerkers als de patiënten. Om beter te kunnen werken en patiënten passend te kunnen ontvangen, werd een nieuwe apotheek gebouwd – een vrijstaande semi-permanente aanbouw in staal tussen twee beddenhuizen van het enorme UMCG-complex. Denk Ruim Over Interieur – het bureau van Mirjam Jansen – werd gevraagd voor het interieurontwerp.

Healing environment in poliklinische apotheek UMCG

“De nieuwbouw was een grote rechthoekige ruimte met een weinig uitnodigende uitstraling”, vertelt Jansen. “Ik wilde het neutrale karakter van de ruimte maskeren door middel van een sfeervol en warm interieur.” Ander belangrijk uitgangspunt was het creëren van een efficiënte indeling door middel van korte looplijnen, en het optimaal ondersteunen van de werkprocessen.
Aan de hand van ‘Healing environment’-principes‘ creëerde Denk Ruim een stressverlagende omgeving – door middel van ronde, organische vormen, warme kleuren, sfeervol licht, vriendelijk ogende meubelen, natuurlijke materialen en een goede akoestiek. Ook is er veel daglicht, in de wachtruimte staan planten. Voor privacy rondom het gebouw, en omdat beplanting daar niet mogelijk was, bedacht Denk Ruim een folie met als thema de natuur. In samenwerking met grafisch vormgever Else Boekema werd gekozen voor kruiden – een verwijzing naar de medicijnen die hier worden verstrekt. De door Boekema ontworpen folie – onder meer aangebracht op ramen en deuren die uitkijken op een dode muur – geeft de ruimte een geraffineerde, warme touch.

Golvende lijnen

In de wachtruimte zijn elf balies, waaronder twee rolstoelvriendelijke, en een spreekkamer. Voor privacy en een goede akoestiek zorgen de schermen tussen de balies, gemaakt van een akoestische meubelplaat en afgewerkt met een dik vilt in warmgeel. Alle balies zijn op maat gemaakt en elektrisch in hoogte verstelbaar. In de voorzijde van de balies zijn grote verlichte cijfers aangebracht: “Zo is het voor de bezoekers direct duidelijk waar ze moeten zijn”, stelt Jansen. “Ook ontstaat zo vanaf de entree een aantrekkelijk, uitnodigend beeld.” Het laatste wordt nog versterkt door de Marmoleum vloer – met een patroon van golvende lijnen in verschillende kleuren die vanaf de ingang richting de balies lopen en ook de routing intuïtief duidelijk maken. De vloer loopt door in de interne straat langs de apotheek en werkt zo ook drempelverlagend.
Het UMCG kent tal van regels voor bouw- en interieurprojecten – bijvoorbeeld op het gebied van kleuren en verlichting. Jansen: “Maar ik heb me hard gemaakt voor sfeerverlichting in de wachtruimte. In plaats van het harde witte standaardlicht hangen aan het plafond nu vriendelijk geronde glazen armaturen en zijn er inbouwspots met een warme kleur van 2700 K gebruikt.”

Medicijnenrobot

De nieuwe apotheek is ook op technologisch gebied innovatief: zo is er een elf meter lange medicijnenrobot die automatisch de medicatie inclusief etikettering bij de apotheekmedewerker aflevert, en deze zo veel werk uit handen neemt. “Ik wilde in de wachtruimte zo weinig mogelijk techniek in het zicht”, zegt Jansen. “Daarom ontwierp ik voor de medicijnenrobot een maatwerkkast, die tevens zorgt voor afscheiding tussen de wachtruimte en de backoffice. Hierdoor kunnen de medewerkers rustig en geconcentreerd de medicatie bereiden. In de vorige situatie voelden zij zich vaak op de vingers gekeken door de bezoekers.” De loopbanden van de robot zijn in de logistieke gang achter de balies geplaatst, en ook medicijnen en folders zijn zoveel mogelijk uit het zicht gehouden: er zijn slechts twee kleine vitrines voor de losse handverkoop van medicatie. Veel aandacht was er ook voor de logistiek van het backoffice. Dat is veel groter dan in de vorige apotheek en efficiënter ingedeeld. Ook hier is door middel van kleuren en materialen een aangename sfeer gecreëerd, “De medewerkers bevinden zich hier immers het langst”, aldus Jansen.

Out of the box

Door de coronacrisis lagen vrijwel alle grote bouwprojecten in het UMCG stil, de apotheek is het enige project dat wel is gerealiseerd. Doordat het nieuwe gebouw losstaat los van de bestaande bouw, kon het eerst volledig door de aannemer worden voltooid en werd pas op het laatste moment een interne verbinding gemaakt tussen de apotheek en de centrale ziekenhuishal. Het ontwerp was in principe al gereed vóór de coronacrisis, bij oplevering bleken echter veiligheidsschermen tussen de balies en de wachtruimte nodig te zijn. “De opdrachtgever wilde een permanente oplossing die in de toekomst wel eenvoudig kan worden losgekoppeld als ze niet meer nodig zou zijn”, zegt Jansen. “Ik heb daarom schermen ontworpen die worden bevestigd tussen de privacyschermen en volledig van glas zijn, zodat ze het totaalbeeld van het ontwerp niet aantasten.”
De poliklinische apotheek UMCG is de eerste apotheek die Jansen ontwierp, maar juist haar onbevangenheid en het ‘out of the box’ denken hebben geleid tot een interieur dat zich duidelijk onderscheidt van de vaak meer standaard apotheekinrichtingen, mede dankzij het vele maatwerk. Het resultaat is een prettige omgeving waarin zowel de medewerkers als de patiënten en bezoekers zich fijn voelen. Bovendien is de wachttijd aanzienlijk teruggedrongen. Jansen: “De reacties zijn zeer positief, zowel die van de patiënten als de medewerkers. En die van hoofdapotheker Trea Keizer, die op haar beurt veel complimenten kreeg van collega’s uit de branche.”

www.denkruim.nl

(Tekst: Rutger van Oldenbeek – fotografie: Elise Klinkert)

LEGENDA
Architect Martini-architekten
Interieurontwerp Denk Ruim Over Interieur, Mirjam Jansen
Grafische vormgeving raamfolies Else Boekema
Interieurbouw Zwartwoud
Projectinrichter Sijbes
Losse meubelen Emeco, Oranje Office, Score, Dutchscreen, Viasit
Lichtplan wachtruimte 2BeLighted
Verlichting o.a Muuto
Vloeren Forbo Flooring
Medicijnenrobot Rowa België
Installateur ITBB
Aannemer Friso Bouwgroep
Oppervlakte BVO 533 m², NVO 495 m²

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.