OV Campus DOVA en CROW: duinen, wolken en rivieren

Projecten
Kantoren 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Studio Frits ontwierp voor de OV Campus van DOVA en CROW een interieur dat mensen uitnodigt om naar kantoor te komen, met als leidraad een kantoorconcept van Alea Company. Belangrijke rol spelen het plafond en het vrijwel ontbreken van scheidingswanden.

Samenwerkingsverband DOVA bestaat uit OV-organisaties uit het hele land; CROW is een kennisinstituut voor de infrastructuur, de openbare ruimte en het verkeer en vervoer in Nederland. Op de OV-campus van DOVA en CROW komen alle stakeholders van het openbaar vervoer in Nederland (met uitzondering van de NS) bij elkaar om beleid te maken. De campus is gevestigd in de Smakkelaarsburgt, een jaren tachtig-gebouw vlakbij Utrecht CS. De ruimte die door Studio Frits en Alea company werd ingericht vormt min of meer de ‘huiskamer’ van de OV-campus.

Bottom-up

Sebastiaan Vierkant van Alea company werd uitgenodigd voor een tender en haalde met zijn aanpak de opdracht binnen: “Wij ontwikkelen al onze kantoorconcepten ‘bottom-up’ – aan de hand van input van alle betrokkenen bij een project. Door middel van onder meer spellen, workshops en een enquête verkrijgen we inzicht in hoe mensen hun werkomgeving in het dagelijks werk zien, wat ze van een hybride wekomgeving als deze verwachten en hoe ze die willen benutten. Zo wordt onderling begrip gecreëerd en ontstaan nieuwe ideeën. Want wij zijn niet de expert, dat zijn de gebruikers.” Op de OV Campus werken zo’n veertig mensen permanent, maar er komen ook veel bezoekers, onder meer om te vergaderen. Vierkant: “We hebben gekeken naar hoe elk soort gebruiker de ruimte beleeft, hoe beleef je die als bezoeker van vergaderruimtes en hoe als flexwerker? Door dit goed scherp te krijgen, creëerden we een ‘kapstok’ voor de briefing naar de architect die het gaat invullen.”

Input OV-campus Dova en Crow

Als architect werd Frits de Kleine van Studio Frits gevraagd, die aan de hand van de input van Alea company een interieurontwerp maakte dat in de eerste plaats mensen moest verleiden om op de OV Campus te werken: “Hier begin en eindig je je dag, en het interieur moet een reden zijn om te komen.” Hoewel er na de coronacrisis veel meer thuis wordt gewerkt, heeft de ruimte volgens Vierkant nog steeds een belangrijke functie: “kennisdelen en ontmoeten blijven een essentieel onderdeel van de campus.”
De OV-campus wordt gebruikt door partijen uit heel Nederland, en daarom liet De Kleine zich inspireren door Nederlandse landschappen. Op de vloer ligt bijvoorbeeld een vloerbedekking waarin verschillende Nederlandse landschappen worden gerepresenteerd, zoals een duin-, veen-, en rivierlandschap. De Kleine: “De vloer loopt door de ruimte als een rivier die door het landschap meandert, en voert als vanzelf naar de verschillende soorten werk- en ontmoetingsplekken.” Op een aantal glazen wanden zijn prints van golven aangebracht. Een belangrijke uitkomst van de workshops was dat de akoestiek prettig moest zijn, ook wanneer het heel druk is. In een deel van de ruimte hangt daarvoor een prachtig plafond van vilten baffles (ReFelt van De Vorm) dat verwijst naar een typisch Nederlands wolkendek en een van de blikvangers in het interieur vormt. De Kleine: “We wilden ook een contrast creëren met het jaren tachtig-exterieur en zorgen voor een ‘wow effect’ als je binnenkomt.” Op sommige plekken hangen spots tussen de baffles, als zonnestralen die door het wolkendek breken.

Binnen- en buitenbocht

Je komt binnen bij de receptiebalie – als in een hotel – waar je welkom wordt geheten en kunt vragen waar je moet zijn. De Kleine: “Als je vroeg bent en nog even koffie kunt drinken, kom je anders binnen dan wanneer je haast hebt en direct naar een vergaderruimte moet, je gebruikt de ruimte anders. Daarom hebben we de ruimte min of meer in tweeën gedeeld, met een ‘buitenbocht’ die naar de vergaderkamers leidt en een ‘binnenbocht’ voor wie meer tijd heeft – met aan beide zijden een pantry met koffiemachine. Zo storen de bezoekers die komen vergaderen niet de mensen die er zitten te werken.” In de drukkere buitenbocht zorgt het baffleplafond daarbij voor geluiddemping, op andere plekken is het bestaande systeemplafond hergebruikt.
Hergebruik speelt een grote rol in het interieur: vrijwel alle meubelen zijn meegenomen uit de vorige locatie, tot en met de kussens op de banken. De Kleine: “Bij het ontwerp moesten we rekening houden met de kleuren van de bestaande meubelen. We hebben daarom alles geïnventariseerd zodat we het een goede plek konden geven.” De lockers zijn tweedehands, en ook bestaande scheidingswanden zijn hergebruikt, hier en daar wel afgewerkt met nieuw vilt.

Simpele ingreep

Vierkant en De Kleine wilden zo weinig mogelijk binnenwanden, en voor afscheiding werden daarom speciale halfopen kasten ontworpen – met daarin onder meer bergruimte, een garderobe, verlichting en een akoestisch blok dat is afgewerkt met geel vilt, de kleur die het beste past bij het bestaande meubilair. Ook de brainstormruimte is open – voor afscheiding hangt er een groot gordijn. Vierkant: “Een onderdeel van onze aanpak is terugkomen en evolueren, en kijken wat er beter kan. Daaruit bleek dat de directeur vanwege vertrouwelijke gesprekken wel liever een gesloten ruimte had. Daarom hebben we hier achter de open kast een glazen wand gemaakt.” In de kasten zijn verticale houten latten verwerkt, en die zijn ook gebruikt voor de ombouw van de jaren tachtig-radiatoren, “een simpele ingreep die de ruimte een geheel andere uitstraling geeft”, aldus De Kleine.
De hexagoonvorm van het gebouw, waardoor je gemakkelijk verdwaalt, was volgens De Kleine ten slotte ook een zegen: “Hierdoor konden we het interieur spannender maken, niet één grote open ruimte, maar een gelaagd en aangenaam interieur met steeds nieuwe verrassingen.” En dat werkt: Vierkant en De Kleine kregen reeds twee nieuwe opdrachten van bezoekers van de campus.

www.studiofrits.nl
www.aleacompany.nl

(Tekst: Rutger van Oldenbeek – fotografie: Jurrian Neijenhuis Fotografie)

LEGENDA
Opdrachtgever DOVA-CROW
Interieurbouw Wassenaar Interieurmakers, Buitengewoon Maatwerk
Verlichting Nordlux
Vloerbedekking Chilewich
Plafondbaffles ReFelt
Akoestisch adviseur PhysiBuild
Oppervlakte 900 m²

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.