Ontwerp Group A: groene oase in de skyline van Utrecht 

Projecten
Kantoren 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Group A heeft de sculpturale kantoortoren opgeleverd in het levendige Stationsgebied Utrecht. Het 90 meter hoge Central Park is vernoemd naar de subtropische tuin die de 45 meter hoogtelijn van Utrecht markeert. Een terugvallende glazen gevel omgeeft het twee verdiepingen hoge park als een glooiend gordijn. Werknemers en bezoekers komen in dit bijzonder ecosysteem samen voor een wandeling, brainstorm of evenement mét uitzicht over de stad. Door het park centraal te stellen in het ontwerp, voegt Group A een landmark toe aan de skyline van Utrecht en zet de toon voor groene kantoorgebouwen.

Met een groen gebaar naar de stad stelt Group A welzijn in de kantooromgeving centraal. Onderzoek heeft uitgewezen dat planten op de werkvloer een positief effect hebben op onze fysieke en mentale gesteldheid. Een groene werkomgeving genereert betere luchtkwaliteit en minder stress, waardoor de productiviteit toeneemt. Op de 11e en 12e verdieping biedt het semiopenbare park met werkplekken, vergadercentrum en café, een beleving die contrasteert met de kantooromgeving. Hier leidt een houten loopbrug je door het park naar een bankje omgeven door subtropische planten. Het groen ontwerp van MOSS (Makers of Sustainable Spaces) is geïnspireerd op de inheemse flora van de Azoren en omvat zo’n 50 bomen en struiken, 1.500 planten en zélfs een kabbelend beekje.

Organische vormen van Group A

Het subtiel gevarieerde grid van de gevel contrasteert met de transparante taille van het gebouw die het park overspoelt met daglicht. De sculpturaal vormgegeven randen aan de boven en onderzijde van het park volgen de glooiingen van het landschap en lopen door van buiten naar binnen. De mezzanine op de 12e verdieping heeft een organische vorm rond een vrijstaande kern en biedt panoramisch uitzicht op het park en de stad.

Duurzaam en slim gebouw

Duurzaamheid gaat bij Central Park verder dan het indoor stadspark. Het 23 verdiepingen tellende gebouw kent de hoogste standaarden qua duurzaamheid met een Breeam Excellent-ontwerpcertificaat en speelt in op de vraag van nu en de toekomst met flexibele werkvloeren van gemiddeld 1.300 m2. Smart technologie met slimme gevels en lichtsensoren dragen bij aan een aangenaam binnenklimaat en gebruiksgemak. Central Park wordt naar verwachting qua energieverbruik Paris Proof en loopt hiermee voor op de klimaatdoelstellingen van Parijs in het bereiken van energieneutraliteit in 2050.

Aansluiting op Het Forum

De twee verdiepingen hoge begane grond van Central Park sluit naadloos aan op Het Forum, het verhoogde en groene plein rond Utrecht Centraal. In een vloeiende beweging voegt de terugvallende publieke plint met kantoorlobby, commerciële ruimte en café zich naar de looplijn van het voetgangersgebied. In lijn met het aardse pallet van Het Forum, ook ontworpen door Group A, zorgt Central Park’s bronskleurige gevel voor een warme uitstraling. Met de aansluiting op Het Forum is Central Park direct verbonden met Utrecht Centraal Station, Central Business District en het stadscentrum.

Realisatie


Central Park Utrecht is een ontwikkeling van Angelo Gordon en APF International en aangekocht door Bouwinvest Office Fund. Het ontwerp is tot stand gekomen in een integraal ontwerpproces, waarbij een multidisciplinair ontwerpteam onder leiding van de aannemer Bouwcombinatie Westflank verantwoordelijk was voor het totaalontwerp. Hierbij verzorgde Group A, dat ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van een deel van het nieuwe TNO Lab, het architectonisch ontwerp, Huygen het installatietechnisch advies voor E-, W-, en S-installaties, Van der Vorm het constructief ontwerp en Peutz het bouwfysisch advies. MOSS Amsterdam is verantwoordelijk voor de groene inrichting van het park uitgevoerd door Koninklijke Ginkel Groep. Central Park is september 2021 casco opgeleverd en zal in november 2021 in gebruik worden genomen.