Ontmoeting en kennisdeling centraal in Bouwinnovatie lab

Projecten
Onderwijs 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Ontmoeting en kennisdeling staan letterlijk centraal in het nieuwe TNO Bouwinnovatie lab ontworpen door GROUP A. De transparante corridor verbindt de testhallen en de laboratoria met een ontmoetingsplek in het hart van het gebouw. Hier moet de dynamiek van activiteiten worden ervaren en toont de kern van TNO's werkzaamheden zich aan de TU Delft Campus.

Het TNO Bouwinnovatie lab huisvest geavanceerde onderzoeksfaciliteiten om innovaties te ontwikkelen en onderzoek te doen op het gebied van bouwmaterialen, klimaatsystemen en constructies. Hier geven samenwerkende partijen vorm aan oplossingen voor belangrijke maatschappelijke thema’s. Het stimuleren van deze samenwerking en het zichtbaar maken van het werk van TNO vormen het uitgangspunt van het ontwerp.

Open en zichtbaar

Het zichtbaar maken van het werk van TNO begint bij de hoofdentree waar de transparante tussenruimte de drie verdiepingen hoge testhallen met de laboratorium- en kantoorvleugel verbindt. Deze gebouwhoge corridor vormt een ontmoetingsplek met volop daglicht dankzij de dakramen.

Living Bouwinnovatie lab


Het gebouw fungeert ook als een living lab. Met uitsparingen in de modulaire gevel zijn innovatieve gevelproducten eenvoudig te bevestigen en testen. Op het dak is een onderzoeksfaciliteit waar innovatieve gebouwdelen getest worden. De klimaatinstallatie is zodanig ontworpen dat warmtepompen en warmtebatterijen aangesloten kunnen worden op het gebouw zelf.

Duurzaam en circulair


Het gebouw scoort hoog op duurzaamheid. Klimaatkamers van het oude lab zijn hergebruikt en de metalen draagconstructie en aluminium gevelelementen zijn demontabel en herbruikbaar. Ook zijn verschillende maatregelen toegepast om het energieverbruik te verlagen, zoals een lichtdoorlatende gevel die het gebruik van kunstlicht reduceert, een warmtepomp en zonnepanelen op het dak. Zo draag het TNO Bouwinnovatie lab bij aan een duurzame samenleving.

Het door GROUP A ontworpen Bouwinnovatie lab is namens het ASR Dutch Science Park Fund in eigendom van a.s.r. real estate en ontwikkeld door Stone22. Aannemer De Vries en Verburg, nam de realisatie van het gebouw voor haar rekening. GROUP A was ook nauw betrokken bij de ontwikkeling van sculpturale kantoren in Utrecht.

(Fotografie: Ossip van Duivenbode)