Office Winhov tekent ontwerp voor uitzonderlijke renovatie

Projecten
Herbestemming 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
De voormalige verzekeringsbank aan het Amsterdamse Frederiksplein werd gebouwd in 1967 en ontworpen door Arthur Staal (1907-1993). Het was een uitzonderlijk project voor de modernist Staal, die werd uitgedaagd om in de gevel uitdrukking te geven aan het feit dat er voorheen twee gebouwen op de kavel stonden. Dit resulteerde in een uniek kantoorgebouw: modern als het was, refereerde het ook aan het verleden, zij het op abstracte wijze. Office Winhov is verantwoordelijk voor het ontwerp van de renovatie van het gebouw.

Na jarenlang achterstallig onderhoud en talloze ad hoc-renovaties, was het gebouw toe aan een grondige renovatie en verduurzaming. Met respect voor het ontwerp van Staal heeft Office Winhov het oorspronkelijke karakter van het gebouw weer zichtbaar gemaakt. Hoewel de gevel vervangen moest worden om aan de huidige duurzaamheidseisen te voldoen, werden de plasticiteit, het ritme, het materiaal en kleurgebruik en de less-is-more-mentaliteit van het oorspronkelijke gebouw teruggebracht.

Inspiratie voor Office Winhov

Het oorspronkelijke gebouw was de inspiratiebron voor het interieurontwerp van Office Winhov. Vanwege de lage plafonds in het gebouw werd gekozen voor een verticale structuur van schachten in combinatie met een klimaatplafond. De indeling verschilt per verdieping, maar bestaat altijd uit een transparante cluster van besloten werkruimtes en daar omheen een netwerk van open werkruimtes. Het ritme van de eiken wandafwerking, de werkplekken en kleinere componenten zoals rookmelders en verlichting sluit aan op het ritme van de bestaande constructie en de gevel.
 Het bedijfsrestaurant bevindt zich op de bovenste verdieping van het gebouw, waar Staal voor een expressieve dakafwerking koos.

Integrale transformatie

Kortom, het resultaat van dit project is een integrale transformatie, waarbij de gebruiksvriendelijkheid hersteld is en de kwaliteit van het bestaande gebouw weer zichtbaar is. Dit gebouw biedt de komende decennia een inspirerende, comfortabele werkplek.

(Fotografie: Max Hart Nibbrig & Stefan Müller)

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.