Ninetynine ontwerpt D.E. Café Westfield

Projecten
Hotels & Restaurants 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
D.E. Café is het koffiehuisconcept van het bekende koffiemerk Douwe Egberts. Ninetynine is gevraagd om een volledig nieuw interieurconcept voor D.E. Café te ontwikkelen. De eerste realisatie hiervan is te vinden in de Westfield Mall of the Netherlands, een gloednieuw winkelcentrum in Leidschendam.

D.E. Café bevindt zich op een knooppunt midden in een van de hoofdpassages van het winkelcentrum. De ellipsvormige locatie is gebaseerd op de bijzondere architectuur van het gebouw zelf, dat wordt gekenmerkt door golvende, vloeiende lijnen. De 160 m2 van het café bevindt zich op een centraal punt in het winkelcentrum tussen de winkels. Dit resulteerde direct in de grootste uitdaging in het ontwerp: het creëren van een paviljoen met een transparante structuur waarbij alle zichtlijnen naar de omliggende retaillocaties behouden blijven. Tegelijkertijd moest het paviljoen bezoekers van het D.E. Café een intieme en veilige ervaring bieden.
Om dit te bewerkstelligen, heeft Ninetynine gekozen voor een lamellenconstructie in de vorm van de locatie. Hierbij zijn de lamellen aan de uiteindes lager en die in het midden van de locatie hoger en buigen ze naar binnen, zodat ze een soort koepelvorm vormen. De lamellenconstructie huisvest de bar aan de achterkant van de counter, een zitbank en bartafels op twee verschillende niveaus. De vinnen zijn op een hoger niveau verbonden met witte stalen buizen waarin verlichting is geïntegreerd. Deze bestaat uit kleine spots die direct in de buis zijn geschroefd en hanglampen boven de bartafels die aan de buis hangen.

Designconcept D.E. Café


Het café doet dienst als een huiselijke woonkamer waar alles plaatsvindt op een ontspannen manier: koken, eten, loungen, spelen en werken. Uiteraard is koffie een essentieel element in het concept van D.E. Café, maar het creëren van een gezellige sfeer was bijna even belangrijk. Om het huiskamergevoel te realiseren, ligt er een visgraatvloer in donker eiken als een warme, natuurlijke basis voor het interieur. De lay-out bestaat uit een karakteristieke counter, hoge en lage bartafels rondom, een lange centrale leestafel in het midden en een comfortabele bank langs de gehele omtrek.

De counter


De markante counter is een belangrijk onderdeel van het nieuwe interieurconcept van D.E. Café. De voorkant bestaat uit een lineair blok van 7 meter lang. De bovenkant is gevormd uit een Terrazzo-blok dat zweeft boven de basis, die is bedekt met verticale latten van hetzelfde donkere eiken als de vloer. Ledverlichting rondom het Terrazzo-blok versterkt het zwevende effect.
De counter is uitgerust met een driegroeps-Spirit-espressomachine en een glazen display voor etenswaren. Erboven hangt een open stalen constructie die de structuur van het paviljoen verbindt met het interieur en waarin de menuborden worden gepresenteerd. De achterkant van de counter, die is verbonden met de basis van het paviljoen, is afgewerkt in het donkergrijs met een blad van zwart natuursteen. Messing buizen vormen een afscheiding tussen de achterkant van de bar en het winkelend publiek. Zo kan het personeel veilig te werk gaan zonder dat er op de transparantie van het ontwerp wordt ingeboet.


Zitgelegenheid

De grote leestafel is gepositioneerd als extensie van de bar. Erboven hangt eenzelfde soort stalen constructie waarin de verlichting is geïntegreerd. Een aantal rode stoelen in de merkkleur voegen wat kleur toe aan de verder natuurlijke tinten van het interieur.
De gebogen vinnen van het paviljoen bevatten eiken bartafels op 750mm en 950mm, die worden gecombineerd met &tradition In Between SK1-stoelen of Enea Coma-krukken. Erboven hangen hanglampen aan de stalen constructie van het paviljoen.
Het smalle uiteinde van het ovale paviljoen bestaat volledig uit zitbanken op de betonnen basis. Lederen zitkussens en twee lederen rolvormige rugsteunen zorgen ervoor dat gasten comfortabel kunnen zitten en goed zijn afgeschermd van de mensen ‘buiten’. De lederen bekleding komt in verschillende tinten bruin, geïnspireerd door verschillende soorten gebrande koffiebonen. 
Langs een van de open kanten van het paviljoen staan twee groepjes van twee leunstoelen in een soort terrasopstelling. De leunstoelen staan op een rond kleed met het logo van Douwe Egberts en worden met een hoge, zwarte plantenbak afgeschermd van de rest van het café.

www.ninetynine.nl

(Fotografie: Ewout Huibers)

LEGENDA
Interieurarchitect Ninetynine
Aannemer Intera
Leveranciers meubilair True Design, Softline, Normann Copenhagen, Pedrali, &Tradition, Enea, Ondaretta