Nieuwe Rotterdamse culturele hotspot: Theater Zuidplein

Projecten
Cultuur 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Begin mei werd Theater Zuidplein, de nieuwe culturele hotspot van Rotterdam-Zuid, casco opgeleverd. Naast twee theaterzalen, een extra podium direct aansluitend op de ruime foyer annex café-restaurant, huisvest het gebouw ook een vestiging van Bibliotheek Rotterdam. BURO M2R ontwierp in nauw overleg met alle samenwerkingspartners de inrichting van het theater en maakte een praktische vertaalslag van het stoere en sfeervolle ontwerp van architectenbureau De Zwarte Hond. Deze maand rondt BURO M2R de ontwerpfase af voor het complete interieur van zowel foyer als bibliotheek. Op woensdag 16 september vindt de feestelijke opening plaats.

Het nieuwe Theater Zuidplein is de vervanging van het naastgelegen oude, uit 1953 stammende gebouw. De centrale ligging, direct naast het bus- en metrostation Zuidplein aan het Annie M.G. Schmidtplein en tegenover Zwemcentrum Rotterdam, vormt het centrum van het Hart van Zuid. De hoge en gastvrije foyer heeft een uitnodigend karakter waar wijkbewoners, muzikanten, theatermakers en (groot)ouders met kinderen de hele dag door welkom zijn. Om sfeer te proeven, iets te drinken, boeken te lenen en uiteenlopende activiteiten te bezoeken.

Podium en huiskamer van Zuid

Ontwerpers Martijn Sorée en Roger Teunisse over de ontwikkelde visie: “Theater Zuidplein is het podium van en voor Zuid. Met haar programmering slaagt zij er in een afspiegeling van de samenleving kennis te laten maken en te laten genieten van theater en andere podiumkunsten. Naast het programma van eisen voor de inrichting, spraken we met een klankbordgroep gebruikers en bezoekers. Zij moeten zich hier welkom en thuis voelen, hier graag terugkomen. Ontwerpen vanuit de gebruiker, daar ligt onze kracht. Vanaf 2016 zitten wij aan tafel met de projectgroep, samen met de diverse partners hebben we veel concepten verkend, meegedacht over de plattegronden, functies, routing, sfeer en uitstraling.”

Markant gebouw

De Zwarte Hond ontwierp een markant gebouw. Aan de kant van de metrolijn heeft het een gesloten, robuust karakter met een bakstenen gevel, hier zijn de theaterzalen gevestigd. Opvallend contrasterend is de semi-transparante voile-gevel bij de entree, uitgevoerd in geanodiseerd aluminium. Overdag zorgt de opengewerkte gevel voor een bijzonder lichtspel in het interieur en ’s avonds benadrukt de gevel met zijn lichtuitstraling de uitnodigende entree. De hoge foyer vormt het hart van het pand. Alle functies hebben een directe of indirecte relatie met de ruime ontvangsthal.


Aantrekkelijke vertaalslag


BURO M2R maakte in nauwe samenwerking met projectarchitect Bart van Kampen van De Zwarte Hond het interieurontwerp voor het theater. “De eenheid bewaren in een multifunctioneel gebouw was een van onze uitgangspunten, waar bovendien direct duidelijk is waar je als publiek moet en wil zijn. Als vanzelfsprekende routing naar alle ruimtes waar het publiek de hele dag en avond welkom is, kozen we voor zowel de beneden- als bovenverdieping voor dezelfde lichte beeldbepalende vloer. De antracietgrijze binnenwanden corresponderen, samen met de gegrafeerde stootvaste lambrisering, met de voile aan de buitengevel. Zo creëerden we een aantrekkelijke en logische vertaalslag voor het interieur. Blikvangers zijn de verlichte centrale bar, met dezelfde voilestructuur en de rode accenten om specifieke functies te benadrukken zoals kassa, garderobe en de toegang naar de theaterzalen. Voor de grote zaal met de karakteristieke akoestische wanden, kozen we voor gemêleerde stoelen in dezelfde rode kleur.”

Nieuwe typologie

“Het casco staat nu, de basis is gelegd voor de gewenste sfeer. De komende maanden richten we het theater en de bibliotheek in met nieuw ontworpen meubels, flexibel en mobiel zodat de ruimtes op verschillende manieren kunnen worden ingericht. De foyer als centrale plek, een verlengstuk van het nieuwe plein en een ontmoetingsplaats die een vanzelfsprekende verbinding vormt tussen wijkbewoners, de bibliotheek en het theater. Stoer, laagdrempelig en feestelijk. Een uitstraling die past bij de gebruikers.”

Legenda
Opdrachtgever en huurder Gemeente Rotterdam
Ontwikkelaar en eigenaar Hart van Zuid (Ballast Nedam en Heijmans)
Architect De Zwarte Hond
Inrichting centrale hal BURO M2R
Ontwerp zaalwand Studio RAP
Aannemer zaalwand Aldowa
Akoestisch adviseur zaalwand Arup
Akoestisch/bouwfysisch advies dGmR
Theateradviseur Theateradvies Amsterdam
Constructeur Zonneveld
Bouwkundig aannemer Hart van Zuid
Installaties (ontwerp en realisatie) Hart van Zuid
Procesmanagement Gemeente Rotterdam
Gebruikers Theater Zuidplein en Bibliotheek Rotterdam
Fotografie Scagliola Brakkee
Oppervlakte 12.500 m2 BVO