Newday Offices: licht, kleuren en vloeiende lijnen

Projecten
Kantoren 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
De voorheen nogal donkere entreezone van het kantoorgebouw van Newday Offices in Utrecht oogt nu open en lichtvoetig. Sherylleysner Interior Architecture ontwierp een volledig nieuwe entree en buitenruimte om het pand uitnodigender te maken.

Newday Offices is een succesvol ‘serviced office’-concept dat veertien locaties beheert, verspreid door heel Nederland. De onderneming huisvest inmiddels ruim 300 bedrijven die op vaste dan wel flexibele basis kantoorruimte huren. In de aanpak van Newday Office staat ‘hospitality’ centraal: huurders kunnen gebruikmaken van gemeenschappelijke voorzieningen zoals vergaderruimtes en een receptioniste. Newday Offices kocht het pand in Utrecht Papendorp eind 2020. Het was meteen duidelijk dat de entreezone, verdeeld over de begane grond en eerste verdieping, hard aan een facelift toe was. Het bedrijf omschreef de uitstraling als ziekenhuisachtig: steriel, koel en zakelijk.
Sheryl Leysner van Sherylleysner Interior Architecture & Project Management bevestigt dat: “De entree bestond uit twee aparte verdiepingen. De donkere benedenverdieping keek uit op een parkeergarage en een talud. Er was weinig daglicht en nauwelijks contact met de buitenwereld. Ook een receptiebalie ontbrak. Ik stelde voor om de benedenverdieping open te breken en via een grote vide te verbinden met de erboven gelegen verdieping. Het nu royaal binnenvallende daglicht maakt de entree open en vriendelijk.” Leysner voerde de opdracht uit in nauwe samenwerking met het Rotterdamse design & build-bedrijf Leidmotiv, waarmee Newday Offices al eerder op ander locaties samenwerkte. Bepaalde elementen uit de huisstijl van Newday Offices zijn ook in Utrecht, toegepast zoals het gebruik van vilten wanddecoraties en houten lattenplafonds.

Vergrijsde kleuren

Kenmerkend voor het nieuwe interieur is de vloeiende lijnvoering. Direct rechts van de entree staat nu een uitnodigende receptiebalie annex koffiebar. Het is een verbeterde versie van een balie uit een andere vestiging. Er tegenover liggen de uitgiftebalies van de lunchkeuken. Ze zijn afgerond op de hoeken en uitgevoerd in mooie pastelkleuren, en zweven op een messingkleurige aluminium plint. De lunchkeuken is bewust gesloten ontworpen om het lunchen kleinschalig te houden, zodat het lijkt alsof je thuis luncht. Ook de tafels, stoelen en de ingebouwde, op maat gemaakte zitbanken in het restaurant kregen afgeronde hoeken. Net als de huiselijke karpetten. De sfeerverlichting bestaat deels uit bollampen. De gebruikte kleuren maken het interieur eveneens vriendelijk en open. Leysner: “We hebben ietwat vergrijsde kleuren gekozen. Deze zijn wel uitgesproken, maar tijdlozer, natuurlijker en warmer, en gaan niet snel vervelen.”
De lichte, zandkleurige gietvloer wordt bij de entree onderbroken door een camelkleurige baan die het oppervlak enigszins breekt. Meer naar achteren, waar de kantoren beginnen, plaatste Leysner wandkasten met boeken en accessoires die de bezoeker een thuisgevoel geven.

Vrolijke noot voor Newday Offices

In het systeemplafond beneden zaten zoveel technische leidingen weggewerkt dat Leysner besloot om het voor de helft te handhaven. Het niveauverschil dat hierdoor ontstond is afgetimmerd met houten latten. Die volgen de daar aanwezige leidingen, wat resulteerde in een golvende houten strook. Het overige plafond is grijs gespoten in akoestische vlokken. Vanaf de ingang naar de achtergevel loopt een brede baan van houten latten. Hierin zijn armaturen opgenomen die net zo breed zijn als de latten. Ze werken als de belijning op een snelweg en verbinden de entree visueel en dynamisch met de trap naar de bovenverdieping. Het is de enige, uitgesproken rechte vorm in het vloeiende interieur en dat contrast werkt effectief. In de nieuwe vide hangt een fraaie compositie van zeven lampen, waarin onder meer messing slagbekkens zijn verwerkt. Zij verspreiden ’s avonds een mooie reflectie en zorgen voor een vrolijke noot zonder het ‘corporate’ karakter van het interieur aan te tasten.

Mysterieuze decoraties

Ook op de bovenverdieping deed Sherylleysner Interior Architecture, het bureau dat ook verantwoordelijk was voor het interieurontwerp van het Rosa Spier Huis, enkele forse ingegrepen. Aan weerszijden van de trap bevonden zich gesloten vergaderruimtes. Deze zijn vervangen door kamers met gebogen glazen wanden. Die ogen niet alleen luxueus, maar openen en vergroten de ruimte visueel aanzienlijk. Datzelfde geldt voor een drietal nieuwe kamers om in te bellen. Ook liet Leysner een aantal hokkerige vergaderruimtes slopen. Zo kwam er ruimte voor eettafels, stoelen en een tweede bar en kunnen er in het gebouw nu meerdere borrels tegelijkertijd plaatsvinden. Het ranke meubel, ontworpen voor de balustrade van de vide, is eveneens op maat gemaakt. De op de wanden aangebrachte geometrische decoraties van wolvilt lijken te zweven. Zij zorgen voor mysterieuze accenten die je aandacht plezierig vasthouden.
De bestaande kantoren vormden geen onderdeel van de verbouwing omdat de huurders die zelf inrichten. Leysner: “Eén huurder was zo gecharmeerd van ons interieurontwerp dat zij ons om de toegepaste kleuren vroeg.” Om de overgang van de entree naar de kantoren zo natuurlijk mogelijk te maken, lopen de gietvloeren deels in de lifthallen en toiletten door. De metallic grijze toegangsdeuren kregen een houtprint. Zo hoefden zij niet te worden vervangen terwijl zij nu een warmere uitstraling hebben.

Buitenterras Newday Offices

De fantasieloze buitenruimte is ook opnieuw ingericht. Leysner: “We hebben golvende plantenbakken ontworpen die de bezoeker vanzelf naar de entree leiden. Ook de bestaande betegeling is vervangen en het hoekige talud voor het gebouw is nu gebogen. Maar de grootste ingreep is het terras dat op het dak van de parkeergarage is gebouwd.” Het kreeg een gepoedercoate balustrade, hoogwaardige meubelen en cortenstalen plantenbakken. Net als het interieur maakt dit dakterras het gebouw gebruiksvriendelijker en versterkt het het contact met de buitenwereld. Het was een sluitpost op de begroting, maar dat is aan de vormgeving niet te zien.
“Het interieur is nu veel warmer terwijl de ‘corporate’ uitstraling bewaard is gebleven”, aldus Krijn Hogenbirk, ceo van Newday Offices. “Het is een prachtige locatie geworden waar je graag wilt werken, verblijven, ontmoeten et cetera. De samenwerking tijdens de intensieve verbouwing met het team van Sheryl Leysner en Leidmotiv was optimaal!” Het nieuwe interieur blijkt bovendien succesvol. Toen het in september vorig jaar werd opgeleverd, was het gebouw slechts voor de helft verhuurd – inmiddels is de locatie volledig verhuurd.

www.sherylleysner.com
www.leidmotiv.com

LEGENDA
Opdrachtgever Newday Offices
Concept & uitvoering Sherylleysner Interior Architecture i.s.m. design&build Leidmotiv
Interieurbouwer Dokter Interieurbouw
Losse meubelen Lensvelt, BigBrands, eigen productie, Zuiver, Pedrali, Enea, HAY
Verlichting o.a. Ruwe Bolster lamps & furniture
Vloerafwerking Kooijman Interieurprojecten
Staalconstructies & balustrades Stieva
Totaal vloeroppervlak circa 1100 m²

(Tekst: Peter van Kester – fotografie: Today’s Brew)