IT4Success: De centrale server als conversation piece

Projecten
Kantoren 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Toen W-architectuurstudio de nieuwe kantoorruimte van IT4Success mocht ontwerpen, trof het een standaardinterieur aan met systeemplafonds, tapijttegels en neonlicht. Met beperkte middelen realiseerde het bureau vindingrijk een sprankelend interieur met ruimte voor groei.

IT4Success is een dynamisch bedrijf met 22 medewerkers. Het won diverse keren de FD Gazelle onderscheiding van het Financieel Dagblad voor vernieuwende, snelgroeiende bedrijven. Het beheert IT-systemen voor onder meer het Nederlands Kanker Instituut, inclusief het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, en Philips Medical. Of zoals directeur Edo Bodt het omschrijft: “Wij zijn een klein bedrijf dat voor grote partijen werkt.” IT4Success verhuisde eind vorig jaar naar Delft, waar het een pand aan de snelweg huurde, 750 m2 groot, verdeeld over twee verdiepingen. De verbouwing moest plaatsvinden terwijl het bedrijf al draaide. “We hebben de dag na afronding van het ontwerp een gietvloer en bekabeling aangebracht en zit-stabureaus besteld”, zegt Edith Winkler van W-architectuurstudio. “Het bedrijf moest zo snel mogelijk kunnen starten op de nieuwe locatie. Daarna kwam de echte verbouwing. We organiseerden eerst interactieve sessies met een aantal medewerkers. Ik wilde graag weten hoe IT4Success werkte en welke verwachtingen er leefden.”

Huiskamer

IT4Success beheert IT-systemen, maar levert en bewerkt ook de hardware. Dus moesten er, behalve kantoren, een opslagruimte plus werkplaats komen. Deze plaatste W-architectuurstudio op de begane grond, makkelijk bereikbaar voor vrachtwagens. In de benedenruimte ligt ook de ‘huiskamer’ van het bedrijf. In deze ‘Herberg’ bevinden zich een keuken, een bar en lange aanschuif-eettafels. Aan de andere zijde staan een biljarttafel, sjoelbakken en dartborden. Er hangt zelfs een boksbal. Bodt: “Mobieltjes en games zijn hier taboe. Onze medewerkers moeten zich even niet digitaal vermaken, maar juist fysiek samen iets doen.” Winkler vult aan: “Door te ontspannen, maak je je hoofd leeg en word je weer creatief. Fysieke beweging houdt ook de medewerkers gezond.”
In de scheidingswand tussen de werkplaats en de huiskamer kwamen ronde scheepsraampjes. De daar werkende collega’s zijn nu niet afgezonderd maar kunnen toch rustig werken. De tapijttegels zijn vervangen door karpetten. Informele kartonnen lampen in allerlei vormen verzachten het harde neonlicht. Hangend in groepjes delen zij de ruimte in.

Contrast

De kantoren op de eerste verdieping stralen een andere sfeer uit. Tijdens de interactieve sessies begreep Edith Winkler al snel dat iedereen de centrale server als het hart van de onderneming zag. Dus stelde zij voor deze niet weg te stoppen, maar midden in de ruimte te plaatsen. Om de server ruimtelijk interessant te maken, kwam hij in een glazen kast, voorzien van een oranje accentkleur en een grafische print van een circuitboard. De gebundelde kabels en de apparatuur bleven prominent zichtbaar. Winkler: “Voor bezoekers blijkt hij als conversation piece te werken. Je hebt meteen een leuk gesprek. Toen de server zijn plek had, functioneerde hij als ‘anker’ voor de rest van de werkvloer.” IT4Success wilde zo weinig mogelijk afgesloten ruimtes om flexibel te blijven voor toekomstige groei. Deze opzet maakt verdichting op termijn mogelijk zonder aanpassing van het ontwerp.

Denktank

Medewerkers hebben eigen werkplekken, maar kunnen kiezen uit verschillende sferen, passend bij hun behoefte. De strategische plaatsing van de units maakten extra scheidingswanden overbodig. Zo vormt de kleine vergaderruimte een natuurlijke scheiding tussen twee apart werkende teams. Net als de multifunctionele Denktank (de Markt). Hier vinden vergaderingen plaats, ontvangt men klanten en toont men demo’s over de werkplek van de toekomst. Ook moesten er opbergplekken komen en ruimten voor korte presentaties en één-op-één-gesprekken. W-architectuurstudio ontwierp een visueel aantrekkelijk, rechthoekig blok dat al deze functies combineert. De glazen voorzijde biedt zicht op de werkvloer. Eén kopse zijde kreeg de vorm van een trap-tribune, waarop medewerkers tijdens presentaties kunnen zitten. De achterkant van het blok bestaat uit bespreeknissen en een venster met verticale lamellen, voor extra daglicht in de vergaderruimte. Deze wand en de tweede kopse zijde bevatten felgele, glazen vlakken om te beschrijven. Bedoeld voor spontaan overleg en brainstorming. Winkler: “De interieurbouwer plaatste het vergaderblok binnen enkele dagen! Het werd aangevoerd als bouwpakket van geprefabriceerde elementen. De overlast op de werkvloer bleef beperkt tot het minimum. Het was erg fijn om met goede partners te werken.”

Kleuren

Kleur verstrekt de samenhang binnen het IT4Success-interieur. W-architectuurstudio koos het blauw en groen uit het bedrijfslogo, aangevuld met warm oranje en geel. Zij accentueren functionele ruimten: Delfts blauw in de kleine vergaderruimte, groen in de directiekamer en oranje bij de server. Het meubilair koos Winkler zo divers mogelijk. “Ik wilde niet overal hetzelfde standaardmeubilair. Verplaatsbare elementen zoals de sta-zitpoefs of de lagere zitjes van akoestisch petvilt zorgen voor extra dynamiek. Het idee is dat je overal je werkplek kunt organiseren zoals jij het wilt.”
De vele IT-kabels verdwijnen boven de bureaus via bescheiden rvs buizen in het systeemplafond. Dat was nét gerenoveerd voordat IT4Success het pand betrok. W-architectuurstudio doorbrak de eentonigheid ervan door hier en daar tegels te lichten. Zo kwam het beton tevoorschijn, wat zorgde voor een ‘brutalistisch’ effect. Ook werden tegels vervangen door rasters van betonstaal, als rekken voor de hangplanten boven de werkplekken. De verzorging daarvan is overgedragen aan de medewerkers. Het bevordert de teamgeest én het groengevoel. In het bureau, waaraan directeur Bodt zelf werkt, is een manshoge tabaksplant geïntegreerd. Het is tekenend voor het groene beleid van IT4Success. Bodt: “Zo kunnen onze medewerkers uitsluitend elektrische auto’s leasen, geen benzine-auto’s. En oude apparatuur halen wij bij klanten op. We maken het schoon en zorgen voor recycling. De opbrengst storten we in een fonds.”
W-architectuurstudio realiseerde een dynamisch en aantrekkelijk interieur. Niet alleen plezierig en efficiënt om in te werken, het is eveneens een troef voor IT4Success. Want IT-bedrijven moeten tegenwoordig vechten om talent te verwerven en aan zich te binden. Een aantrekkelijke huisvesting is daarbij een pré.

www.w-architectuurstudio.nl

(Tekst: Peter van Kester – Fotografie: Marcel van der Burg)

LEGENDA
Opdrachtgever IT4Success
Ontwerp W-architectuurstudio; ontwerpteam: Edith Winkler, Nienke Borgman (3d-visualisatie), Edgar Walthert (typografische support)
Interieurbouw B-M interieurs
Projectinrichting Desque
Losse meubelen Hay, Vitra, Muuto, Andreu World, Cowerk, Arper, Wilkhahn, Buzzispace, BePure, Satelliet Meubelen, Dutchglobe
Verlichting Greypants, Norman Copenhagen, Foscarini
Gietvloer The Liquid Collection
Delftsblauwe tegels Concept-ID
Planten Groene Vingers
Projectrealisatie Fase I Kunz Bouwbedrijf
Projectrealisatie Fase II Desque, Verbeek & Rinzema, B-M interieurs
Oppervlak 750 m²