Intersell Naarden: de schoonheid van ruwbouwmateriaal

Projecten
Kantoren 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
DAMAST architects transformeerde een plasticfabriek tot dynamisch werklab voor bouwbedrijf Intersell, en maakte hierbij verrassend gebruik van ruwbouwmaterialen.

Hoe maak je van een fabriek een inspirerende en passende kantooromgeving voor een bouwbedrijf? Je ontwerpt een interieur met materialen, die je normaal gesproken alleen op bouwplaatsen ziet. Architect Daniel Peters van DAMAST architects: “We kenden Intersell al dankzij onze eerdere samenwerking aan grote renovatieprojecten in Amsterdam. Omdat het bedrijf groeide, wilde Intersell de vestigingen Amsterdam en het Gooi samenvoegen. Ze hadden hiervoor een goed gelegen pand gevonden in Naarden, en vroegen of wij het interieur wilden ontwerpen. Uiteraard zouden ze zelf verantwoordelijk zijn voor de uitvoering. Het ging om een voormalige plasticfabriek, een enorme ruimte waarvan ze niet zo goed wisten wat ze ermee aan moesten. Behalve voor het kantoor was er inpandig plaats voor de timmerfabriek, spuiterij, materiaalopslag en wagenpark. Het leek ons een leuk project om te doen, een interieur ontwerpen binnen een bestaand gebouw. Je hebt geen vergunningen nodig, dus het gaat ook een stuk sneller dan nieuwbouw.”

Blauwe loper als eyecatcher

Hoewel het gebouw een groot aantal vierkante meters besloeg, was het met name langs de voorgevel erg hokkerig ingedeeld. Peters: ”Intersell had zelf al een soort globaal vlekkenplan gemaakt. Dat hebben we als uitgangspunt gebruikt voor de structuur en het routing concept – een ‘blauwe loper’ die de connectie vormt, ook visueel, tussen beneden en boven.” Deze ‘loper’ van blauw gespoten traanplaat begint bij de entreebalie, en meandert van daaruit in de vorm van trappen en borstweringen door het hele gebouw. Peters: “De entree moest een echte eyecatcher worden, een eerste indruk maak je maar één keer. De trap hadden we eigenlijk bedacht van stalen persroosters. Maar toen we in gesprek gingen met de smid, wilde die de treden liever van traanplaat maken. Wij hebben hem toen gevraagd om de hele trap van traanplaat maken, en dat heeft hij gedaan. Er zijn in totaal drie trappen, die samen als een blauw lint door het gebouw slingeren.” Een van deze trappen voert vanaf de begane grond naar beneden, waar de kantine, de timmerwerkplaats en de keukenopslagruimte zijn. In deze kelder bevindt zich ook ruimte voor het wagenpark.

Zwaluwstaartplaat

De keuze voor traanplaat en andere ruwbouwmaterialen komt voort uit de werkzaamheden van Intersell, legt Peters uit: “Ik wil met mijn ontwerpen altijd aansluiten bij het ‘verhaal’ van een gebouw om meer sfeer te geven, maar dit pand had van zichzelf weinig karakter. Toen kwam ik op het idee om voor het interieur gebruik te maken van de bouwmaterialen die passen bij Intersell als aannemersbedrijf.” DAMAST, dat eerder een Stadsdeelkantoor in Amsterdam ontwierp, putte uit dit verrassende palet en paste constructiehout, traanplaat, zwaluwstaartplaten, stalen persroosters en liggers, klinkers en grindvloeren toe. Daarnaast zijn ook sloopmaterialen zoals houten paneeldeuren gebruikt. Peters: “Door dit op een onorthodoxe wijze te doen, laat je de schoonheid van deze materialen zien. Underlayment bijvoorbeeld kun je ook voor een keuken gebruiken. Aanvankelijk vond Intersell dit plan niet zo geslaagd, ‘we gaan er geen schaftkeet van maken’. Maar toen viel het kwartje en kwamen ze zelf met goede ideeën. Zo bedachten ze dat de vloer onder de overlegcoupés van klinkers gemaakt kon worden, ingevoegd met zand.” Door het hele gebouw zijn ruwbouwmaterialen op de meest verrassende wijze toegepast: boven de loungehoek hangt een kroonluchter gemaakt van wapeningsstaal, stukken funderingspalen werden tafeltjes en plantenbakken, stalen strips zijn tot deurgrepen omgebogen.
Ook voor de kantine deed DAMAST een greep uit het ruwbouwmaterialen assortiment. Peters: “Bij renovaties wordt onder badkamers zwaluwstaartplaat gebruikt. Wij hebben voor een spectaculair effect in de kantine een wand afgewerkt met zilverkleurige zwaluwstaart vloerplaten. Intersell heeft de kantine zelf verder aangekleed en ingericht.”

Schommelstoelen

Dankzij de ruime opzet van het gebouw kon DAMAST naast de verschillende afdelingen met flexwerkplekken eveneens mogelijkheden creëren voor informeel overleg, presentaties, lunches, concentratie en ontspanning. Peters: “Vanwege het enorme vloeroppervlak van de voormalige fabriek konden de bureaus op goede afstand van elkaar komen te staan, en hielden we daarnaast vierkante meters over om leuke dingen te doen.”
In de ruim bemeten kantoortuinen op de verdieping treedt het daglicht gefilterd binnen dankzij lamellen van vuren constructiehout, die onder de lichtstraat hangen. Het vurenhout keert terug in de kozijnen van de glazen wanden rond de vergaderruimtes. Peters: “Voor de vergaderruimtes hebben we een gridsysteem ontworpen van hangende led-peertjes die door de houten lamellen heen steken. Dit geeft een heel mooi lichteffect omdat ze gereflecteerd worden door de glazen scheidingswanden.”
Speelse, ongedefinieerde plekken bieden mogelijkheden voor spontane ontmoeting, en dragen daarmee bij aan de verbinding met het bedrijf. Zo is er bij de vergaderzalen een blauwe break-out ruimte met een opvallende grindvloer, waar je kunt zitten in hangende schommelstoelen. Peters: “Ik had eigenlijk verwacht dat Intersell deze ruimte iets teveel van het goede zou vinden, maar hij is toch uitgevoerd.”

Circulariteit

DAMAST slaagde erin om met de inzet van elementaire middelen een monumentaal effect te creëren. Peters: “Dit is vooral te danken aan de sculpturale zachtblauw gespoten stalen trappen. In de vide hangen opaal kunststof TubiONE verlichtingsbuizen van Canlux.”
Als contrast met de stoere bouwmaterialen paste DAMAST kleuren toe zoals het zachtblauw van de trappen, de groene wanden en oranje verlichtingsarmaturen. Peters: “Die armaturen zijn ontworpen door De Vorm en gemaakt van gerecyclede petflessen, dit geldt ook voor de wandbedekking in de grote vergaderruimte. Net als gerecyclede materialen en sloopmaterialen draagt de toepassing van ruwbouwmaterialen bij aan de circulariteit van het project.” Voor een verzachtend element zorgt de interieurbeplanting; de opvallende plantenwand bestaat uit een systeem van bakken met een watertoevoer via zichtbare koperen leidingen. Alles bij elkaar resulteert dit in een sfeervolle en gezonde werkomgeving, die het creatieve denken stimuleert.

Groot gebaar van Intersell

In een bestaand gebouw kom je vrijwel altijd elementen tegen die een obstakel vormen; DAMAST maakte hier op sommige plekken inventief gebruik van. Peters: “Voor de constructie van het gebouw zijn stalen liggers gebruikt, op de begane grond stond een stalen kolom in de weg. Op deze verdieping zit de afdeling planmatig onderhoud, en de mensen die daar werken zijn meestal maar kort op kantoor. Daarom hebben we van de kolom in combinatie met hergebruikte stalen liggers een oranje statafel gemaakt, een opvallend element dat ook echt dagelijks gebruikt wordt. Voor de inrichting hebben we veel maatwerkmeubilair ontworpen. Bij Voortman in Purmerend hebben we bureaus en tafels uitgezocht met frames van blauwstaal. Op ons verzoek is het staal niet gepoedercoat, maar alleen blank gelakt. De bladen wilden we van multiplex, met een mooie toplaag. Verder zijn er stoelen gebruikt van ‘ecoleer’ om aan te sluiten bij de stoere uitstraling.”
Intersell is blij met het innovatieve interieur dat perfect past bij de slogan van het bedrijf, ‘Voortdurend verbeteren’. Peters: “Ze gaan nu ook een volgend deel van het pand in gebruik nemen, daarvoor hebben we het ontwerp al gemaakt. Er komt een directiekamer met een ‘superbureau’ dat de hele ruimte in beslag neemt. Een groot gebaar, passend bij een meerkoppige directie in een grote ruimte.”

www.damastarchitects.nl

(Tekst: Eva Vroom – fotografie: Petra Appelhof)

LEGENDA
Opdrachtgever Bouwbedrijf Intersell
Ontwerp DAMAST architects
Team Daniël Peters, Steven van Raan, Julian Hoyos, Vera Verweij, Mattia Azolina
Aannemer bouwkundig BVIntersell
Aannemer interieur BVIntersell
Staalwerk Fe-plus
Meubilair De Kantoorinrichter, Voortman Kantoormeubelen, Zuiver, DAMAST architects
Verlichting Canlux, De Vorm
Stoffering Interface, Forbo
Interieurbeplanting Moss
BVO 1500 m²