Industrieel erfgoed in glorie hersteld door Objekt Architecten

Projecten
Overig 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Historisch gezien is Aalst een belangrijke industriestad aan de Dender. Vooral de textielindustrie floreerde, een sector waarvan de stad in de 18de eeuw het epicentrum werd. Een restant van deze gouden tijd vinden we langs de Pierre Corneliskaai. Destijds een weverij, nadien onder de vleugels van Tupperware omgevormd tot plasticfabriek en vandaag een nieuwe toonzaal voor design meubilair van badkamer- en keukenspecialist Sterck NV. Architect van dienst was Objekt Architecten in association with Hans Sterck.

Bij de renovatie van dit historisch waardevol pand was het voor Objekt Architecten belangrijk om het industriële karakter van het gebouw te behouden. Het gebouw wordt gekenmerkt door een typische baksteenarchitectuur en bestaat uit drie symmetrische beuken. De karaktervolle voorgevel is rijk aan mooie genuanceerde bakstenen ornamenten. Hoewel de loods niet werd opgenomen op de lijst van beschermde gebouwen, wordt hij wel aanzien als waardevol architecturaal erfgoed. Het exterieur van het gebouw werd in zijn volle glorie hersteld door middel van speciaal reinigingsprocedé om zo een meerwaarde te creëren voor de totale site en de stad.
In de oorspronkelijke voorgevel van de loods kon men grote rechthoekige vlakken in reliëfmetselwerk waarnemen. Op de ritmiek van deze vlakken werden openingen gemaakt die werden verstevigd met een betonnen, bovenaan afgerond kader. Het gebruikte beton contrasteert enerzijds mooi met de oude bakstenen. Anderzijds fungeert het ook als draagstructuur. Het nieuwe buitenschrijnwerk werd achter de gevel geplaatst waardoor het deels verborgen door de nieuwe betonnen structuur. Ook in de zijgevel – aangrenzend aan de parking – werden grote raamopeningen voorzien die dienstdoen als uitstalramen en die het gebouw zullen voorzien van voldoende daglicht.

Grote architecturale bewegingen van Objekt Architecten

De grootte van het gebouw vraagt om grote architecturale bewegingen om de drie beuken op schaal te brengen zodat ze dienst kunnen doen als showroom. Hierbij moest de verhouding tussen het gebouw en de opstelling van de meubels nauwkeurig bepaald worden. Daarom werd er bij het ontwerp van het interieur gekozen om te werken met drie ruwe materialen – beton, metaal en hout – die de open ruimte vullen en tegelijk het gebouw onderverdelen dankzij hun grootte. Doorheen de linker- en de middenbeuk van het gebouw werd een betonnen schijf geplaatst, rustend op drie architecturale ondersteuningen. Deze steunpunten krijgen daarbij een extra functie als rug bij de presentatie van het meubilair. De schijf zorgt voor een plafond en meer geborgen gevoel in de onderliggende toonzaal. Daarnaast zorgt dit voor extra bruikbare vloeroppervlakte op de verdieping in de anders hoge open ruimte. Deze nieuw gecreëerde verdieping is toegankelijk via twee genereuze betonnen trappen (een steek- en een spiltrap). Via een loopbrug is het geheel verbonden met het achterliggende ‘metalen’ volume.
Dwars over de linker- en de middenbeuk werd aan de achterzijde van het gebouw een metalen volume geplaatst. Dit volume huisvest bureaus, bergruimtes, toiletten, technische lokalen en een keuken waarin kookdemonstraties kunnen worden georganiseerd. Door dit geheel te bekleden met strekmetaal, worden ook visueel de verschillende functies versterkt. In het verlengde van dit metalen blok werd ter hoogte van de rechterbeuk een grote patio voorzien, binnen de oorspronkelijke grenzen van de voormalige loods. Deze buitenruimte zorgt enerzijds voor licht in de grote naastliggende vide waar flexibele werkplekken voorzien zijn. Anderzijds kunnen hier klimplanten woekeren om zo een groene oase te creëren die toelaat buitenmeubilair tentoon te stellen in een unieke context.

Bijkomende verdieping ontworpen

In de rechterbeuk werd een bijkomende verdieping ontworpen, waar een derde element – hout – primeert. Deze verdieping staat los van de voorgevel en achtergevel, waardoor de bezoeker ook in deze beuk de ruimtelijkheid blijft ervaren. Via een centraal geplaatste trap in de dubbelhoge ruimte vooraan bereikt men de verdieping die volledig werd afgewerkt met een houten parketvloer in twee niveaus.
De gebruikte architectuurtaal en interieurkeuzes door Objekt Architecten versterken het industriële en historische karakter van dit waardevolle pand zonder hierbij te vervallen in stereotypen. Een interne spanning wordt gecreëerd door de uiteindelijke functie van het gebouw als showroom voor meubilair. De tentoongestelde moderne artikelen zullen het geheel kracht bijzetten en omgekeerd. Er is gezocht naar beleving in de ruime betekenis van het woord. Een plek waar mensen in alle rust op ontdekking kunnen.

(Fotografie: YpsilonBusinessPhotography)

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.