Hoofdkantoor KBK bouwgroep: Visitekaartje in Volendam

Projecten
Kantoren 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
KuiperSteur architecten ontwierp voor KBK bouwgroep een kantoor dat perfect uitstraalt waar het bedrijf voor staat en waarin samenwerken en teamprestaties optimaal worden gefaciliteerd.

KBK bouwgroep werd opgericht in 1979 en groeide in de loop der jaren uit van een bedrijfje met drie mensen tot één van de grootste bouwers van Noord-Holland: KBK heeft inmiddels zo’n 270 medewerkers en behoort qua omzet tot de top 50 van Nederlandse bouwbedrijven. Het familiebedrijf beheerst alle disciplines van de bouw – van nieuwbouw, renovaties en restauraties tot onderhoud en interieurs – en juist door deze spreiding van activiteiten groeide KBK constant, zelfs tijdens de crisisjaren.
Ook het kantoor van KBK werd in die veertig jaar steeds groter, waarbij het oorspronkelijke gebouw stukje bij beetje werd uitgebreid. “Hierdoor was het een doolhof geworden”, vertelt Gerard Kuiper, “met cellenkantoren langs donkere gangen en een gesloten, onsamenhangend karakter.” KuiperSteur kreeg aanvankelijk alleen de opdracht om een nieuw interieur voor het bestaande gebouw te ontwerpen, waarin openheid en transparantie centraal zouden staan om zo samenwerking te bevorderen, ook met de vele externe partners. Dat ontwerp viel goed in de smaak bij de opdrachtgever, waarop KuiperSteur ook werd gevraagd de gevel opnieuw vorm te geven. Gaandeweg werd duidelijk dat er door de sterke groei bovendien meer ruimte, en dus nieuwbouw nodig was – en ook hiervoor werd KuiperSteur gevraagd. “Er kwamen steeds dingen bij”, zegt Jack Steur, “en er zijn tijdens het proces wel drie aanvullende bouwaanvragen ingediend.”

Vide

Het bestaande gebouw werd vrijwel volledig gestript, met uitzondering van de serverruimte en het bedrijfsrestaurant. In het hart van het gebouw is nu een royale vide onder een groot puntvormig glazen dak, dat zorgt voor licht en ruimtelijkheid. “Hier was vroeger het archief, de meest muffe ruimte van het pand”, vertelt directeur Ron Klouwer, die samen met zijn broer Paul eerder dit jaar het stokje overnam van de oprichters van KBK – hun vader Klaas Klouwer en Klaas de Boer. “Omdat het archief al volledig was gedigitaliseerd, stelde ik mijn vader voor het weg te halen en hier een vide te maken. Dat had een hoop voeten in aarde vanwege de enorme staalconstructie, en we hebben ons wel afgevraagd of we de boel niet beter konden slopen. Maar dan had het niet de charme van nu gehad, waarbij je bijvoorbeeld nog de oorspronkelijke kolommen ziet.”
Het gebouw heeft vooral een kantoorfunctie, maar er komen ook klanten, waaronder woningcorporaties en toekomstige bewoners. Daarom is in de vide een showroom voor kopersbegeleiding gemaakt – die bovendien laat zien waar je bent. “KBK is een bouwbedrijf en je moet niet het gevoel hebben dat je bij een accountskantoor binnenkomt”, stelt Kuiper. In de showroom zijn onder meer materialen en mogelijkheden voor afbouw van nieuwe panden te zien. Zo staat er een ‘huisje’ met verschillende dakafwerkingen, gevels en plafondpanelen. Daarnaast zijn er een keuken en een badkamer, en twee trappen – één met en één zonder beschermende afwerking, de laatste met butsen. Klouwer: “Zo laten we zien wat we kunnen leveren, én dat je die trap bijvoorbeeld beter wel kunt laten afwerken.” De showroom werd ingericht door Ostudio, net als het restaurant. Dat kreeg een bedrijfskeuken en doet nu denken aan een Italiaans plein, met bomen die uit een hoge tafel naar het daklicht lijken te groeien.

Fraké

Bij de showroom zijn spreekkamers voor kopersbegeleiding, waarvan er één is afgewerkt met een buitenwand van een woonhuis, inclusief echte brievenbus. Verder zijn overal wanden van Maars toegepast, volgens Kuiper de ‘Mercedes onder de scheidingswanden’. Het gehele interieur is uitgevoerd door high end interieurbouwer Ramakers, onderdeel van KBK, die overigens voor de renovatie naar een eigen pand in Purmerend verhuisde. Kuiper: “Qua niveau van het interieur heeft KBK alles uit de kast gehaald en overal is gekozen voor hoogwaardige materialen.”
Een brede en fraai gedetailleerde trap voert naar de eerste verdieping, waar onder meer de directiekantoren zijn. De trap is gemaakt van fraké (limba of Afrikaans eiken), een houtsoort met een mooie tekening en een warme, luxueuze uitstraling, die overal in het gebouw is gebruikt – ook voor deuren, wanden en meubelen. “In totaal zijn zo’n 19 FSC-gekeurde frakébomen in het interieur verwerkt”, weet Klouwer. Zo is massief fraké gebruikt voor de tafelbladen in de directie- en vergaderkamers en voor de verticale lamellen rond de showroom. Als fineer is het fraké onder meer toegepast als omlijsting van (standaard) archiefkasten. Rondom de vide zijn op een aantal punten moswanden gemaakt, “Het warme hout in combinatie met het groen heeft een goede impact op de sfeer”, zegt Steur.
Op verschillende plaatsen hangen grote visuals. “Die laten zien wat we doen en waar we vandaan komen”, stelt Klouwer. Er zijn visuals van onder meer polders en bouwplaatsen – de laatste met eigen medewerkers van KBK. Op sommige plekken zijn de visuals op akoestisch doek, op andere op platen aangebracht.

Rust en dynamiek

Er was veel aandacht voor ergonomie; vrijwel alle werktafels van Voortman zijn in hoogte verstelbaar en er is een overlegruimte waar alleen staand kan worden vergaderd. Klouwer had met alle medewerkers een individueel gesprek over wat voor hen de ideale werkplek zou zijn. Daaruit bleek onder meer dat er veel belang werd gehecht aan zaken als dingen samen doen en teambuilding. En hoewel Klouwer zelf de voorkeur gaf aan een meer open kantoorlandschap, bleek uit de gesprekken ook dat de medewerkers liever gescheiden ruimtes hadden. In het ontwerp is het beste van deze twee werelden gecombineerd: de scheidingswanden tussen de kantoren zijn deels dicht en deels van glas, zodat er zowel openheid als afscheiding is. De dichte delen van de scheidingswanden zijn op veel plaatsen afgewerkt met een frakéfineer; de laag fineer is zo dun dat er met magneetjes tekeningen en notities op deze stalen wanden kunnen worden bevestigd. Steur: “Door zo te spelen met open en dicht is zowel rust als dynamiek gecreëerd.”
Door de gebruikte materialen is het kantoor zowel chique en zakelijk als stoer en warm. Daarbij creëerde KuiperSteur tal van zichtlijnen, die in combinatie met de verschillende vlakken en materialen steeds weer voor verrassende doorkijkjes zorgen.

Eenheid

Het kantoor is uitgebreid met een nieuwe kantoorvleugel en een bouwdeel voor opslag. Het gerenoveerde en nieuwe deel hebben dezelfde vormentaal – zowel binnen als buiten – zodat het kantoor eenheid uitstraalt en je nauwelijks meer ziet dat het in verschillende fasen is gebouwd. De nieuwe vleugel heeft twee verdiepingen, met op beide een afwisseling van open en gesloten werk- en overlegruimtes. In de gang langs de ruimtes is onder de ramen één lange strakke kastenwand gemaakt, zodat er geen kasten in de ruimtes hoefden te komen en ze rustig, open en opgeruimd blijven. Aan de andere kant heeft de nieuwbouw een vliesgevel, die iets los van de constructieve gevel is gemaakt. Door smalle glaspanelen dwars op de gevel kun je binnen langs alle ruimtes kijken. Er is een afwisseling van open en gesloten werk- en overlegruimtes; alle wanden zijn modulair zodat de indeling kan worden aangepast.
Uit de gesprekken met de medewerkers kwam ook naar voren dat zij wilden kunnen sporten. Daarom kwam er in de nieuwbouw ook een professionele fitnessruimte. “Daar komt zowel de timmerman als de administratiemedewerker”, weet Klouwer, “wat binding tussen de mensen geeft. Bovendien zien opdrachtgevers zo dat we goed voor onze mensen zorgen.” Boven de fitnessruimte is de ‘Continu verbeterruimte’, waar in multidisciplinaire teams wordt gewerkt aan het verder verbeteren van bouwprocessen, ook met externe partijen.

Nauwkeurig

Het kantoor van KBK is het eerste energieneutrale bedrijfsgebouw in Volendam. Er is gebruik gemaakt van warmte-koude opslag en zonnepanelen, en het gebouw is optimaal geïsoleerd. Ook zijn veel materialen – zoals staal en wanden – hergebruikt. Steur is vol of over de wijze waarop KBK en Ramakers het project hebben gerealiseerd: “Het is van de ruwbouw tot en met het kleinste interieurdetail perfect uitgevoerd en overal tot op de millimeter nauwkeurig uitgelijnd. Bovendien kon KBK als bouwbedrijf steeds al vele stappen vooruitdenken en gemakkelijk tussen de verschillende fasen schakelen, een bijzonder proces.” Het kantoor is dan ook een prachtig visitekaartje voor KBK, waarin alle specialismen van het bedrijf optimaal tot hun recht komen. Bijzonder is ook dat tijdens de verbouwing steeds is doorgewerkt. Kuiper: “Er is telkens een ander deel aangepakt, waardoor de verbouwing ook langer heeft geduurd.” En, voegt Klouwer daaraan toe, “soms zaten medewerkers tijdens de bouwwerkzaamheden zelfs even buiten. Maar je werkt in de bouw of niet.”

www.kuipersteur.nl

(Tekst: Rutger van Oldenbeek – Fotografie: Michael van Oosten)

LEGENDA
Opdrachtgever KBK bouwgroep
Architect KuiperSteur architecten
Interieurbouw Ramakers Interieurprojecten
Ontwerp restaurant en showroom Ostudio
Losse meubelen Voortman (bureaus, kasten, stoelen, tafels)
Kapstokken Van Esch
Verlichting Osram, SLV
Vloerbedekking Milliken (via Westraetc)
Stoffeerder Wooncentrum Veerman
Binnenwanden Maars
Groene wanden Moswens
Plafonds Ecophon
Foto’s Visuals Jan Tuijp Fotografie
Inrichting fitnessruimte Hype Fitness
Binnen- en buitenschuifdeuren Boon Edam
Vloertegelwerk showroom Tegelzettersbedrijf ESK
Bakstenen buiten Wienerberger
Aluminium kozijnen, vliesgevel en daklicht Lieftink
Digitaal brandmeldpaneel Pneuman
Constructies Pieters Bouwtechniek
E- en W-installatie adviseur Hiensch
W-installatie Piet Butter
E-installatie Ottenhof Elektrotechniek
Aannemer KBK bouwgroep